Plastická operácia očných viečok nie je len kozmetický zákrok

Úprava očných viečok je vo väčšine prípadov vnímaná ako estetický zákrok, ktorý má pacientovi dopomôcť k mladšiemu vzhľadu. Nezriedka sa stáva, že za vykonaním tejto operácie nie je krása, ale snaha o zlepšenie kvality života. Často sa totiž stáva, že pacient pre oči paradoxne nevidí.

Operáciou očných viečok (odborne sa nazýva Blefaroplastika) znižujeme objem vačkov pod očami a odstraňuje nadbytok kože z horných viečok.

Táto operácia sa zvyčajne vykonáva z kozmetických dôvodov, ale najmä u starších osôb, tiež z dôvodu zlepšenia zraku. Ako koža starne, postupne stráca svoju elasticitu. Nedostatok flexibility plus konštantný ťah spôsobený gravitáciou má za následok nadmerné hromadenie kože na horných a dolných viečkach.

Prebytočná koža na spodnom viečku spôsobuje vrásky a hrče. Na horných viečkach zase vzniknutý záhyb kože visí nad mihalnicami a v mnohých prípadoch ich prekrýva, čím obmedzuje videnie. Vydutie horných a dolných viečok môže spôsobovať aj nahromadený tuk v okolí očných buliev. Tenká membrána, ktorá drží tuk na správnom mieste sa vekom oslabuje a umožňuje tuku vystupovať do oblastí viečok.

Samotná blefaroplastika neodstraňuje tmavé kruhy pod očami, vrásky, alebo iné kožné problémy. „Ak chce klient zároveň s previsnutým viečkom odstrániť aj tieto nedostatky, vykonávame ďalšie postupy, ako laserový resurfacing, prídavné výplňové injekcie, alebo čelový lifting,“ hovorí dermatologička MUDr. Alexandra Novotná, PhD.

Operácia trvá približne hodinu, pod vplyvom sedatív a v lokálnej anestézii. Operácia a pooperačný priebeh sú nebolestivé. „Stehy odstraňujeme týždeň po operácii. Dovtedy trvá aj rekonvalescencia. Drobné opuchy a modrinky môžu pretrvávať 2 týždne a dajú sa ľahko prekryť mejkapom. Výraznejšie krvné výrony sú na dolných viečkach,“ dodáva plastická chirurgička MUDr. Katarína Simonová z Kliniky Esthetic.

Najlepší kandidáti na operáciu ovisnutých očných viečok sú ľudia, ktorí sú v dobrom zdravotnom stave a ktorí majú realistické očakávania. Väčšina z nich má 35 rokov a viac, ale ak je ovisnutosť viečok genetickým stavom v rodine, operáciu je možné vykonať aj u mladších osôb. „Chcem však pripomenúť, že operácia očných viečok môže zlepšiť ​​vzhľad klienta a pomôcť zvýšiť jeho sebadôveru. Avšak, môže mať za následok zmenu tvárovej štruktúry a celkového vzhľadu. Než sa teda rozhodnete podstúpiť operáciu, vždy ju starostlivo zvážte a porozprávajte sa s plastickým chirurgom o všetkých jej aspektoch,“ pripomína MUDr. Novotná.

Operáciu dolných očných viečok je potrebné opakovať len zriedka a výsledný stav operácie horných viečok pretrváva až 7 rokov.

Mariiikkka

Súhlasím s tým, že sa taký zákrok nerobí len kvoli kráse ale hlavne tiež z praktického hľadiska. Ja som s tým mala hrozné problémy pomaly som už skoro neviděla takže ma to obmedzovalo viac než dosť. Zákrok sám o sebe ma nejak nebolel len mi to bolo nepríjemné, ale na to ma v Yes Visage kde som na zákroku bola pripravili na konzultácii takže som s tým vlastne aj počítala. Potom som bola chvíľku doma a to bolo vlastne všetko. Výsledok je skvelý dosť som opeknela alebo mi to možno len prijde pretože konečne normálne vidím, ale som s týmto zákrokom spokojná.