Mám doma málo sexu. Čo s tým? Radí psychológ.

Ak nepatríte medzi tých, ktorí by potrebovali zvýšiť svoje sexuálne túžby, ale váš partner či partnerka je tento prípad, uvedieme niekoľko tipov, ktoré môžu zvýšiť pravdepodobnosť skvalitnenia a možnosti blízkosti zo strany polovičky.
### 1. Neberte to osobne

Rozdiely v sexuálnych túžbach medzi pármi sú časté. Hoci je to ťažké nebrať to osobne, potrebujete si pripomínať, že nedostatok záujmu o sex zo strany partnerky nemusí byť o vás, o vašej atraktivite, vašich kvalitách ako ľudskej bytosti. Môže sa to týkať nedostatku hormónov alebo iných psychologických problémov – alebo pocitov, ktoré má o sebe samej. Skúste rozvinúť trocha empatie. Uvedomte si, že rovnako to nie je tiež žiadna sranda cítiť sa bez záujmu v niečom, v čom sa vášmu partnerovi darí. Môže sa napríklad cítiť neadekvátna. Situácia ubližuje rovnako vám, ale netreba podceňovať ani bolestivosť tejto problematiky pre vašu partnerku. Pravdepodobne trávi tiež veľa času rozmýšľaním nad tým, čo sa to vlastne medzi vami deje.

Ako vplýva pravidelný sex na zdravie?

2. Zamerajte sa na vaše priateľstvo

Druhou možnosťou v situácii, keď vaša partnerka je menej zaujatá sexom ako vy, zamerajte sa na rozvoj vášho priateľstva. Mnoho žien potrebujete zapnúť týmto spôsobom – potrebujú mať pocit osobnej blízkosti. Znamená to robiť veci, ktoré sú pre ňu dôležité – robiť spoločné veci ako pár, byť prístupný, k dispozícii. Toto sú skutočnosti, ktoré zjemňujú ženské srdce. Pokúste sa robiť aj malé veci: prineste jej pohár kávy, zavolajte jej počas dňa a pod. Prejavte jej svoju náklonnosť náhodnými činmi. Dôležité je však uvedomiť si, že ak chcete zvýšiť svoj sexuálny život a vaša partnerka potrebuje mať pocit väčšej blízkosti ako začiatok, konanie vecí, ktoré ju k vám približujú je jediná cesta. Môžete byť buď úplne naštvaný alebo oslobodiť sa od toho a začať byť milujúci. Treba zaexperimentovať. Priateľstvo je veľké afrodiziakum. Tiež je dôležité sledovať vlastné správanie: čo je vlastne to, čo robím, čo vyvoláva v partnerke pocit obrany a odmietnutia. Snažte sa byť viac osobou, ktorú u vás potrebuje.

Čo ženy na mužoch milujú?

3. Robte niečo iné

V situácii vašej snahy po sexuálnom zblížení robíte stále to isté. Tlačíte partnerku k sexu. Dostávate sa tak do dvoch rolí – vy na ňu tlačíte, ona odmieta. Čim viac tlačíte, tým viac sa cíti tlačená a nahnevaná, čo ju od vás ešte viac odtláča. Ako prvé – ustúpte na chvíľu. Neiniciujte sex na istú dobu a sledujte, čo sa stane. Nehovorte o tomto svojom pláne – len ustúpte a čakajte. Možno je niekedy potrebné pre partnerku s nižšou potrebou sexuality dostať čas nabiť si batérie. Ak vojna naťahovania sa chcem-nechcem skončila, môže sa cítiť viac milovaná. Skúste stopnúť neustále hovorenie o sexe a sústreďte sa na seba inak. Možno ste už tak sústredený na svoj vzťah a jeho sexuálnu zložku, že ostatné veci vypadávajú. Skúste sa sústrediť na seba a veci, ktoré vás napĺňajú. Môže to u vašej polovičky tiež vyvolať väčší záujem o vás. Môžete urobiť dokonca úplný zvrat, keď budete komunikovať s polovičkou o tom, že ste si o tomto probléme niečo preštudovali a rozumiete tomu viac a chcete skončiť túto vojnu v tom, kto z vás má pravdu a kto nie. Pokúste sa povedať jej svoje pocity a prejaviť jej svoje porozumenie, že nie je „chybná“.

10 rád pre dobre fungujúci vzťah

4. Sústreďte sa na to, čo funguje

Mali ste obdobie, kedy bol váš sexuálny život uspokojivejší? Skúste prehodnotiť svoje manželstvo a choďte až k začiatkom a hľadajte, čo bolo iné v období, keď vaša polovička bola viac zaujatá sexualitou. Skúste zistiť, či sa niečo z toho dá použiť.

5. Dotýkajte sa jej bez myslenia na samotný sex

Ženy sa často sťažujú, že muži sa ich nikdy nedotýkajú len tak, aby pritom nemysleli hneď na sex. To ich vypína. Môže od vás chcieť, aby ste ju objali, hýčkali, držali za ruku, sedeli vedľa nej na gauči, alebo ju bozkávali len tak, bez sexuálneho podtónu. Partnerka to ocení. Ak sa budete dotýkať jej duše, možno bude chcieť, aby ste sa dotýkali aj jej tela.

6. Masturbácia

Vzhľadom k tomu, vaše sexuality sú tak rozdielne, že asi dosť je nezmyselné očakávať, že sa vaša polovička postará o každé vaše sexuálne želanie či túžbu. Občas musíte vziať zodpovednosť za vaše uspokojenie vy. Pravdepodobne to už aj robíte, ale nemali by ste sa z toho dôvodu cítiť nahnevaný. Hoci partnerka sa bude snažiť splniť vaše potreby, vždy bude chvíľa, keď vy ste pripravený a ona nie. Je to normálne a mali by ste to akceptovať. Potrebujete prijať vaše sexuálne rozdiely a postarať sa o seba bez pocitu nespokojnosti.

Prečítajte si: Masturbácia

7. Prijmite dar lásky

Niekedy, ak sa veci zlepšia a partnerka sa snaží viac sa o vás postarať, dokonca aj vtedy, keď sama nehorí veľkou túžbou. Toto by ste mali prijať ako akt lásky. V dobrých vzťahoch niekedy ľudia robia pre svojich blízkych aj veci, na ktoré aktuálne nemajú veľkú chuť. Je to OK a je to skutočné dávanie sa - dávate svojmu partnerovi/ke čo potrebuje a chce bez ohľadu na to, či tomu rozumiete alebo s tým súhlasíte.

8. Akceptuje sexuálne predispozície partnerky

Ak partnerka s nižšími sexuálnymi potrebami vám hovorí o podmienkach, ktoré treba rešpektovať na to, aby bola spokojná, často nebýva v tomto smere porozumená a prijatá. Partnerka môže skutočne potrebovať, aby boli veci nastavené istým spôsobom, aby sa cítila relaxovaná, v pohode a „zapnutá“. Skúste rešpektovať tieto požiadavky. Berte to ako fakty.

9. Ak zlyhá úplne všetko, buďte brutálne úprimný

Niektorí partneri hlboko nespokojní so sexuálnym životom s partnerkou sa snažia opustiť manželstvo. Mimomanželský vzťah zhoršuje situáciu doma, vo vzťahu. Hoci niekedy slúži aférka na prebudenie partnerky, nie vždy to funguje a je to rizikový krok. Ako neuspokojený partner môžete snívať o opustení partnerky. Predtým by ste sa mali uistiť, že partnerka vie o závažnosti situácie. Musíte sa uistiť, že vie to tom, čo sa stane, ak sa situácia nezmení. Nevyhrážajte sa, nezhadzujte ju ani nekritizujte. Snažte sa pokojne povedať, že z dôvodu rozdielnosti sexualít ste nešťastný vo vzťahu a zvažujete niečo, čo by ste v skutočnosti nechceli urobiť. Povedzte, nad čím uvažujete. Povedzte, že to nie je vyhrážka, ale ste zúfalý a neviete, čo robiť. Požiadajte partnerku, aby sa snažila nájsť pomoc. Čakajte a sledujte, ako sa zachová. Každý partner/ka vo vzťahu potrebu vziať osobnú zodpovednosť, aby robil/a veci lepšie.

Nevera: Koniec vzťahu, či nový začiatok?

10. Externá pomoc

V prípade, že ste v naozaj neriešiteľnej situácii, môžete požiadať o pomoc externého odborníka, ako sa stále trápiť. Môže ním byť psychoterapuet, sexuológ, alebo psychológ- poradca.

Použitá literatúra:

1. **GOTTLIEB, A.**: _“Not Tonight Dear” Why Couples Stop Having Sex (and what you can do about it)_. In Psychologylounge.com [online]. Dostupné na internete: http://www.psychologylounge.com/2011/02/04/not-tonight-dear-why-couples-stop-having-sex-and-what-you-can-do-about-it/ 2. **MEYERS, S.:** _When The Sex Stops in a Relationship: Common Reasons Why. In_ Magazine.foxnews.com [online]. Dostupné na internete: http://magazine.foxnews.com/love/ when-sex-stops-relationship-common-reasons-why
malodoma

Myslim, ze zena, ktora nechce, tak nechce. Tiez mam nieco take doma.

Ked na to netlacim, fajn - vyhovuje jej to, ze nemusi mat sex. Ked tlacim, zle je.

Co vyhovuje jej, je OK, co vyhovuje ne je nepodstatne.

Z tych bodov som skusal vsetko, ba aj viac. Nic nepomaha, nema chut.

No a poradenstvo ? Ona v tom problem nevidi.

Romanik ? Sama mala uz silne reci, ze ked mi nevyhovuje, ze si mam hladat inu.

Myslim, ze tazko nieco radit. Je to, ako ked vam chuti ovocie, ale nechuti zelenina a niekto vas nuti jest tu zeleninu.

Nepomahlo ani byt priatel, byt mily atd. Moze mat vsetko, aj tak nebude mat chut.

Jedine, co u nas zabralo - ale to zase nevyhovovalo mne, bolo: ked som na nu kaslal uplne, nespraval sa ku nej dobre, ale chladne, tak zacala mat trochu zaujem. Ale to tiez nefungovalo dlho.

Vsetko, co aj kedy zafungovalo, fungovalo chvilu, mozno len 1x a uz nikdy viac.

Asi by bolo lepsie, keby som sa zo zodpovedneho dobraka premenil na riadneho egoistickeho hajzla, ale takato pretvarka mi zase nesedi. Uz som aj prestal dufat a chodim, cele dni, akoby mi uleteli vcely :-D

salon

Inac ja som zena a tiez musim cakat kym ten moj ma naladu na sex...
Podviest ho nechcem a tak si to robim sama :-)
Ved kazdy si to robi no nie?

kvetinárka

Ja som žena, ktorá často odmieta sex a presne to u nás vyzerá ako je popísané v článku, čím manžel viac na mňa tlačí, tým som viac nahnevanejšia. Voľakedy to bolo iné, milovali sme sa skoro každý deň, lenže sme zostarli, pribudli zdravotné problémy a v hlave plno starostí, pred rokom som mala odstránenú maternicu a vaječníky, pred pár rokmi som prežila liečbu rakoviny prsníka ... A môj manžel nevie alebo nechce pochopiť, prečo nemám chuť na sex. Jemu to už tiež nefunguje tak, ako niekedy, ale on si to neprizná, aj keď vidno, že nemá chuť, on chce. Stále som to len ja, kto je na vine, že už nemáme dobrý sex. Dokedy ma ešte bude takto otravovať? Zabudla som napísať, že máme obaja 61 rokov.