Ako ochrániť deti pred nebezpečným hmyzom?

Deti milujú leto, najmä pre aktivity pod holým nebom. Práve preto treba klásť veľký dôraz nielen na ochranu pred slnečnými lúčmi, ale aj pred nebezpečným hmyzom akými sú kliešte, komáre či osy.

Samozrejme, najúčinnejšie je používanie kvalitných a overených repelentov a tiež vyhýbanie sa oblastiam s veľkým výskytom nebezpečného hmyzu. Ale čo ak to celkom nejde? Prinášame vám niekoľko rád, ako prežiť pobyt v prírode bez toho, aby bolo vaše dieťa ohrozené nákazou z hryznutia či bodnutia.

  1. Rozhodne neumývajte svoje dieťa pred pobytom v prírode parfumovanými mydlami, tiež sa vyhnite parfumom či voňavým šampónom. Dôležitá je aj farba oblečenia – biele nohavice sú priam magnetom pre kliešte, preto radšej vyberte svojmu dieťaťu tmavšie oblečenie. Žltá zase môže priťahovať včely a osy.
  2. Ak sa chystáte robiť v prírode piknik, myslite na to, aby bolo jedlo vždy dôkladne uzatvorené, kým sa nerozhodnete ho konzumovať. Zvlášť sa to týka sladkých jedál, no najmä mäsa, ktorého vôňa dokáže prilákať doslova roj ôs. Tiež nápoje skladujte v uzatvorených fľašiach, vyhnite sa pohárom so slamkou, použitý riad hneď umyte alebo uzatvorte.

Nie je repelent ako repelent

Už sa vám stalo, že ste použili repelent a napriek tomu ste si domov priniesli hromadu nepríjemných štípancov? Možno preto, že ste použili nesprávny prípravok. Na obale repelentov si pozorne všímajte, koľko percent látky DEET obsahuje. DEET je chemická skratka pre N,N-dietyl-3 metylbenzamid, čo je dnes najúčinnejšia látka používaná v repelentoch. Repelent s obsahom 20 % DEET dokonale ochráni pred kliešťami, 23 %-ný obsah aj proti komárom. Preto si pozorne všímajte, aký repelent kupujete.

**TIP Redakcie:** Detská pokožka je náchylná okrem štípancov aj na [slnečné lúče, viete](https://www.zdravie.sk/clanok/30931/kde-chodi-slnko-moze-prist-aj-lekar-rakovina-koze) ako správne chrániť svoju ratolesť?
Repelent použite ešte pred tým, ako sa do prírody vyberiete. Nastriekať ho môžete rovno na pokožku alebo na oblečenie. Na tvár ho svojej ratolesti aplikujete tak, že si streknete do dlaní, rozotriete ich a potom dlaňami prípravok nanesiete na tvár. **Vyhnite sa očiam! Repelent pôsobí približne 5 hodín.**

Pokožka detí do dvoch mesiacov samozrejme nesmie prísť do kontaktu so žiadnym repelentom, preto radšej zvážte pobyt bábätka v prírode. V prípade najmenších používajte sieťky proti hmyzu, pomôže tiež, ak repelent nastriekate na kočík, deku alebo oblečenie dieťatka.

**Siahnuť môžete aj po prírodných repelentoch.** No tie vaše deti nemusia ochrániť dostatočne. Prípravky na báze ekukalyptu vydržia do dvoch hodín, u bylinných repelentov je to len niečo okolo dvadsať minút.
- - - - - -

Venujte pozornosť:


Naďalej platí, že by ste sa mali s deťmi čo najmenej zdržiavať v oblastiach so stojatou vodou, či hojne zakvitnutých lúkach. Kráčanie vo vysokej tráve už dávno nie je romantické, ale ohrozujúce zdravie.

Po tom, čo sa s deťmi vrátite z prírody, dôkladne ich osprchujte, aby ste zbavili pokožku zvyškov repelentu. Nezabudnite ich dôkladne prezrieť, či sa na ich tele nenachádzajú štípance alebo kliešte. Nevynechajte žiadny záhyb, ani vlasatú časť hlavy, či miesta medzi prstami na nohách.

Oblečenie, v ktorom boli v prírode, hneď operte a ak je to možné, použite sušičku na bielizeň. Ak by ste náhodou našli na pokožke dieťaťa štípance, alebo kliešťa, nasledujúce dni ho pozorne sledujte.

Ak sa u vášho dieťa v priebehu týždňa až troch od uhryznutia prejaví horúčka, vyrážka, červený flak, bolesti celého tela, únava, bolesť hlavy, stuhnutý krk alebo dezorientácia, okamžite vyhľadajte lekársku pomoc a informujte lekára.

jolka959

Pri bábätku sme mali sieťku na kočiariku dada paradiso max 500 chocolate od baby merci a vypadalo to super a navyše to bolo mega praktické ;) teraz musíme repelentovať ufff