Je vegetariánstvo zdravé?

V otázke zdravia zohráva strava mimoriadne dôležitú rolu, preto by mala obsahovať všetky potrebné zložky pre zdravé fungovanie nášho organizmu. Niektorí ľudia sa však rozhodli vyradiť zo svojho jedálnička typy jedál obsahujúce mäso. Je to správne?

Vegetariáni Zdroj foto: Shutterstock.com

Prečo sa ľudia stávajú vegetariánmi?

Vegetariáni nie sú len ľudia, ktorí nejedia mäso. Je za tým omnoho viac. Starostlivosť o zdravie, ktoré predstavuje určitý životný štýl, životnú filozofiu, založenú na rešpektovaní zvierat a ich práv, ochrane prírody, konzumovaní prevažne rastlinnej stravy a určitej „psychohygiene“, spojenej s pohybom či absenciou od cigariet a alkoholu. Tento novodobý „módny trend“ je však taký populárny, že ľudia sa stávajú vegetariánmi bez toho, aby si naštudovali problematiku a boli o tomto spôsobe života presvedčení a dostatočne informovaní. Preto sa niekedy zdravý vegetariánsky životný štýl mení na rizikový, dokonca až nebezpečný. Prívrženci vyzdvihujú jeho výhody a odporcovia upozorňujú na možné riziká. Preto si treba uvedomiť, že nie je vegetarián ako vegetarián.


Prečítajte si aj tento článok:

Kde hľadať bielkoviny, ak sa chcete vyhnúť mäsu?

Láska k zvieratám a prírode nie je jediným dôvodom, prečo sa ľudia vzdávajú obľúbených klobások, slaniny a pečených steakov. Vegetariánsky spôsob života má svoje korene v mnohých náboženstvách (o čiastočne bezmäsitej strave sa zmieňuje napríklad aj kresťanstvo), inokedy za tým stoja zdravotné, etické či environmentálne dôvody. Nech už ľudí k tomuto rozhodnutiu vedie čokoľvek, aj tu platí zlaté pravidlo – všetko s mierou.

Nie je vegetarián ako vegetarián

Mierne formy vegetariánstva v správnom nastavení môžeme považovať za zdravé, no sú aj také, ktoré zachádzajú takmer až do extrémov. Vegetariáni konzumujú bezmäsitú stravu, ktorú však dopĺňajú o živočíšne produkty ako mlieko, syr, vajcia či jogurty.

Vegáni prijímajú čisto len rastlinnú stravu bez akýchkoľvek živočíšnych produktov, iné „formy“ vegetariánstva povoľujú len mliečne výrobky, iné vajcia a niektoré dokonca aj hydinové mäso.

Vitariáni prijímajú výlučne surovú, tepelne neupravenú stravu, fruktariáni v presvedčení, že žiadna pôvodná rastlina (nie to ešte zviera) by nemala byť zabitá, konzumujú výlučne dary prírody ako ovocie, oriešky, semená a niektoré druhy zeleniny.

Za ozajstný extrém môžeme považovať freeganstvo, ktoré odmieta súčasný spôsob života prebytku a nedostatku zároveň, preto sa orientujú na kontajnery pri predajniach a konzumujú len to, čo iní vyhodili.

Sú vegetariáni zdravší ako mäsožravci?

Hlavnou zložkou stravy vegetariánov sú obilniny, strukoviny, ovocie, zelenina, orechy, semienka, kvalitné rastlinné oleje a mliečne výrobky či vajíčka. Ich strava je relatívne chudobná na tuky, bohatá na vlákninu a polysacharidy. Zdravé vegetariánstvo predpokladá v prvom rade dôkladné naštudovanie potrieb organizmu, aby sme nášmu telu dodali dostatok energie, ktorú potrebuje pre správne fungovanie. Nevhodne nastavený jedálniček môže spôsobiť rad zdravotných problémov od anémie, cez poruchy menštruačného cyklu až po suchú pokožku, lámavé nechty a vypadávanie vlasov.

Mäso, ktoré vegetariáni odmietajú, obsahuje dôležité bielkoviny, vitamíny a minerály, ktoré je potrebné dopĺňať inou cestou. Rastlinné bielkoviny, ktoré sa považujú za menej kvalitné s nižšou biologickou hodnotou v porovnaní s tými živočíšnymi, prijímajú najmä zo strukovín, obilnín, orechov, niektorých druhov zeleniny ako brokolica, karfiol či ružičkový kel a najmä zo sóje a sójových výrokov. Obsahujú totiž najkomplexnejšie bielkoviny a aminokyseliny, neobsahujú cholesterol a pochváliť sa môžu tiež veľkým množstvom vlákniny či vitamínov skupiny B. Správnou kombináciou a pomerom rastlinných bielkovín sa však môžu vyrovnať tým živočíšnym. Rovnako dôležité pre správne fungovanie organizmu sú aj esenciálne aminokyseliny, ktoré do tela prijímame výhradne z mäsa, vajíčok, mlieka a mliečnych výrobkov. Úplné vypustenie živočíšnych produktov z nášho života teda nie je najvhodnejšou alternatívou. Ďalším problémom vegetariánskej stravy je nízky prísun vitamínu B12, D, železa, vápnika, zinku a jódu.

Ak sa vegetariánska strava nastaví správne, prináša vášmu telu množstvo zdravotných výhod. Menej živočíšnych tukov a cholesterolu znamená zníženie príjmu nasýtených mastných kyselín. Okrem prevencie pred obezitou sa vyhnete aj vysokému obsahu tuku v krvi, vysokému krvnému tlaku a rovnako znížite riziko vzniku zhubných nádorov. Vysoký obsah vlákniny v potrave, nižší prísun sodíka, horčíka, draslíka, kyseliny listovej a antioxidantov ako vitamínu C, E a fytochemikálií znižujú riziko rakoviny prostaty či hrubého čreva. U vegetariánov je nižší výskyt kardiovaskulárnych ochorení, za čo môže práve dostatočný príjem vlákniny a antioxidantov. Vhodne zostavená strava je teda zdraviu prospešná a nutrične dostačujúca, poskytuje výhody pri prevencii a liečbe mnohých ochorení.

Rozdiel medzi liekom a jedom je v jeho dávke

Mäso sa v našich jedálničkoch vyskytuje pomerne často a niekedy sa ním doslova prežierame. Naši predkovia ho zvykli jesť len niekoľkokrát do týždňa, nie niekoľkokrát za deň ako my. Jeho nadmerná konzumácia môže viesť k obezite, kardiovaskulárnym ochoreniam či depresiám. Človek od prírody nie je považovaný za mäsožravca. Jeho tráviaci trakt je raz taký dlhý ako tráviaci trakt mäsožravca. Mäso trávi naše telo asi 6-8 hodín, no už po 4 hodinách sa začne rozkladať a hniť. To je dôvod, prečo je tráviaci trakt mäsožravcov kratší, ako ten náš – aby sa potrava dostala z čriev do niekoľkých hodín a telo z neho vyťažilo čo najviac v čo najkratšom čase. Preto sa človek radí k všežravcom a konzumácia veľkého množstva mäsa je preňho neprirodzená.

Na prvom mieste je kvalita

V supermarketoch a veľkých obchodných reťazcoch sa stretávame s mäsom pochybnej kvality, preto sa jeho vylúčeniu z jedálnička vegetariánov niet čo diviť. Či už teda vegetariánom ste alebo nie, veľký dôraz treba dávať na kvalitu potravín. Vyberajte si kvalitné potraviny, za ktoré si síce trošku priplatíte, no ich kvalitu nemožno porovnávať s precenenými produktmi z obchodných reťazcov. Nech už jete čokoľvek, v prvom rade myslite na svoje zdravie, ktoré si treba chrániť.

Ak ste milovníkom mäsa, určite sa ho nemusíte vzdať, no jedzte ho s mierou a vyberajte si diétnejšie pokrmy ako vyprážaný rezeň či údené koleno. 1. október už od roku 1978 tradične patrí všetkým vegetariánom, preto skúste aspoň v tento jeden deň vynechať obľúbený steak či klobásku z vášho jedálnička. Berte to ako príležitosť zmeniť svoj jedálniček, ktorý obohatíte o poriadnu dávku zeleniny či ovocia.


Prečítajte si aj tento článok:

Kde hľadať bielkoviny, ak sa chcete vyhnúť mäsu?

Steav

V texte sa pise: "Vysoký obsah vlákniny v potrave, nižší prísun sodíka, horčíka, draslíka, kyseliny listovej a antioxidantov ako vitamínu C, E a fytochemikálií znižujú riziko rakoviny prostaty či hrubého čreva."
Je to spravne, ze nižší prísun sodíka, horčíka, draslíka, kyseliny listovej a antioxidantov ako vitamínu C, E a fytochemikálií znižujú riziko rakoviny prostaty či hrubého čreva?

Jovanka

jediny problem, ktory som mala z cite rastlinnej stravy bolo nizke zelezo ale aj to sa upravilo s uzivanim captafer-u

Tomaas 12345

Jovanka :

Musela si mať aj deficit roznych minerálov a vitamínov, pretože tá vaša rastlinná strava obsahuje vela antinutrientov ktoré zabranuju vstrebávaniu minerálov a vitamínov zo stravy.