Oči známych športovcov

Tlačová správa
Milióny ľudí si ročne zraní pri športe oči a až jedna tretina z nich utrpí trvalé následky. Pozrime sa do minulosti na známe prípady športovcov, ktorí sa popasovali s poraneniami očí. Renomovaný oftalmológ, MUDr. Peter Žiak, PhD. nám povie viac o možných riešeniach z pohľadu moderných medicínskych možností.

Milióny ľudí si ročne zraní pri športe oči a až jedna tretina z nich utrpí trvalé následky. Pozrime sa do minulosti na známe prípady športovcov, ktorí sa popasovali s poraneniami očí. Renomovaný oftalmológ, MUDr. Peter Žiak, PhD. nám povie viac o možných riešeniach z pohľadu moderných medicínskych možností.

Ochrana zraku športovcov je dôležitým aspektom, ktorému treba venovať čoraz väčšiu pozornosť. V ľadovom hokeji sa prvá prilba objavila v dvadsiatich rokoch minulého storočia, odvtedy prešla rôznymi inovatívnymi zmenami, ktoré sa týkali najmä zdokonaľovania jej tvaru a konštrukcie. Prvý hráč v NHL, ktorý začal nosiť helmu, bol George Owen v roku 1928, pričom povinné nosenie helmy sa vo vedení NHL oficiálne zaviedlo až v roku 1979.

Pavol Demitra
Nejeden hokejový fanúšik si isto spomenie na prípad, kedy nešťastná náhoda pri zápase vyradila hokejistu Pavla Demitru na niekoľko týždňov z ľadu. Demitra vtedy utrpel po údere hokejky Radoslava Suchého krvácanie do prednej komory medzi rohovku a dúhovku pravého oka. Došlo takisto k zakrvácaniu sietnice, kvôli ktorému nebolo možné ihneď zistiť mieru poškodenia a preto sa následná rekonvalescencia výrazne predĺžila. Po návrate na ľad Demitra začal nosiť na prilbe ochrannú clonu. „V súčasnosti je situácia v NHL taká, že zodpovednosť za ochranu očí na klzisku nesú samotní hráči a teda záleží od ich vlastného zváženia, či budú nosiť plexisklovú clonu alebo nie,“ hovorí doktor Peter Žiak.

Marc Staal
Zostaneme ešte pri ľadovom hokeji a pozrieme sa na desivý prípad obrancu New York Rangers, Marca Staala, ktorého počas zápasu proti Philadelphia Flyers nešťastne trafil do pravého oka hokejový puk. Lekári museli čakať, kým opuch ustúpi, aby vedeli bezpečne určiť rozsah ujmy. Išlo o ďalší z mnohých prípadov, kedy hokejista nemal na helme ochranný štít. Staal mal nakoniec šťastie a vrátil sa opäť na ľad. Nepríjemný zážitok mu však dodnes pripomína slzenie oka a chronické bolesti hlavy.

Cristiano Ronaldo
Známy portugalský futbalista, Cristiano Ronaldo mal šťastie v nešťastí. Počas zápasu proti Levante inkasoval pri výskoku od hráča Davida Nevarra úder lakťom priamo do obočia nad ľavým okom. Úder mu spôsobil tržnú ranu z ktorej sa valilo množstvo krvi. Napriek zraneniu hral Ronaldo ešte do konca polčasu, kedy ho však museli vystriedať, lebo začal zhoršene vidieť a to na obe oči. Zrak sa mu neskôr úplne upravil a Ronaldo pokračoval vo futbalovej kariére.

„Pri vážnejších úrazoch oka je bežné, že bez lekárskej pomoci môže dôjsť k dočasným výpadkom videnia. V prípade známeho futbalistu Ronalda, mohlo zhoršené videnie súvisieť s opuchom, či drobným zakrvácaním dovnútra oka,“ vysvetľuje doktor Peter Žiak.

Karol Bielecki
Tento poľský hádzanár toľko šťastia zďaleka nemal. V prípravnom zápase s Chorvátskom mu Josip Valčić nešťastnou náhodou zavadil rukou o oko tak, že naň Bielecki následne oslepol. Napriek okamžitej lekárskej pomoci a náročným chirurgickým zákrokom, ktoré podstúpil sa už oko zachrániť nepodarilo. Ani tento fakt, či varovania lekárov nezabránili hráčovi v návrate k milovanej hádzanej, kde opäť slávi výrazné úspechy, tentoraz už v špeciálnych ochranných okuliaroch.

"Zo športov je pomerne nebezpečný golf, ale, čo je zaujímavé, aj badminton - dôvodom je malý priemer košíka. V prípade akéhokoľvek poranenia oka pri športe je vždy dôležité nič nezanedbať a vyhľadať pomoc lekára. Dá sa tak jednoducho predísť neskorším komplikáciám" dodáva MUDr. Peter Žiak, PhD.