Mám rakovinu - čo bude teraz?

V prípade diagnostikovania tejto závažnej choroby väčšina pacientov netuší, čo ich vlastne čaká a čo bude nasledovať. Ponúkame vám teda niekoľko rád a informácií. Budeme veľmi radi, ak vám týmto článkom aspoň trochu pomôžeme.

Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Reakcia

Po oznámení diagnózy s názvom rakovina nasleduje reakcia, ktorá závisí od typu osobnosti pacienta. Sú optimisti, ktorí aj napriek otrasnému pocitu vedia rýchlo zhodnotiť situáciu a hľadať zľahčujúce aktívne postupy a riešenia vedúce k uzdraveniu. Niektorí neprijímajú realitu, že vysoké percento rakoviny je dnes liečiteľné, títo môžu mať negatívny postoj k liečbe, dokonca samovražedné úmysly a situáciu nezvládnu. Ďalší citliví melancholickí chorí môžu upadnúť do depresie. Podľa záverov niektorých  štúdií vedcov University of British Columbia  depresie môžu znižovať šancu na pacientovo prežitie. Výskum tvrdí, že na základe zistených údajov je veľmi podstatné  sledovať pacientov postihnutých rakovinou z psychickej stránky, nakoľko z 9417 pacientov bola úmrtnosť až o 25 percent vyššia u pacientov s príznakmi depresie. K podobným výsledkom dospeli vedci aj v ďalších štúdiách, kde percentá úmrtnosti u ľudí s depresiou boli ešte vyššie.

2. Prečo práve ja?

Krásne literárne diela, filmy, príbehy zo života nám prezentujú množstvo rôznych situácií, kde rakovina hrá svoju hlavnú negatívnu rolu. V živote a v rodine, kde sa táto choroba objaví, je jej pôsobenie absolútne neromantické. Prvé tri týždne sa väčšina postihnutých zaoberá otázkou „Prečo práve ja?“ Obviňuje okolie, Boha, príbuzných, štýl života a iné okolnosti za jej vznik. Táto prvá fáza, keď do života vstúpi niečo, čo sa vyskytuje všade dookola, ale k nám to nebolo pozvané a mysleli sme si, že nás to obíde, zvyčajne ustupuje pri začatí liečby.

3. Kde sa dať liečiť?

Pokiaľ rakovina vyžaduje operáciu, začína hľadanie vhodnej nemocnice, lekárov, ktorým veríme a želáme si tie najlepšie, najnovšie a najúspešnejšie postupy. Niekedy je dobré potlačiť presvedčenie, že vhodná a úspešná liečba je možná len v zahraničí, nakoľko je často pre nás finančne nedostupná. Naša onkologická medicína pracuje na veľmi vysokej úrovni. Netvrdím, že úroveň nemocníc, oddelení je všade komfortná. Pre riešenie ochorenia je ale funkčná a ako operácie, tak liečby sú zabezpečené veľmi skúsenými špecialistami, ktorí podľa potreby použijú adekvátne liečebné postupy.

4. Chemoterapia a život po nej

Poznatky ako napomáhať pri onkologickej liečbe sa rozvíjajú neskutočne rýchlo. Chorí znášajú rôzne chemoterapiu alebo liečbu rádioterapiou. Niektorí pacienti sú liečbou veľmi vyčerpaní, majú tráviace ťažkosti, zvracajú, cítia nevoľnosť. Iní sú v pohode a neudávajú zvýšenie negatívnych príznakov. V mnohých prípadoch pacientovi po chemoterapii vypadajú vlasy a tento nedostatok sa dnes rieši veľmi ľahko parochňou. Po skončení liečby narastú väčšinou pacientom ešte krajšie vlasy ako mali pred chemoterapiou, čo je určitým zadosťučinením po prejdení celej procedúry v liečbe rakoviny. Asi pred 20 rokmi nebolo toľko prípravkov na zvládnutie pocitu nevoľnosti  respektíve zamedzenie zvracania po chemoterapii. Podávanie posilňujúcich infúzií po liečbe pomáha k rýchlejšiemu získaniu síl do bežného života. Pri liečbe musíme prijímať ľahkú, nezaťažujúcu stravu, aby sme uľahčili organizmu záťaž, ktorú po prijatí cytostatík bez pochyby bude mať. Pacient má prijímať dostatok tekutín, minerálok, čajov a podobne. Je veľmi správne nefajčiť a nepiť alkohol počas tejto liečby.


Mohlo by vás zaujímať:

7 rád, ako predísť rakovine

Ako zistiť, či máme rakovinu?

Príčiny a prevencia vzniku rakoviny


5. Byť oporou je náročné

Rodina a okolie má rozhodujúci vplyv na psychiku chorého. Paradoxne je správnejšie pacienta neľutovať a postupovať akoby sme mali v rodine bežne chorého. Musíme byť však ohľaduplný, keď je chorý unavený a dopriať mu regeneráciu. Pozitívne pôsobiace je, keď v každom možnom čase, kedy liečiaci sa pacient má silu na vychádzku po čerstvom vzduchu, umožniť mu to, ísť s ním von. V dnešnej sofistikovanej dobe je nepochopiteľné, keď lekár určí presné časové rozmedzie vychádzok pri diagnóze rakovina. Nakoľko chorý môže mať sily a potrebu ísť na slniečko v úplne inom čase ako má stanovené na potvrdení o práceneschopnosti. Pri rakovine veľmi pomáha pacientova aktivita v boji o jeho život. Psychicky nie je veľmi prípustné stresovanie chorých na rakovinu tým, že majú stanovený na kladenkách presný čas vychádzok. Byť oporou je náročná úloha pre najbližšie okolie a vyžaduje skutočne rozumné a silné zázemie chorého. Existujú prípady, kedy rodina nezvládla túto časť a tak chorý upadol do depresií a nereálnych aktivít, keď si povedal, veď aj tak zomriem, tak si aspoň užijem. Potom pil a fajčil, nespal a chodil na večerné akcie, drogoval atď. a vyčerpával organizmus. Pretože určité šetrenie chorého je nevyhnutné na náročné liečenie, vyčerpávanie organizmu vyššie uvedenými aktivitami malo často za následok smrť pacienta.

6. Návrat k starým zlozvykom

Po skončení štandardných lekárskych postupov nasledujú pravidelné preventívne kontroly, ktoré sú intenzívnejšie do 5 rokov po skončení liečby. Po 5 rokoch sa väčšinou pristupuje k pacientom ako k vyliečeným. K tejto časti je potrebné dodať, že rakovina je ochorenie, ktoré vyžaduje aktívny prístup pacienta. Ľudia podávajú svedectvá ako sa zmenili a ako sa prevrátil ich rebríček hodnôt po uzdravení. V praxi však aj mnoho ľudí pasívne prijíma liečenie a po skončení sa navracia len k pôvodným zvykom, ale čo je nevhodné často aj k zlozvykom. Táto etapa je opäť u ľudí veľmi rôzna. Niekto je človek až úzkostlivo opatrný na stravu, životný štýl, iný sa zasa chová akoby nikdy chorý nebol.

7. Ako odhaliť riziko vzniku rakoviny?

Vznik, priebeh, liečba rakoviny sú komplikované a nedá sa povedať, že existuje jediný overený test, ktorý nám ochorenie odhalí. Hoci sú aj na internete uverejnené testy, ktoré si vraj vieme urobiť doma a povedia nám, či sme chorí, tak ako tehotenský test potvrdzujúci graviditu. Existujú metódy stanovenia niektorých ukazovateľov, najmä stavu imunitného systému a tieto môžu potvrdiť riziko vzniku ochorenia napríklad stanovenie chromozomálnych aberácií, alebo tzv. onko markery. Všetky doposiaľ používané testy môžu niekedy potvrdiť, alebo naviesť lekárov na toto ochorenie, ale je aj určité % kedy výsledky nie sú v zhode so skutočnosťou. Najistejšie, ale už radikálnejšie vyšetrenia, ktoré určia či ide o rakovinu sú histologické metódy. Preto odporúčam verejnosti oboznámiť sa s hlavnými príznakmi, ktoré toto ochorenie má a potom postupovať vždy v jednote s oficiálnou medicínou a podľa doporučení lekára. Liečenie rakoviny len alternatívnymi metódami je riziková záležitosť. Alternatívne metódy môžeme využívať ako doplnkové a pred ich použitím sa musíme presvedčiť o ich neškodnosti.

8.  Rakovina nie je angína

Majme na pamäti, že rakovina nie je angína a vyliečiť rakovinu sa nedá len s pomocou 1 lieku. Nádorová bunka je veľmi zvláštne životaschopná. Pri mechanizme jej vzniku nasleduje celá rada krokov súvisiacich s receptormi na jej povrchu. Postupným spoznávaním jednotlivých fáz tohto procesu, sa dostávame k odhaľovaniu správnych krokov pri liečení jednotlivých druhov rakoviny. Vo chvíľke, kedy budeme vedieť meniť v DNA poškodené úseky zdravými bude táto choroba zvládnutá.

Buďťe informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.