Tipy pre mužov - starostlivosť o pleť

Muži sa rovnako ako ženy radi cítia príťažlivo a chcú vyzerať skvelo. Tak prečo vám to nedopriať!

Tipy pre mužov - starostlivosť o pleť Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo je prvá vec, ktorú si na vás ľudia všimnú? Je to vaša tvár. Zdravá koža je najdôležitejším dôkazom skvelo vyzerajúcej tváre. Je to ľahko dosiahnuteľné, dôležité je vedieť ako sa o pleť správne starať. Prečítajte si niekoľko rád a základných pokynov k podpore zdravej pokožky. Je to jednoduché...

Zdravá koža dodá pleti mladistvý vzhľad. Pamätajte, že vaša pokožka je zrkadlom vášho celkového telesného a psychického zdravia.

Vyberte si tú správnu kozmetiku

Muži sa častokrát hanbia prísť ku kozmetičke alebo do drogérie a vybrať si kozmetiku vhodnú pre ich typ pleti. Stáva sa, že pleťový krém, či mlieko „tajne kradnú“ svojim partnerkám. Nie je to však tá správna cesta. Tým, že pokožka mužov je hrubšia a mastnejšia, treba k nej aj tak pristupovať.

Vyberte si kozmetiku špeciálne určenú pre mužov

Už množstvo značiek ponúka na trhu pánske kozmetické rady. Ich obsah je prispôsobený štruktúre mužskej kože. Obsahujú zložky, ktoré utišujú podráždenú pleť po holení a zabraňujú jej zapaľovaniu sa (napríklad extrakt zo sladkého drievka, oxid zinku, meď, vitamín B5, ...). Vyhýbajte sa výrobkom s obsahom alkoholu, ktorý by len podporoval činnosť mazových žliaz a dráždil by pokožku.

Udržujte pleť čistú

Muži majú približne o 15% mastnejšiu pokožku a výrazne väčšie póry ako ženy. V podstate to znamená, že sa rýchlejšie zanáša. Bez ohľadu na typ pleti je veľmi dôležité čistiť tvár každý deň. Veľmi praktickou je čistiaca pena, pre zbavenie sa povrchových nečistôt. Jednoducho sa aplikuje a dokonale prečistí póry a celú pleť. Používajte ju ráno i večer a ak je potrebné i počas dňa.
Nemenej dôležité ako povrchové čistenie pleti je hĺbkové čistenie. Vhodné je navštevovať aspoň raz do mesiaca kozmetické salóny, ktoré vykonávajú túto procedúru profesionálne. Udržujete tým póry čisté, pokožku zdravú a žiarivú.

Držte sa pravidla: kto je čistý, je aj zdraví, ale všetko s mierou

Vaša pokožka bude prirodzene zdravá ak sa o ňu budete aj pravidelne starať. Počas dňa sa vám zanášajú póry nečistotami z vonkajšieho prostredia, ale aj výlučkami z kože (pot, maz a odumreté kožné bunky, ktoré sa denne tvoria). Najlepším spôsobom, ako docieliť, aby vaša pokožka fungovala tak ako má, je zbavovať sa týchto nánosov – pílingom. Ide o neoddeliteľnú súčasť ošetrovania pleti- exfoliáciu, ktorá odstraňuje z pokožky nánosy pomocou drobných čiastočiek alebo enzýmami v čistiacom kozmetickom prípravku. Prevádzajte dvakrát do týždňa túto procedúru.

Držte sa výrobkov s obsahom jemných granulových čistiacich čiastočiek (napríklad pomleté semienka), hrubé a drsné exfoliačné čiastočky by vašej pleti mohli uškodiť. Pozor, píling prevádzajte vždy len pred holením. Vyhnete sa tak podráždeniu pokožky, pleť a chĺpky budú pripravené na kvalitné oholenie dohladka. Jemné pílingy osviežia pokožku.

Nezabúdajte na hydratáciu a regeneráciu. Obsahom takýchto prípravkov by malo byť aloe vera (hydratuje, utišuje a regeneruje), sladké drievko (rozjasňuje pleť), kyselina hyalurónová (hlavná zložka podporujúca hydratáciu pokožky), koenzým Q10 (napomáha spomaľovať celkové starnutie kože), vitamín E (regeneruje a obnovuje štruktúru pokožky), kyselina glykolová (napomáha zlupovaniu najvrchnejšej časti pokožky - odumretých buniek kože), ryžové proteíny (chránia pokožku pred stratou kolagénu, udržujú pleť pružnú a odďaľujú vznik vrások a stareckých škvŕn), ceramidy (chránia pleť pred stratou vlhkosti), ....

Povenujte sa aj očnému okoliu, kde je vaša pleť suchšia, tenšia a náchylnejšia na tvorbu skorých vrások. Aplikujte poklepovými pohybmi mastnejšie, výživné, hydratačné, anti-aging sérum/gél/krém.

Odlišnou starostlivosťou o pokožku a zaobchádzanie s pleťou docielite veľmi rozdielne výsledky. Preto je dobré vedieť aký typ pleti máte a čo vaša koža potrebuje.

Ako zistíte aký typ pleti máte?

V závislosti od typu vašej pokožky (mastná, suchá, kombinovaná) alebo od ročného obdobia existujú rôzne výrobky, ktoré dokážu zlepšiť stav pleti a normalizovať pokožku. Existujú základné typy pleti, podľa ktorých si môžete správne zvoliť kozmetický výrobok pre starostlivosť o vašu pokožku.

Aký je medzi nimi rozdiel?

  • Normálna pleť: ak nie je vaša pleť veľmi mastná ani príliš suchá. Póry sú malé, zriedka sú pupienky. Povrch pokožky je hladký a pevný. Ak máte tento ideálny typ pleti – gratulujeme.

  • Mastná pleť: ak máte tento typ pleti, vaša pokožka je obvykle hrubšia, pevnejšia, lesklejšia a sfarbene tmavšia než ostatní. Póry sú viditeľné, upchávajú sa (čierne bodky - komedómy), tón pleti nie je jednofarebný (škvrnitý).

  • Suchá pleť: ak je vaša pleť suchá potom má vaša koža tendenciu cítiť sa napnutá, olupujúca sa a častejšie podráždená (začervenaná).

  • Zmiešaná pleť: keď máte na tvári dva druhy pleti (suchá a mastná), je potrebné k nej aj tak pristupovať. Väčšinou premastenie býva v T-zóne (brada, nos, čelo) a suchšie partie sú v postranných oblastiach tváre (líca) a očné okolie alebo naopak. Riešením je používať to, čo je potrebné pre danú oblasť.

  • Citlivá pleť: neradí sa pod základné typy pleti, pretože každá pokožka môže byť citlivá (či už máte pleť zmiešanú alebo mastnú alebo suchú). Prejavuje sa svrbením, začervenaním, napnutím pokožky. Treba k takémuto typu pleti pristupovať veľmi opatrne vo výbere kozmetických výrobkov (najmä dbajte na obsiahnuté zložky v produkte, ktoré vyvolávajú podráždenia ako sú napríklad: parabény, konzervačné látky, farbivá a vône). Ak sa prejaví podráždenie po použití kozmetického výrobku, prestaňte ho používať.

  • Ak je vaša pleť viac premastená a počas dňa sa leskne, používajte výrobky gélového charakteru. Rýchlo sa do pokožky absorbujú a zanechajú pleť matnú počas celého dňa.

  • Ak je vaša pokožka suchšia alebo zmiešaná zvoľte výrobky fluidného charakteru, hydratujú, premastia pokožku a nezanechávajú mastný film.

Známe kozmetické firmy už čoraz častejšie prichádzajú s prípravkami určenými pre mužov. Od parfémov až po make up.
Ako záverečnú fázu v starostlivosti o pleť môžete aplikovať tónovací krém. Zjednotí vašu farbu (tón) pleti. Zakryje nedostatky, pôsobí prirodzeným dojmom a vďaka blahodarným zložkám ochráni pleť pred vplyvmi vonkajšieho prostredia.

Pre opačné pohlavie je atraktívne byť čistý, prirodzený a mať moderný vzhľad.

EstelKa

Môj priateľ si nakúpil pleťové masky, vraj sa ide starať viac o seba a svoju pleť, neviem co si mám myslieť ..

MiuskaBA

To mas este dobre moj dosiel domov s tym že si cely kancel tj. 10 chalanov objednali samozlupovacie ponožky, že ked to ma kolega tak aj ostatní to chcu :-)