Spolu s lístím padajú na jeseň aj vlasy

Leto je preč a posledné stopy horúceho slnka pomaly miznú z našej pokožky a vlasov. Spolu so sychravým a chladným počasím, jesennými depresiami a nepríjemnými chrípkami prichádza aj nočná mora každej ženy – vypadávanie vlasov.
starostlivosť o vlasy na jeseň

Zdroj: Unsplash.com

Bohužiaľ, na jeseň nepadá len lístie zo stromov, ale aj naše vlasy. Zberáme ich z hrebeňov, svetrov a vankúšov. Za jeden deň stratíme priemerne až do 100 vlasov, čo je však úplne normálne a patrí to k prirodzenému cyklu organizmu.

Dôležitým faktorom sú pravdaže gény, ale aj šetrné zaobchádzanie, používanie vhodnej kozmetiky, stravovacie návyky a neuveríte, ale aj ročné obdobie.

Sezónne vypadávanie vlasov totiž nie je ničím neobvyklým, preto sa nestrachujte, keď ich počas týchto týždňov vypadne trošku viac, ako obvykle.

Poznáte tieto účinné babské rady pre krásne vlasy?

Kde hľadať príčinu?

Vlasy nie sú len korunou krásy, ale tiež zrkadlom nášho fyzického stavu. Ak telo nedostáva dostatok vitamínov, minerálov a stopových prvkov, neprejaví sa to len na našom zdraví, ale aj zdraví našich vlasov.

Za nadmerné vypadávanie vlasov môže viacero faktorov od stresu, nevhodnej stravy, kozmetiky až po zdravotné problémy.

Drastické diéty a nedostatočný prísun živín nenechajú na seba dlho čakať a prejavia sa napríklad aj suchými, lámavými a vypadávajúcimi vlasmi.

Používaním množstva lakov a tužidiel situáciu len zhoršujeme, rovnako ako častým farbením, fénovaném horúcim vzduchom či používaním ťažkých sponiek a kovových hrebeňov.

Padajú spolu s jesenným lístím

Môže byť vypadávanie vlasov sezónne? Znie to možno zvláštne, ale áno. Po lete, kedy boli vystavené nadmernému slnečnému žiareniu a vode, sú naše vlasy oslabené, krepovité, lámu sa a vypadávajú.

Následné sychravé počasie, studený vietor a teplotné výkyvy im v regenerácii veľmi nepomôžu. Dôvodom jesenného vypadávania vlasov však nie je len počasie a unavené vlasy po lete.

Vlas totiž nerastie plynule, ale má svoje fázy – rastovú a pokojnú, na konci čoho vlas vypadne a nahradí ho nový. Počas leta dochádza k zvýšenej sekrécii hormónov, ktoré sa podieľajú na raste vlasov, aby ochránili organizmus pred UV žiarením.

Vtedy tiež množstvo vlasov prechádza do fázy oddychu, preto na jeseň začnú vypadávať viac, ako ste boli zvyknutí. Je to teda úplne normálny proces, ktorého sa netreba obávať.

Pravdaže, ak je vypadávanie vlasov nadmerné a trvá dlhšiu dobu, je potrebné vyhľadať odbornú pomoc.

vlasy na jeseň

Zdroj: Pixabay.com

Výživa nie len z vonka, ale aj z vnútra

Pri problémoch s krehkými, lámavými či rozštiepenými vlasmi automaticky väčšina z nás siaha po najrôznejších roztokoch, sérach, balzamoch a špeciálnych kúrach, za ktoré sme ochotní obetovať nemalé peniaze.

Málokto však hľadá príčinu vo svojich stravovacích návykoch a neuvedomuje si, že vlasy potrebujú „nakŕmiť“ nie len z vonka, ale aj z vnútra. Pomôcť sa teda dá aj vyváženou stravou.

Do svojho jedálnička by ste mali zaradiť potraviny s vysokým obsahom vitamínov B, D a E ale aj zinku, vápnika a v neposlednom rade železa. Váš jedálniček by ste mali obohatiť o chudé tmavé mäso, morské plody a vnútornosti ako napríklad pečeň.

Nezabúdajte ani na dostatočný prísun vápnika vo forme mlieka a mliečnych výrobkov, ale tiež vajcia, orechy a semienka (najmä pistácie a sezam).

Základnou stavebnou bunkou vlasov a nechtov je keratín, preto je potrebné konzumovať dostatočné množstvo bielkovín v podobe rýb, mäsa a mliečnych výrobkov.

Vhodnou potravinou pre zdravé a krásne vlasy sú strukoviny, najmä fazuľa a sója, tiež celozrnné výrobky a množstvo ovocia. Vitamín C totiž pomáha vstrebávaniu železa.

Zdravé a lesklé vlasy sú dôkazom dobrého jedálnička so správnym pomerom živín.

Venujte im dostatok svojej starostlivosti

Ak si chcete udržať krásne zdravé vlasy čo najdlhšie, mali by ste sa im venovať pravidelne, nie až keď začnú volať o pomoc. Šetrné zaobchádzanie, kvalitné prípravky a pravidelná návšteva kaderníka by mali byť samozrejmosťou.

Po náročnom lete im doprajte oddych a regeneráciu bez zbytočného farbenia, fénovania horúcim vzduchom, žehlenia a kulmovania. Vyberajte si produkty s prírodnými olejmi a nezabúdajte na kondicionéry a balzamy.

Neverte mýtom, že príliš časté umývanie vlasom škodí - ideálne je každý druhý až tretí deň. Pred umytím je vhodné ich poriadne, ale opatrne rozčesať. Mokré vlasy len jemne osušte uterákom, nikdy ich nedrhnite, opatrne rozčešte a nechajte voľne vyschnúť.

Fénovaniu horúcim vzduchom sa snažte vyhýbať. Dlhé vlasy je vhodné častejšie prestrihať, aby sa korienky zbytočne nenamáhali. Vhodné tiež nie je príliš tesné sťahovanie do gumičky, či používanie kovových kief alebo priťažkých sponiek.

Na noc si môžete vlasy zapliesť do voľného vrkoča, aby sa zbytočne nepovaľovali po vankúši a nedochádzalo k ich vytŕhaniu, navyše, vlasy budete mať ráno krásne zvlnené.

Na vyživenie vlasov existuje na trhu množstvo prípravkov, no starou dobrou overenou klasikou ostáva žihľavový šampón. Rovnako účinný je aj vývar zo žihľavy či semien kapucínky väčšej. Stačí, keď si ním vlasy jednoducho premyjete.

Ako prevenciu proti vypadávaniu vlasov skúste šťavu z brezy a pri vypadávaní vám z vonku ale aj z vnútra pomôže rumanček pravý.

Či už máte dlhé alebo kráte, rovné alebo vlnité vlasy, nezanedbávajte starostlivosť o ne. Odmenou bude krásna a hlavne zdravá hriva!


Prečítajte si aj: Babské rady pre krásne vlasy!


sabina66

Na jeseň sa pripravujem, pretože každý rok mi začnú veľmi vlasy padať a mám ich oslabené. Je to paradox v ročnom období, kedy je veľmi veľa ovocia a zeleniny. Ale je to tak. Používam Skinlite professional šampon a kondicioner s arganovým olejom a čo je dôležité používám Victoria beauty vlasovou vodu s placentou. Je to super vec!!!! v balení je 5 ampuliek a vydržia na 15 umytí. Veľmi odporúčam. po tejto kure mi vždy prestanú vlasy padať a sú zdravé a krásne.

ivankaKE

Jeseň, nejeseň, mne vlasy padajú celý rok :D Ale pomáhajú mi vitamíny a vollumizér od Toppiku. Je to naozaj kvalitná značka :) Vrelo doporučujem skúsiť na toppik.sk.