Čaro domáceho ovocného čaju

Zdravo a chutne – známy slogan, ktorý platí nielen v prípade stravy, ale aj nápojov.

Zdravo a chutne – známy slogan, ktorý platí nielen v prípade stravy, ale aj nápojov. Zmysel sloganu vyplýva z požiadavky, aby strava a nápoje neovplyvňovali iba naše telo, ale aj myseľ. Nielen staré mamy, ale aj obvodní lekári často odporúčajú svojim pacientom bylinkové a ovocné čaje. Získali si už veľa ľudí vďaka svojim pozitívnym účinkom, príjemnej chuti a vôni. Možno sa to podarí aj vám doma.

Ovocný čaj – pečený čaj alebo odvar z ovocia

Pečený čaj - z upečeného ovocia - sa v ostatnom čase teší veľkej obľube. Na prípravu pečeného čaju môžeme použiť ovocie čerstvé, mrazené i kompót. Kombinovať môžeme napríklad slivky s hruškami, s jablkami. Ak chceme nápoj kyslejší pridáme ríbezle. Zaujímavú farbu dosiahneme pomocou černíc, brusníc alebo čučoriedok. V prípade, že chceme mať viac druhov ovocia postupne ho podľa sezóny zamrazujeme a pečieme na jeseň. Čaj je výborný v zime i v lete.


Neprehliadnite:


Aký druh ovocia zvoliť?

Vhodné je každé ovocie, snáď okrem banánu. Nemusí isť len o pečený čaj, môžeme si ho pripraviť aj zo šupiek alebo sušených jabĺk, ktoré majú príjemnú sladkokyslú chuť, prijemne voňajú. Jablčná šupka obsahuje vitamín C, železo, horčík, vápnik a draslík. Posilňuje imunitu, čistí telo a vhodný je aj pri kĺbových ochoreniach. Hrušky majú podmanivú vôňu. Podporujú činnosť čriev, pôsobia proti zápche, čistia črevá.

Čučoriedky sú lahodné, priaznivo vplývajú na zažívací trakt. Oceníme ich najmä pri hnačkových ochoreniach. Brusnice rovnako pomáhajú pri hnačkových ochoreniach, majú protizápalový a dezinfekčný účinok. Čierne ríbezle sú významným zdrojom vitamínu C, posilňujú organizmus, vhodné sú pri liečbe kĺbových ochorení a nachladnutí. Ovocie kombinujeme podľa chuti, prípadne podľa zdravotných problémov. Ak si pripravujeme sušené ovocie do zásoby ide o náročnejší proces. Sušiť ho môžeme na slnku alebo v sušičke, prípade v rúre na pečenie.

Príprava ovocia na pečený čaj

Suroviny: 2 kg ovocia, 1 citrón, 700 g cukru, 1 balíček vanilínového cukru, koreniny podľa chuti (škorica, voňavé klinčeky, badián, kardamon).

Postup:

Ovocie očistíme, kôstkové zbavíme kôstok a nakrájame na kocky. Jablká a hrušky nešúpeme, pod šupkou je najviac vitamínov. Citrón nakrájame aj s kôrou, zasypeme cukrom a pridáme korenie. Dobre premiešame a dáme na plech. Pečieme pri 175 °C asi 30-40 minút, kým ovocie nepustí šťavu. Počas pečenia zľahka premiešame. Horúce ovocie nalejeme do pohárov, sterilizujme asi 5 – 10 minút. Vychladnuté uložíme na chladné a tmavé miesto. Čaj nás príjemne zahreje, najmä počas zimných večerov.

Príprava čaju

Čaj z pečeného ovocia si pripravíme tak, že 3 ČL pečeného ovocia vložíme do 250 ml pohára a zalejeme prevarenou vodou, nie však vriacou. Pridáme koliesko citrónu, necháme asi 10 minút vylúhovať a môžeme piť.

Čaj zo sušeného ovocia si pripravíme tak, že do 250 ml pohára dáme 1 PL sušeného ovocia, zalejeme horúcou, prevarenou vodou a necháme 10 – 15 vylúhovať.

Ktosi múdry raz povedal: „Niet ničoho, čo by si ľudia tak veľmi cenili a tak málo chránili ako je zdravie.“ Nezabúdajte na svoje zdravie, podporiť ho môžete aj chutným ovocným čajom. Vyčarí vám okrem príjemného pocitu aj dobrú náladu.


Neprehliadnite: