Čo na seba pri jesennom športovaní?

Viete, čo si obliekať na prechádzku po vonku v chladnom počasí? A čo v prípade, že sa chystáte vonku športovať? Povieme vám pár trikov, ako sa obliekať a udržať sa v teple a pohodlí aj vonku, keď teplomer klesne dolu.

Viete, čo si obliekať na prechádzku po vonku v chladnom počasí? A čo v prípade, že sa chystáte vonku športovať? Povieme vám pár trikov, ako sa obliekať a udržať sa v teple a pohodlí aj vonku, keď teplomer klesne dolu.

Vrstvy

Správny spôsob, ako sa obliekať do chladného počasia pri športe je vrstvenie. Cvičenie môže spôsobiť pocit zahriatia, akoby bolo vonku o 30 stupňov teplejšie, než je. Ak budeme naobliekaní, a budeme nosiť jeden ťažký vrchný odev, spôsobíte si zbytočné potenie. Vedie to k vlhkosti, zimnici, svalovému napätiu a nepohodliu.

Tým, že budete nosiť niekoľko vrstiev, máte možnosť odstrániť jednu z nich, aby vám nebolo tak teplo. Ak vám bude neskôr zase chladno, môžete si vrstvu obliecť naspäť. Zostať suchý je najdôležitejšie, čo môžete pre svoje zdravie urobiť počas zimného tréningu. Pri výbere vrstvy si obliekajte materiály, ktoré vedia dobre odvádzať pot.

Skontrolujte štítky na textílii, vyberajte si veci vyrobené z hodvábu alebo syntetických látok, ako je polypropylén. Vyhnite sa bavlne, pretože pohlcuje a zadržiava pot na koži. Polyesterový odev udržuje telo v teple, ale necháva aj voľnosť pohybu.

Izolačná vrstva

Rovnako ako izolácia v dome, vonkajšia izolačná vrstva oblečenia udržuje chráni telo pred zimou a vám je krásne teplo. Ľahké, priedušné svetre, bundy a vesty môžu byť vyrobené aj z recyklovaného plastu, takže sú tiež šetrné k životnému prostrediu.

Vonkajšia vrstva

Ak prší alebo je zvlášť veterno, pridajte ochrannú vonkajšiu vrstvu, napríklad nepremokavú bundu. Vyhnite sa materiálom, vyrobeným z gumy. Zachytávajú teplo a bránia odparovaniu, takže sa spotíte a bude vám len zima.

Končatiny

Cvičenie ťahá krv z rúk a nôh smerom k telesnému jadru. To je dôvod, prečo je dôležité, aby ste si riadne zakryli hlavu, ruky a nohy. Väčšina telesného tepla (až 40 percent) uniká hlavou. Odporúča sa nosiť pletené čiapky, ktoré možno pretiahnuť cez uši.

Tenké a ľahké rukavičky by mali byť vyrobené zo syntetických vlákien, čo úplne stačí, aby ste mali ruky v teple. Ak si vezmete príliš teplé rukavice, nemusia vám sedieť pri športe. Ponožky vyrobené z vlnenej zmesi by mali byť tenké, aby sa vám lepšie športovalo, ale si aj udržali prsty suché.

Extra tipy

Používajte reflexné pásky na oblečení, aby ste boli chránení, pokiaľ športujete večer. Nezabudnite si slnečné okuliare, ak športujete na horách a opaľovací krém, pokiaľ sa dostanete niekam, kde je už sneh, ktorý môže odrážať slnečné lúče.

herrrrr

Kvalitné funkčné prádlo, kvalitné tenisky určené na beh... To je základ a netreba pri kúpe šetriť, kedže kvalitné veci vydržia dlho a hlavne sú naozaj funkčné.. Ja som si napríklad oblúbila značku x-bionic