Prečo sa inkontinencia objavuje počas tehotenstva?

Tehotenstvo a materstvo je krásny stav, no okrem mnohých pozitív má aj niekoľko nepríjemných stránok. Inkontinencia môže byť jednou z nich – týka sa až 30% žien v tehotenstve.

Tehotenstvo a materstvo je krásny stav, no okrem mnohých pozitív má aj niekoľko nepríjemných stránok. Inkontinencia môže byť jednou z nich – týka sa až 30% žien v tehotenstve.

Počas tohto obdobia sa zvyšuje frekvencia vylučovania moču, aj jeho denný objem. V I. a II. trimestri tehotenstva narastá množstvo moču vylučovaného na jeden raz, v poslednom trimestri toto množstvo klesá, ale potreba navštevovať toaletu je stále väčšia. Postupne sa zmenšuje kapacita mechúra, na ktorý tlačí maternica, a zvyšuje sa množstvo moču, ktorý ostáva v močovodoch. Nakoniec, u 2/3 žien ku koncu tehotenstva sa objavuje potreba vylučovania moču v noci.

Obrovské množstvo hormonálnych zmien, k akým dochádza v tele ženy počas tehotenstva a pri či po pôrode, značne vyčerpáva celý jej organizmus. Rastúce dieťa rozťahuje steny maternice, ktorá postupne začína vypĺňať všetko miesto v bruchu. Zvyšné orgány musia poskytnúť miesto dieťaťu, posúvajú sa a stlačené v brušnej dutine vykonávajú svoju funkciu za sťažených podmienok. Maličké sa čoraz viac rozťahuje a kopká, pritom niekedy trafí aj močový mechúr. Niektoré kopnutia môžu byť natoľko silné, že svalstvo oslabené stlačením nevydrží, a dochádza tak k úniku moču. Mechúr má pod tlakom maternice málo miesta a už aj pri jeho čiastočnom naplnení močom tehotná cíti nutkanie. Zvyčajne to nie je nič závažné, u väčšiny žien ide iba o únik pár kvapiek moču.

Často dochádza ku kvapôčkovému úniku moču aj tesne po pôrode, keď je svalstvo panvového dna stále oslabené, preto by si mamičky mali na toto obdobie zaobstarať urologické vložky. Celkové vymiznutie popôrodnej inkontinencie príde až po ôsmich týždňoch, no u niektorých až po troch mesiacoch. Neskoršie ako po troch mesiacoch ustupujú prejavy inkontinencie u žien, ktoré rodili viackrát za sebou a u tých, ktoré porodili dieťa s hmotnosťou väčšou ako 4 kg. V prípade, keď inkontinencia neustúpi približne do pol roka od pôrodu, keď by sa malo vypätie svalstva vrátiť do normy, treba sa obrátiť s prosbou o pomoc gynekológa alebo urológa. Lekár pomôže pri riešení problému.

Hormonálne výkyvy a oslabenie alebo poškodenie panvového svalstva však môžu byť príčinou pretrvávajúcej inkontinencie. Každé tehotenstvo a pôrod svalstvo panvového dna oslabujú, čo spôsobí, že návrat do pôvodnej formy sa stáva ťažší, ale nie je nemožný. K jeho spevneniu prispievajú aj tzv. Kegelove cviky, ktoré môžete začať preventívne praktizovať už aj počas tehotenstva. Tieto cviky pozitívne vplývajú na ženské telo aj po pôrode, zlepšujú účinnosť zatvárania močovej rúry a spevňujú svalstvo rozkroku panvového dna.

Inkontinencia v tehotenstve je prevažne tzv. stresová inkontinencia, ktorá sa objavuje v III. trimestri tehotenstva, keď je maternica najväčšia. Najčastejšie je to únik niekoľkých kvapiek moču, ktoré si môžeme pri častej výmene hygienických vložiek nevšimnúť. Môže to byť však aj problém s väčšou intenzitou. Tehotenstvo je zároveň aj čas, keď vzhľadom na zmeny na slizniciach močovej a pohlavnej sústavy je žena viac náchylná na infekcie tak na intímnych miestach, ako aj močových cestách. Tie môžu spôsobiť nepohodlie počas vylučovania moču a časté príhody inkontinencie.

Ďalšou príčinou inkontinencie môže byť aj zanedbanie pokoja a pohodlia. Vaše telo po pôrode potrebuje čas na to, aby sa dostalo do pôvodnej podoby, preto mu doprajte dostatočný pokoj. V žiadnom prípade neodkladajte močenie na neskôr, môže to mať za následok zapálenie močových ciest. Prihliadajte aj na zvýšenú hygienu častou výmenou vložiek a používaním bielizne z prírodných materiálov. Počas prvých dní na materskej tak budete musieť dávať pozor okrem vašej ratolesti, aj na samú seba.