Svetový deň zdravého spánku prichádza s prvým jarným dňom

Svetový deň
Celý týždeň sa venujeme zdravému spánku a nemohli sme si predstaviť krajšie ukončenie tejto témy ako SVETOVÝM DŇOM ZDRAVÉHO SPÁNKU. Spravte si dnes, v prvý jarný deň, čas na seba a svoj relax a privítajte nové ročné obdobie oddýchnutí a svieži.

Fakty o spánku

Je nevyhnutnou súčasťou ľudského života a tí, ktorí tvrdia opak, na to skôr či neskôr doplatia. Nedostatok spánku dokáže navodiť viacero zdravotných ťažkostí. Jeho kvalitu ovplyvňuje hneď niekoľko faktorov. Sú to svetelné a hlukové podmienky v prostredí, kde spíme, konkrétne obdobie v roku alebo náš celkový režim dňa.

Za priemerný zdravý spánok sa u dospelého človeka považuje 7 a pol hodiny.

Menej ako päť hodín spánku počas noci je skutočne málo, ale treba myslieť aj na škodlivosť spánku nad limit. Víkendoví spáči, ktorí si doprajú dvanásťhodinový nedeľný maratón by si mali uvedomiť, že po takej dlhej telesnej nečinnosti budú paradoxne ešte oťapenejší, ako keby si pospali iba šesť hodín.

Vekom sa spánkový režim a dĺžka odpočinku skracuje. Bábätká dokážu spať vyše pätnásť hodín denne, pričom u starších ľudí je 7 hodinový spánok vzácny a nevídaný jav.

Nedostatok spánku má na svedomí nefungujúci metabolizmus, oslabený imunitný systém, vo veľkej miere to ovplyvňuje naše správanie, psychiku a reakcie na rôzne situácie počas dňa, neschopnosť zvládať stresové situácie, sťažené ovládanie emócií, zložitejšie vytváranie si pamäťových stôp.

S nespavosťou zvanou insomnia sa v živote stretáva až tretina ľudí. Porucha spánku už postretla asi každého z nás, tie vážnejšie trápia až polovicu Slovákov. Najbežnejšia spánková porucha je už spomínaná nespavosť. Stretávame sa aj s narušeniami, akými sú námesačnosť, nočné mory, hypersomnia – nadmerná ospanlivosť, spánková paralýza, krátky nebezpečný mikrospánok, narkolepsia. Problémy narobí aj hlasné pravidelné chrápanie.

Čo nám ku kvalitnému spánku pomôže?

Pred spaním môže pomôcť kúsok sladkého (kocka čokolády, šálka teplého mlieka s medom, bylinný čaj namiešaný z feniklu, lipy, rumančeka a upokojujúcej medovky). Zotrvanie v tichu a pokoji aspoň pár minút predtým, ako sa chystáme do postele. Privoniavanie k levanduli. Úprava hodnoty spánkového hormónu melatonínu v tele, lebo je zodpovedný práve za kvalitný spánok, nakoľko reaguje na svetlo a tmu. Pokiaľ vám to umožňuje životný štýl, polhodinový spánok po obede neškodí tomu nočnému, práve naopak. Platí staré známe pravidlo, že spálňa a posteľ sú určené na spánok a intimitu, nie na iné činnosti a účely - ako pozeranie televízie, provizórna kancelária, či prenosná jedáleň.

Spánkové laboratória

Moderné metódy, ktoré pozorujú a riešia problémy s nespavosťou sa nazývajú spánkové laboratóriá. Pacient po diagnostike s odborníkom príde do špeciálne upravenej miestnosti, kde si pospí a počas tohto spánku jeho telesnú aktivitu merajú rôzne prístroje – snímače v oblasti hlavy, mikrofón pri hrdle, brušný a hrudný snímač, kardiogram pozoruje aktivitu srdca, vnímané sú zmeny polôh tela, pulz a aktivita svalstva. Výsledky zo spánkového laboratória putujú psychológovi, psychiatrovi a neurológovi, v niektorých prípadoch aj krčným lekárom, povolaní odborníci dokážu určiť pomerne presnú diagnózu.

Medikamenty

Lieky na spanie, takzvané hypnotiká boli v minulosti odsudzované za silnú návykovosť. Dnes sa už závislosť na nich označuje ako minimálna, ale užívanie týchto liekov nie je pre organizmus veľmi prospešné, preto pokiaľ sú iné možnosti na skvalitnenie spánku, je dobré využívať skôr alternatívy zdravého životného štýlu.