Ako predchádzať rakovine hrubého čreva

Za vznik rakoviny hrubého čreva môže spôsob nášho stravovania, nedostatok pohybu, ale aj genetika. Vlastným úsilím však môžeme ovplyvniť ochranu tráviacej sústavy až v 80 % - tak, aby zákerná choroba nevznikla.

Žena s bolesťami na toalete

Princípy

1. Kvantitatívny a režimový princíp stravovania

Zníženie množstva jedla (nutričná reštrikcia, neprejedanie sa) a dostatočná časová prestávka medzi jedlom nepreťažuje črevo a umožňuje rýchlu detoxikáciu a regeneráciu tráviacich štiav a buniek epitelu. Dôležité sú prestávky bez jedla, kedy medzi dvoma jedlami neprijímame nič, nezajedáme ani drobné maličkosti. Nepijeme viac ako 2 kávy denne. Pijeme na smäd viac obyčajnej pitnej vody. Podľa intenzity fyzickej námahy počas dňa je dĺžka prestávok medzi dvomi jedlami od 2 do 4 hodín pri striedmej strave, ale pri výdatnejšej strave a sedavom zamestnaní to môže byť až 6 hod. Pre zdravie najvýznamnejšou stravovacou prestávkou umožňujúcou odľahčenie a regeneráciu tráviaceho traktu a črevných epitelov je prestávka od večere do rána v trvaní minimálne 12 hodín (napr. od 18 hod. do 7 hod.).

2. Kvalitatívny princíp stravovania

Riziko kolorektálneho karcinómu stúpa, ak sa prejedáme kvalitatívne málo pestrou, biologicky menej hodnotnou, nekompletnou, jednostrannou,  neprirodzenou, nezdravou, či priamo rizikovou stravou. Nevhodné sú mastné, smažené jedlá, prepražené a zoxidované tuky, údeniny atď.
Hlavnými rizikovými faktormi sú:

  • kvalitatívne zlé zloženie stravy
  • nedostatok vláknitej a vitaminóznej zložky (ovocie, zelenina, strukoviny, obilniny)
  • prehnané diéty a dlhodobý príjem rôznej rizikovej výživy
  • zápalové procesy v čreve spôsobujúce poruchy črevnej flóry v dôsledku čoho dochádza k slabej detoxikácii nežiaducich látok a škodlivín.

Prečítajte si tiež:

Aký je život s rakovinou a po jej vyliečení?

7 rád, ako predísť rakovine

Rakovina hrubého čreva a konečníka


3. Životný štýl, životospráva a pohyb

Nedostatok pohybu sa dáva na jedno z popredných miest medzi rizikovými faktormi pre KRCA. Pohyb je pre črevnú peristaltiku (pohyb čreva), trávenie a vylučovanie či detoxikáciu a celý metabolizmus veľmi dôležitý. Bez dostatočného pohybu dochádza k neenzymatickému rozkladu stravy a ku nežiaducim kvasným či hnilobným procesom a vzniku hnačiek alebo zápchy, infekciám, chronickým zápalovým procesom a pod.

4. Zdravá črevná flóra

V črevách zdravého človeka existuje a spolupracuje takmer 500 druhov prospešných baktérií a niektoré z nich produkujú dôležité látky a vitamíny (napr. B12) pre ľudský organizmus. Preto pri dlhodobých disproporciách a poškodení črevnej flóry z akýchkoľvek dôvodov dochádza k rôznym zdravotným problémom v črevách s následným premnožením patogénnych mikroorganizmov a k produkcii ich rizikových metabolitov (toxínov). Tie sa už podieľajú priamo aj na iniciácii a vzniku mutácií a rakoviny. Pre udržanie zdravej črevnej flóry je dôležitých viacero faktorov. Jedným z nich je prirodzený charakter výživy a v nej dostatok prirodzenej vlákniny.

5. Genetické dedičné riziko

Podiel dedičnosti na vzniku KRCA sa často preceňuje. Genetické dedičné riziko je síce rizikový faktor no v žiadnom prípade nie epidemicky najvýznamnejší. Odborné články pripúšťajú, že asi 5% prípadov KRCA vzniká vďaka dedične prenosným, rizikovým génom. No zároveň dodávajú, že ich aktivita navonok úzko súvisí s rizikovými faktormi výživy, životosprávy, prekonanými ochoreniami a pod.

6. Familiárne riziko a rizikové zvyky a tradície

Aj ľudia s genetickým rizikom vzniku rakoviny ho môžu znížiť na minimum dobrou, nerizikovou, celoživotnou režimovou prevenciou. Niektorí jedinci s dokázanými familiárnymi predpokladmi pre KRCA, by mali okrem pravidelného monitorovacieho vyšetrenia absolvovať pri potvrdení rizikových  útvarov (polypov) aj včasný zákrok a celoživotne sa musia vyhýbať najrizikovejším faktorom pre toto ochorenie.

7. Psychosomatické príčiny

Nedostatok psychohygieny, regenerácie a fyzickej aj psychickej relaxácie vytvárajú rôzne typy chronickej neuropsychickej záťaže a stresov. Tie sa premietajú cez preťaženosť neurovegetatívneho systému ako gastroneurózy aj do narušenia funkcií v tráviacom trakte (časté hnačky, zápchy, zápaly črevného epitelu a pod.). Dlhodobý psychický stres a frustrácia sa podieľajú na rozvrate psychosomatickej regulácie organizmu a sú to rizikové prestupné ochorenia. Preto je veľmi dôležité stres obmedzovať a pokiaľ je to nemožné, zabezpečiť si dostatok relaxu vo voľnom čase a pri dlhodobej záťaži vyhľadať aj pomoc psychológa, či iných odborníkov na psychohygienu.