Zdravé telo potrebuje zdravý nos

Počas vykurovacej sezóny v bytoch i kanceláriách často chýba potrebná vlhkosť. Príliš suchý vzduch ovplyvňuje samočistiacu schopnosť nosa, ktorý je vnímavejší na infekcie, a človek tak oveľa ľahšie ochorie aj na klasickú nádchu.

Počas vykurovacej sezóny v bytoch i kanceláriách často chýba potrebná vlhkosť. Príliš suchý vzduch ovplyvňuje samočistiacu schopnosť nosa, ktorý je vnímavejší na infekcie, a človek tak oveľa ľahšie ochorie aj na klasickú nádchu. Sliznica nosa je totiž prvou bariérou proti škodlivinám obsiahnutým vo vdychovanom vzduchu. V nosovej dutine sa vzduch očisťuje, otepľuje a zvlhčuje. Ak sliznica nosa vyschne alebo sú riasinky na sliznici špinavé a zlepené, nemôžu nás už chrániť pred potenciálnym nebezpečenstvom prichádzajúcim vzduchom.

Dýchanie však nie je jedinou funkciou nosa. Nos človeka hrá významnú úlohu aj pri vnímaní chuti, je schopný rozoznať tisíce vôní a pachov a je dôležitý pre vznik nášho hlasu a reči. Nos je spolu s ostatnými viditeľnými časťami nášho tela spoľahlivým zrkadlom nášho zdravia. Keďže sa nedokáže o seba postarať sám, dodržiavanie hygieny nosa by sa malo stať dennou rutinou. Správna denná hygiena nosa zaisťuje kvalitné dýchanie. Pravidelné čistenie nosa pomáha regenerovať a posilňovať nosovú sliznicu, a tým umožňuje dôležitú ochranu celého organizmu.

V jarnom období sú hlavnými nepriateľmi nosovej sliznice alergény prítomné vo vdychovanom vzduchu. Naše nosy sú denne vystavené ich útokom, výsledkom čoho je kýchanie, vodnatý výtok z nosa, svrbenie v nose a na podnebí, slzenie a svrbenie očí. Prvou pomocou je pravidelná aplikácia morskej vody, ktorá zabezpečuje zvlhčovanie nosovej dutiny, a zbavuje ju alergénov peľov, roztočov, plesní, domácich zvierat, ale aj vírusov,baktérií a zaschnutých nečistôt.

Mikrosprej morskej vody s vyššiou koncentráciou mangánu aká je bežne v morskej vode zabraňuje vylučovaniu histamínu - dôležitého mediátora včasnej fázy alergickej reakcie zodpovedného za prejavy alergickej reakcie a zabraňuje rozvoju alergickej nádchy. Morská voda zbavuje sliznicu nosa alergénov a nečistôt a mangán pomáha v liečbe sezónnej aj celoročnej alergickej nádchy.