Kedy môže byť priberanie či chudnutie zapríčinené štítnou žľazou?

Štítna žľaza je orgán nachádzajúci sa na krku a produkujúci hormóny zodpovedné za reguláciu metabolizmu. Znížená alebo naopak zvýšená tvorba hormónov štítnej žľazy môže spôsobiť neprirodzené zmeny hmotnosti.

zmena váhy vinou štítnej žľazy

Zdroj foto: Shutterstock.com

Priberanie

Zvýšenie hmotnosti je typické pre zníženú funkciu štítnej žľazy (hypotyreózu), vyskytuje sa však zriedkavo.

Príčiny vzniku

Znížená funkcia štítnej žľazy je najčastejšie spôsobená autoimunitným zápalom, býva prítomná po odstránení štítnej žľazy, vrodených defektoch, alebo je spôsobená liekmi.

Príznaky

Hormóny štítnej žľazy majú mnohé účinky na organizmus a priberanie je len jedným zo symptómov. Typická je unavenosť, zimomravosť, suchosť kože a vlasov, zápcha, častejšia a silnejšia menštruácia u žien, anémia, spomalenie pulzu, svalová slabosť, kŕče, porucha koncentrácie, apatia, depresia, zhrubnutý až chrapľavý hlas.


Prečítajte si tiež:

Je vhodné cvičiť pri nefunkčnej štítnej žľaze?

Diagnostika

Diagnostika je zameraná na koncentráciu hormónov štítnej žľazy v krvi. Meria sa hladina TSH (tyreotropného hormónu), ktorý riadi štítnu žľazu a jeho normálne hodnoty sú od 0,3-5 mIU/l. Hladina f-T4 (tyroxínu) produkovaného štítnou žľazov je fyziologicky 9-22 pmol/l. Pri podozrení na autoimunitný podklad zníženej funkcie štítnej žľazy sa v krvi zisťujú protilátky proti tyreoidálnej peroxidáze (TPOAb) a protilátky proti tyreoglobulínu (TgAb).

Liečba

Bez ohľadu na pôvod ochorenia sa liečba zameriava na náhradu hormónov. Používa sa tyroxín, ktorý sa užíva ráno nalačno najmenej 20 minút pred raňajkami.

Chudnutie

Zrýchlený metabolizmus pri nadprodukcii hormónov štítnej žľazy spôsobuje chudnutie.

Príčiny vzniku

Hypertyreóza, zvýšená funkcia štítnej žľazy je najčastejšie spôsobená protilátkami proti štítnej žľaze, ktoré ju stimulujú. Ďaľšími dôvodmi nadprodukcie hormónov štítnej žľazy môže byť adenóm (nezhubný nádor štítnej žľazy), zápaly štítnej žľazy a mnohé iné.

Príznaky

Chudnutie je pri nadprodukcii hormónov štítnej žľazy prítomné takmer u všetkých pacientov. Typické sú aj jemná, teplá koža, zvýšené potenie, krehké nechty, hnačky, neprítomnosť menštruačného cyklu, zrýchlený pulz, môže byť prítomné rednutie kostí osteoporóza.

Diagnostika

V krvi sa vyšetruje hladina hormónou fT4 (tyroxínu) a TSH (tyreoglobulínu). Môže sa doplniť aj o meranie T3 (trijódtyronínu) a pri podozrení na autoimunitný zápal vyšetrujeme TSAb (protilátky proti receptorom štítnej žľazy, ktoré ju stimulujú). Štítnu žľazu zobrazujeme i pomocou ultrasonografie, na ktorej sa môžu zobraziť uzly (adenómy) nadmerne produkujúce hormóny štítnej žľazy. pomocou

Liečba

Základom liečby sú takzvané tyreostatiká, ktoré blokujú syntézu hormónov štítnej žľazy. Definitívnou liečbou je odstránenie štítnej žľazy chirurgicky. Rádioaktívnym jódom sa zničí funkcia štítnej žľazy u pacientov, ktorý pre zlý zdravotný stav nezvládnu operačný zákrok.


Prečítajte si aj tento článok:

Je vhodné cvičiť pri nefunkčnej štítnej žľaze?

Amoremioo

Len nemam rada, ked sa niekto, to na prvy pohlad trpi nadvahou hned zacne branit tym, ze on ma problemy so stitnou, on s tym nic nespravi aj keby chcel.

rehacka

realne to je, aj moja spolubyvajuca na intraku mala problem so stitnutou a absolutne nevedela nic schudnut, nech sa snazila ako chcela.