Keď holenie bolí aj najväčších chlapov

Podráždená pokožka, pocit silného pálenia, či krvavé stopy na tvári? Ak pri každom holení doslova trpíte, je načase, aby ste sa prestali trápiť. Holenie citlivej pleti je síce komplikovanejšie, ale dá sa zvládnuť.

Zdroj foto: Shutterstock.com

Holenie tváre je pre mužov bežná záležitosť, no napriek tomu mnohým spôsobuje trápenie. Aj muži totiž majú citlivú pleť. Čo v takomto prípade? Hoci porast na tvári je čoraz viac v móde, nie každý sa chce nechať zarásť. Pozrime sa spolu na správne techniky holenia ako aj kozmetiku, s ktorou vás holenie už viac nebude bolieť.

Muži, ktorí by mali byť pri holení obzvlášť opatrní, väčšinou trpia kožnými ochoreniami. Najčastejšie ide o akné, ekzém alebo zarastanie chlpov späť do pokožky. Oholiť takúto pleť vyžaduje citlivý prístup.

Akné už nie je neliečiteľným problémom

Investujte do čepele

Ak máte kožný problém na tvári, rozhodne sa vyhnite opakovanému použitiu žiletiek. Odporúčame vymeniť žiletku už po druhom oholení. Vašu peňaženku to asi bude trochu bolieť, no vaša tvár sa vám určite poďakuje. Rozhodne sa vyhnite použitiu elektrického holiaceho strojčeka.

Buďte k sebe jemní

Hoľte si tvár pomaly, jemným tlakom čepele. Nikdy sa nehoľte „proti srsti“, ale len v smere rastu chlpov.

Tipy pre mužov - starostlivosť o pleť

Vyvarujte sa agresívnej kozmetike

Naučte sa čítať obsah kozmetických prípravkov. Pre mužov je ich množstvo práve s obsahom alkoholu a saponátov. Na tieto určite zabudnite a uprednostnite výrobky na citlivú pleť.

Po holení hydratujte

Nebojte sa naniesť si hrubšiu vrstvu balzamu po holení na citlivú pleť. Môžno budete vyzerať ako keby ste si dali masku na tvár, no suchá pleť balzam rýchlo a vďačne vypije.

Slnko môže všetko zhoršiť

Veľakrát sa stáva, že slnko pleť podráždi a zbytočne vysuší, potom sa holenie len zhoršuje. Ak vám slnko skutočne nerobí dobre na pokožku na tvári, naneste si vždy pred pobytom na slnku krém s ochranným faktorom.

Chráňte sa pred slnkom prírodnými olejmi

Zarastajúce chlpy

Ak vás trápi tento problém, máme pre vás dobrú správu – dá sa pomerne jednoducho vyriešiť. Vo všeobecnosti platia rady, ktoré sme tu už spomenuli, no zarastaniu chlpov zabránite aj tak, že si dvakrát týždenne urobíte píling tváre. Pozor, rozhodne nie po holení, ale pred ním. Na trhu sú dokonca aj prípravky, ktoré zarastanie eliminujú, skúste sa o nich informovať.

Ak sa vám aj podarí, zarezať si do vyrážky, existujú prípravky na jemnú dezinfekciu a zastavenie krvácania, napríklad čajovníkový olejček alebo kamenec.

Z kozmetiky teda treba vylúčiť všetko s obsahom alkoholu, čiže kolínske a toaletné vody. Na kvalitnej kozmetike by ste rozhodne nemali šetriť. Vynikajúce sú aj antiseptické a antibakteriálne gély na holenie, napríklad s obsahom iónov striebra. Kvalitnú kozmetiku na citlivú pleť zväčša nekúpite v drogérii, no skúsení lekárnici vám určite radi poradia.

Nežiadúce chĺpky trápia ženy aj mužov