Ako vplýva pravidelný sex na zdravie?

Sex nemusí mať vždy len pozitívny efekt na nás a naše zdravie. Občas môže pôsobiť aj stresujúco. Kedy a ako to je, sme sa opýtali sexuológa a urológa, MUDr. Martina Hrivňáka.

Pár pri milovaní Zdroj foto: Shutterstock.com

Ako vplýva pravidelný sex na zdravie a ako podporuje imunitu organizmu (ak podporuje)?

Pravidelný sex vplýva na zdravie pozitívne. Utužuje vzťah a odbúrava stres. Samozrejme iba za predpokladu, že obom partnerom spôsob a frekvencia sexu vyhovuje. V opačnom prípade môže sex pôsobiť stresujúco.

Súvislosť medzi sexom a imunitou je zložitejšia a preto som pri tejto otázke konzultoval so špecialistom na imunitu – primárom Oddelenia imunológie a alergológie MUDr. Raffáčom:

Pozitívny vplyv sexu na imunitu je skôr v rovine všeobecnej. Sex znižuje stres a tým môže posilňovať imunitu. Negatívny vplyv sexu na imunitu môže súvisieť so schopnosťou ľudských výlučkov spôsobovať alergiu u druhého človeka. Tak aj bielkoviny obsiahnuté v ejakuláte môžu pôsobiť alergizujúco na ženský organizmus.


Čítajte tiež:


Boli dokonca popísane až ťažké, život ohrozujúce alergické reakcie u žien alergických na určité potraviny po nechránenom styku s mužom, ktorý predtým tieto potraviny jedol. Samozrejme, sú to extrémne a zriedkavé situácie. Menej zriedkavá je napríklad alergia na latex, z ktorého sú vyrábané prezervatívy, prípadne na lubrikačné gély.

Jednou z príčin neplodnosti môže byť aj alergia ženy na partnerove spermie.