Nechceme strašiť, ale nakúpte si tekvicu včas!

Čerstvú tekvicu môžeme konzumovať iba počas krátkeho obdobia v roku. Aj preto sa zdajú byť tekvicové konzervy a zaváraniny výhodnou celoročnou potravinou. Konzerva tekvica je oveľa pohodlnejšia, pretože je už uvarená a roztlačená.

Čerstvú tekvicu môžeme konzumovať iba počas krátkeho obdobia v roku. Aj preto sa zdajú byť tekvicové konzervy a zaváraniny výhodnou celoročnou potravinou. Konzerva tekvica je oveľa pohodlnejšia, pretože je už uvarená a roztlačená. Takže všetko, čo potrebujete, je otvoriť plechovku. Hoci konzervovanie a nakladanie zeleniny môže byť menej zdravé ako čerstvá verzia, stále obsahuje širokú škálu živín.

Pol šálky napr. konzervovanej tekvice obsahuje asi 40 kalórií, 4 g vlákniny a 1 g bielkovín. Neobsahuje tuk, a má iba 5 mg sodíka. Je plná vitamínov a minerálov, vrátane 200 percent dennej hodnoty pre vitamínu A, 10 percent z denných hodnôt pre vitamín C a železa, 8 percent dennej hodnoty pre horčík, 4 percentá dennej hodnoty pre fosfor, kyselinu listovú, vitamín B6, riboflavín a vápnik a 2 percentá dennej hodnoty pre tiamín a niacín. Konzerva tekvice tiež poskytuje dobré množstvo draslíka.

Spracovaná vs čerstvá tekvica

Spracovaná tekvica obsahuje menej vody ako čerstvá, takže má takmer dvakrát viac kalórií. Niektoré zo živín sú v konzerve tým pádom viac koncentrované, ako bielkoviny, sodík, vitamín A, vláknina, vápnik a železo. Avšak, proces konzervovania sám o sebe zničí niektoré živiny, čiže hladiny vitamínu C a draslíka klesnú.

Zdravotné výhody

Obe verzie, aj spracovaná aj čerstvá tekvica majú množstvo vitamínov, hlavne betakaroténu, ktorý dáva tekvici jej oranžovú farbu. Konzumácia potravín bohatých na betakarotén pomáha znižovať riziko srdcových chorôb a niektorých typov rakoviny, rovnako ako niektoré degeneratívne pôsobenia staroby.

Konzervu, ale aj zavarenú tekvicu môžete pridať do sladkých i slaných pokrmov. Bežné použitie je do koláčov, chleba, muffinov a sušienok. Avšak, môžete ju pridať aj do ovsenej kaše, polievky a duseného mäsa, palaciniek a ďalších pokrmov. Zásobte sa tekvicami na blížiaci sa sviatok strašidiel, nemusíte ich vedieť o týždeň v obchode zohnať.