Dokedy ešte budete veriť mýtom o umývaní rúk?

Pravidelné a správne umývanie rúk je jedným z najlepších spôsobov ako odstrániť mikróby a vyhnúť sa rôznym chorobám. Je dôležité poznať, kedy si treba umývať ruky a akým spôsobom, aby sme to robili správne.

Kedy by sme si mali umývať ruky?

Najlepšou odpoveď na danú otázku je „pred a po určitej činnosti“. Nebojte sa, nemusíte celý svoj deň zabiť umývaním rúk, no sú situácie, ktoré si to neodkladne vyžadujú. Tak ako nás to naši rodičia učili od malička – najdôležitejšie je vždy si umyť ruky pred jedlom. Okrem toho nezabúdajte na hygienu rúk aj pred a po tom ako sa staráte o chorého človeka, po použití toalety, po kašlaní alebo kýchaní, po dotknutí sa zvieraťa alebo po vynášaní odpadkov. Možno si poviete „Však ja som držal len vrecko s odpadkami, nedotkol som sa ich priamo“, no tak či onak sa baktérie môžu dostať aj na vaše ruky.

Viete, ako dlho si musíte umývať ruky?

Ako si správne umývať ruky?

V prvom rade si len krátko opláchnite ruky pod tečúcou vodou. Potom kohútik zastavte, naneste si na ruky mydlo a trením si ho udržte na rukách približne 20 sekúnd. Ak by to bolo o sekundu viac alebo menej, svet sa nezrúti, dôležité je len to, aby mydlo na vašich rukách určitú chvíľku aj pôsobilo. Medzitým sa uistite, že ste si poriadne vydrhli všetky prstky (hlavne nechty, dlane a zápästie). Následne si ruky opláchnite pod čistou vodou a osušte suchým obrúskom alebo vzduchovým sušičom.

Antibakteriálne mydlo – je skutočne účinné alebo len ďalší marketingový trik?

Použitie antibakteriálneho mydla sa odporúča len v situácií, v ktorej voda ani mydlo nie sú k dispozícií a vy si potrebujete súrne očistiť ruky od nečistôt. V takomto prípade - ak siahnete po tomto type mydla - je vhodné použiť (alebo si kúpiť) antibakteriálne mydlo, ktoré obsahuje aspoň 60% alkoholu. Štúdie ukázali, že takéto mydlá s koncentráciou alkoholu medzi 60 – 95% sú viac efektívnejšie pri zabíjaní baktérií ako mydlá s nízkym alebo nulovým obsahom.

Prečo sa neodporúča bežne používať antibakteriálne mydlá? Lekári upozorňujú, že pri tomto type mydla sa baktérie veľmi rýchlo dokážu prispôsobiť dezinfekčným látkam, vedia si ľahšie vytvoriť protilátky a vďaka tomu prežívajú na rukách aj napriek použitiu mydla.

Mýty o umývaní rúk

1. Teplá voda je pre ruky lepšia ako studená

Nie je to pravda – aj keď sa to veľakrát hovorí, doposiaľ žiadna štúdia nepreukázala, že vyššia teplota vody je pri umývaní rúk lepšia. V skutočnosti môže teplá voda vysušovať pokožku a zanechávať ju náchylnejšiu na choroboplodné zárodky. Najlepšie však je si umývať ruky s takou teplotou vody, ktorá vyhovuje vám.

Tvrdá voda a jej vplyv na pokožku

2. Po umytí si nemusíte nevyhnutne sušiť ruky

Nie je to pravda – štúdie dokázali, že baktérie sa mokrými rukami prenášajú ešte ľahšie. Preto je sušenie rúk rovnako dôležité ako ich samotné umývanie.

Trápia vás suché ruky?

3. Ručné sušiče sú hygienickejšie ako papierové uteráky

Aj tento mýtus je nepravdivý – vedci zistili, že uteráky sú na vysušenie rúk lepšie, pretože pomáhajú odstraňovať zvyšné mikróby, zatiaľ čo ručné sušiče môžu počet baktérií ešte navýšiť („rozmnožiť“).