Aj vy uvažujete o laserovej operácii očí?

Mnohí z nás uvažujú o tom, že sa navždy zbavia okuliarov alebo kontaktných šošoviek pomocou excimerového lasera. Nie pre každého je však tento zákrok vhodný a navyše sa okolo neho šíria rôzne názory. A tiež to nie je lacná záležitosť. Je preto dobré zistiť, pre koho je vlastne laserová operácia očí vhodná.

Mnohí z nás uvažujú o tom, že sa navždy zbavia okuliarov alebo kontaktných šošoviek pomocou excimerového lasera. Nie pre každého je však tento zákrok vhodný a navyše sa okolo neho šíria rôzne názory. A tiež to nie je lacná záležitosť. Je preto dobré zistiť, pre koho je vlastne laserová operácia očí vhodná.

V prvom rade neplatí, že vhodný je automaticky každý, kto nosí okuliare či šošovky. Predovšetkým je dôležité, aby bola dioptrická chyba oka ustálená, aby minimálne počas jedného roka nenastala žiadna zmena. „Zákrok neodporúčame pacientom mladším ako osemnásť rokov. Ďalej pri niektorých očných ochoreniach, ako napríklad herpes rohovky, sivý zákal, ochorenia sietnice, glaukóm. Na operáciu očí laserom by nemali ísť ani pacienti s cukrovkou a reumatickými ochoreniami a ženy počas tehotenstva a dojčenia,“ vysvetľuje očná lekárka Elena Sisková z očného laserového centra v Bratislave.

Ak nepatríte ani do jednej rizikovej skupiny, pripravte sa na predoperačné vyšetrenie, ktoré – ak má byť naozaj dôsledné – môže trvať aj dve hodiny. Následne vám lekár odporučí najvhodnejšiu metódu zákroku a môžeme si rovno dohodnúť termín operácie.

Ako to funguje?

Pri zákroku excimerovým laserom dochádza k odstráneniu tisícin milimetra rohovky. Tým sa zmení jej zakrivenie a prichádza k napraveniu dioptrickej chyby – krátkozrakosti, ďalekozrakosti alebo astigmatizmu, čo je nerovnomerné zakrivenie rohovky, pri ktorom človek vidí rozmazane. Odstraňovanie tkaniva rohovky prebieha pomocou takzvanej fotoablácie - odparením pomocou svetla. Ide o ambulantný zákrok, ktorý celý trvá len niekoľko minút, z toho laser pracuje niekoľko desiatok sekúnd.

Pripravte sa na to, že ostrý zrak nebudete mať hneď. Prvé dni vidí každý pacient skôr rozmazane, objavia sa pravdepodobne aj mierne bolesti, rezanie a pálenie očí. Opuchnutie, začervenanie či slzenie nie je nič príjemné, ale tieto príznaky, našťastie, netrvajú dlho. Pooperačný priebeh a ťažkosti sú veľmi individuálne, u každého pacienta môžu byť iné. Lekári odporúčajú naordinovať si počas hojenia relaxačný program. Ideálne je nevystavovať sa prvé dni priamemu slnku alebo svetlu. Okrem toho je potrebné svojim očiam dopriať antibiotické kvapky a umelé slzy.

„Pacientom odporúčame štyri až päť dní pokoja, vylúčiť námahu očí napríklad pri práci s počítačom, pri čítaní či šoférovaní. Prácu s PC je dobré začať dávkovať postupne. Po týždni je už možné vykonávať všetky športy fyzickú námahu,“ tvrdí doktorka Sisková. K úplnej stabilizácii zraku prichádza po jednom až troch mesiacoch od zákroku. V tomto období je potrebné nosiť vonku na dennom svetle okuliare s UV filtrom.

Nemusíte sa báť

Strach pred operáciou je prirodzený. Táto však rozhodne nepatrí k tým nebezpečným. „Moderné excimerové lasery najnovšej generácie sú zárukou presnosti a bezpečnosti operácie. Pracujú na princípe takzvanej waverfront optimalizácie, takže zákrok je šitý na mieru každého pacienta. Iba s veľmi rýchlymi lasermi je možné dosiahnuť presnosť zákroku,“ vysvetľuje doktorka Elena Sisková. Ľudia sa často obávajú najmä možných pooperačných komplikácií. Rovnako ako pri iných operáciách, aj tu môžu, samozrejme, nastať.
„Sú však minimálne – vyskytnú sa len v jednom až dvoch percentách. Môže ísť o spomalené hojenie, jemné pooperačné jazvičky alebo prechodné zvýšenie vnútroočného tlaku. Všetky sa dajú zvládnuť vhodnou liečbou bez následkov,“ dodáva očná lekárka.

Ako sa nám zlepší videnie?

Ak sme mali dioptrie do mínus šesť, tak by sme sa nemali obávať prípadného zhoršenia. Pri vyššej krátkozrakosti sa nám však po určitom čase môže pár dioptrií vrátiť. To sa však dá znovu upraviť pomocou lasera. Návrat zvyškových dioptrií sa vo všeobecnosti častejšie objavuje po odstránení ďalekozrakosti u mladých ľudí, preto sa odporúča odstraňovať ďalekozrakosť u pacientov nad 35 rokov a maximálne do +5 dioptrií, kde sú už výsledky stabilné.

Ako to prebieha?

Dôležité je myslieť na operáciu už dopredu a vyvarovať sa dva týždne pred ňou noseniu kontaktných šošoviek. V deň zákroku treba zabudnúť na akýkoľvek mejkap. Bolesti sa počas laserovej operácie netreba báť, pretože oči nám najprv znecitlivia kvapkami. Oko je zabezpečené takzvaným rozvieračom, aby sa zabránilo nechcenému žmurknutiu alebo zavretiu oka. Samotný zákrok laserom je najrýchlejšia časť celej operácie – trvá len niekoľko sekúnd v závislosti od veľkosti odstraňovanej dioptrie. Počas neho pacient sleduje svetelný bod.

Laser je zabezpečený aj proti tomu, keby sme sa náhodou nevydržali pozerať doprostred tohto blikajúceho svetielka. Vtedy sa vďaka kontrolnému systému práca lasera okamžite preruší. V záverečnej fáze dostanete na oko kontaktnú šošovku a môže sa ísť domov. Ideálne v sprievode nejakej osoby, keďže zrak tesne po operácii je neostrý.