Tábor, ktorý pokoril rakovinu

Rakovina má svoje hranice. Nemôže ťa obrať o lásku druhých ani napadnúť tvoju dušu.

„Rakovina má svoje hranice. Nemôže ťa obrať o lásku druhých ani napadnúť tvoju dušu.“ Tak znejú slová umelca a dôkazom o ich veľkej pravde je radosť a množstvo zážitkov detí, ktoré sa zúčastnili tohotoročného onko tábora v Malom Lipníku na východe Slovenska. Deti s rôznym stupňom onkologických ochorení mohli vďaka podpore Ligy proti rakovine z výťažku 18-teho ročníka zbierky Dňa narcisov zažiť úžasných 19 dní plných hier, dobrodružstva, nových priateľstiev i poučení.

Tohtoročný tábor sa niesol v znamení témy Vesmírna misia 3728 a bol doslova nabitý fantastickými aktivitami! Decká počas nej cestovali po galaxii a snažili sa nájsť planétu, ktorá by bola pre ľudí najlepším miestom na život. Počas prvých dní si deti vyrábali veci potrebné na túto vesmírnu misiu, ostatné dni odvážne cestovali po galaxii a prekonávali rôzne prekážky. Svoje putovanie zakončili hľadaním pokladu, ktorý vylovili z rybníka. Okrem hlavného programu sa deti mohli v čase voľna venovať rôznym dobrovoľným workshopom, pri ktorých sa naučili vyrábať náušnice a náramky z korálok, strieľať z luku alebo sa bavili futbalom. Špeciálnou hrou, ktorá sa trvala celých 19 dní bola hra „Anjel“. Deti si z klobúka vylosovali svojho „zverenca“, ktorému mali počas tábora prejavovať pomoc a starostlivosť v podobe dobrých skutkov.


Inštitúcia, ktorá dáva deťom nádej

Okrem iného si malí pacienti zašantili v Aquaparku, navštívili rôzne pamiatky a nazreli do tajov histórie spolu so sokoliarmi, ktorí im venovali rozprávku. Na tábore tiekol adrenalín potokom, keď sa decká splavovali po rieke Poprad, ktorá na konci splavu nenechala ani jednu nohu suchú.

Špeciálnym bonusom tohtoročného Malého onko tábora bola po prvýkrát možnosť priviesť si zadarmo i súrodenca.

Čas bez rodičov je dobrou školou života, čo sa odrazilo aj na táborníkoch, ktorý sa priučili samostatnosti, odvahe a spoznali nových kamarátov. Každý večer deti ďakovali za všetko, čo sa im počas dňa páčilo, čím sa naučili oceniť jeden druhého.

**TIP Redakcie:** **Všetko o tejto zákernej chorobe nájdete na v komunite [Rakovina](https://www.zdravie.sk/sekcia/1157/rakovina/)**
**A aký zmysel a plus vidí v tábore pre onkologicky choré deti animátorka Gabika?** „Nie len ja, ale predovšetkým deti si nachádzajú priateľov, ktorí majú podobné osudy ako oni sami. Spolu trávia čas na mieste, kde sa nikto nikomu nevysmieva za to, ako vyzerá alebo aký je. Všetci sú totiž na jednej lodi. Všetci si tým prešli rovnako a preto si navzájom rozumejú. Tiež zažijú niečo nové, na čas vypnú a odídu z reality.“

Zaujme vás:

**Napriek ťažkému osudu sú pre Gabiku takéto tábory veľkým povzbudením. „**Počas týchto táborov dostávam veľmi veľa - hlavne veľa lásky malých bojovníkov. A všetky zážitky, ktoré si odnášajú oni, si odnášam samozrejme aj ja. Každý rok spoznávam nové príbehy a osudy. To ma napĺňa energiou. Každý táborník je mojou srdcovou záležitosťou a nikdy sa priateľstvo neskončí po dvoch týždňoch táborenia. Veľakrát mi poštárka s úsmevom podáva obálku s obrázkom kuriatka, na Vianoce ma zvyknú prekvapiť vianočným prianím alebo dokonca aj krásnymi darčekmi. S niektorými deťmi sa mi podarí stretnúť aj cez rok, mimo tábora a s niektorými som v kontakte počas celého roka.

Detské slovo na záver

PAŤKO: „V tábore som bol po prvýkrát a veľmi sa mi páčilo. Páčilo sa mi kúpanie, výlet do Tatier - lozenie v parku, opekačka, discotéky, futbal...vlastne všetko sa mi páčilo. Večer nám animátorka Vladka čítala rozprávku, našiel som si nových kamarátov. Na budúci rok by som rád išiel opäť."

VLADKO_: _„Páčila sa mi jazda na koňoch, rafting, policajti so psami, tenis, strieľanie z luku, kreatívny krúžok. V tábore som oslávil aj svoje meniny. Bolo super, ako mi všetci blahoželali a dostal som aj darčeky. Toľko srandy, zábavy a smiechu som nikdy nezažil. Vedúca aj animátorky boli super."


Ak vás povzbudila a nadchla vás myšlienka Onko tábora a máte doma alebo vo svojom okolí malého nezbedníka, ktorý je možno fyzicky chorý, ale jeho dušička stále srší elánom, neváhajte. Onko tábor je tu o rok opäť a jednoznačne nebude chýbať spomenutá zábava, skvelí animátori ani bohatý program!


DANO777

NA RAKOVINU, REGENERACIU MOZGU, CHOLESTEROL, TLAK, CUKOR, KRVNY OBEH A OBRAZ, OSTEOPOROZU + VELA INYCH DIAGNOZ VELMI RYCHLE A UCINNE ZABERA CISTA STAVA Z GOJI,(KUSTOVNICA CINSKA) OBSAHUJE 50X VIAC VITAMINOV AKO POMARANC A 80X VIAC ANTIOXIDANTOV. MNE KLESOL TLAK V PRIEBEHU MESIACA ZO 118/183 NA 85/125 A TO MAM 120KG A BEZNE PIJEM 2-3 SILNE PRESO KAVY. MOZTE SI JU OBJEDNAT NA STRANKE HIMALYO.CZ A ZO ZLAVOVYM KODOM C. 3261 KTORY TREBA ZADAT PRI REGISTRACII, ZISKATE PERMANENTNU ZLAVU 50KC NA KAZDU FLASU A 20KC NA KAZDY BALICEK SUSENEHO, ALE DOBRE LIECIVE UCINKY MA STAVA. SUSENE MA OVELA MENEJ VYZIVOVYCH HODNOT. DENNA DAVKA JE LEN 25ML, FLASA JE NA MESIAC. V PRIPADE, ZE POTREBUJETE PORADIT, TAK KLUDNE ZAVOLAJTE. 0903460303.

PRI AKEJKOLVEK FORME RAKOVINY JE DAVKOVANIE 3X 50ML, RANO NA LACNO A POTOM VZDY ASPON POL HODINY PRED JEDLOM.