Páchnuci cesnak: Pomáha viac mužom ako ženám?

Po stáročia sa cesnak používa nielen ako potravina. Ako liek ponúka celý rad zdravotných výhod pre ľudí všetkých vekových kategórií. Strúčik tejto štipľavej a páchnucej rastliny obsahuje silné liečivé látky, ktoré môžu pomôcť pri liečbe alebo prevencii niekoľkých bežných chorôb.

Po stáročia sa cesnak používa nielen ako potravina. Ako liek ponúka celý rad zdravotných výhod pre ľudí všetkých vekových kategórií. Štipľavý a páchnuci strúčik obsahuje silné liečivé látky, ktoré môžu pomôcť pri liečbe alebo prevencii niekoľkých bežných chorôb. Hoci výhody cesnaku sa nevzťahujú výlučne na mužov, jeho povzbudzujú účinky sú u tohto silnejšieho pohlavia výraznejšie.

Kardiovaskulárna podpora

Muži oveľa častejšie ako ženy, trpia kardiovaskulárnym ochorením. Častejšie majú aj infarkt, bohužiaľ, už aj v mladšom veku. Cesnak môže prispieť k zníženiu "zlého" cholesterolu v krvi a ku zvýšeniu "dobrého" cholesterolu, zlepšuje krvný obeh a znižuje krvný tlak. Všetky tieto faktory môžu pomôcť minimalizovať šance vážnych príhod, ako je srdcový infarkt alebo mozgová mŕtvica. Pravidelné dopĺňanie jedla cesnakom a jeho začlenenie do vyváženej stravy, môže pomôcť zabrániť život ohrozujúcemu ochoreniu.

Rakovina

Zhruba 40 percent mužov s diagnózou rakoviny prostaty chorobe aj podľahne. Našťastie, zdravý životný štýl môže pomôcť zabrániť niektorým formám rakoviny, vrátane tých, ktoré sa týkajú predovšetkým mužov. Zdá sa, že cesnak znižuje riziko rakoviny prostaty, hrdla, hrubého čreva a rakoviny žalúdka u mužov. Tieto zistenia sú veľmi povzbudivé, ale je dôležité si uvedomiť, že sú stále nedostatočné. Cesnak nemôže minimalizovať všetky neduhy a zlozvyky človeka pri stravovaní alebo zlom životnom štýle.

Podpora imunity

Pravidelný príjem cesnaku môže podporovať celkovú funkciu imunitného systému. Cesnak môže znížiť závažnosť respiračných infekcií, ako je nádcha. Má aj antimykotické vlastnosti pri aplikácii priamo na kožu, ale môže aj pomôcť na liečbu plesňových infekcií, ako je pleseň nôh, alebo pásový opar. Východná medicína uznáva cesnak ako tradičný liek na liečbu bronchiolitídy, zápalu ucha, zápalu pľúc či čierneho kašľa.