Syndróm vyhorenia - burnout syndrome

Cítite sa už dlhšiu dobu vyčerpaní a nič vás nedokáže zaujmúť či nadchnúť? Máte pocit akoby z vášho života odišlo všetko vzrušenie? Pravdepodobne trpíte syndrómom vyhorenia. Netreba však zúfať, existuje cesta, ako sa z toho dostať.

syndrom_vyhorenia Zdroj foto: Shutterstock.com

Termín označujúci „vyhorenie“ začal byť používaný v 70-tych rokoch 20. storočia a označoval následky dlhodobého silného stresu a vysokých ideálov typických pre ľudí v pomáhajúcich profesiách (pracujúcimi s ľuďmi). Lekári a zdravotné sestry, ktorí sa skutočne obetovali pre pacientov „zhoreli“, boli vyčerpaní, apatickí, neschopní zvládať stres a riešiť ho.

Dnes sa tento termín používa širšie ako len na pomáhajúce profesie v zmysle temnej stránky sebaobetovania sa – dotýka sa a ovplyvňuje kohokoľvek – od vystresovaných kariéristov, cez celebrity, prepracovaných zamestnancov až po prepracované ženy v domácnosti. Vyhorenie sa stalo populárnym slovom. Napriek výskytu vyhorenia, nie je celkom jasná definícia, čo vyhorenie v skutočnosti je a má to následky – môže sa týmto pojmom označovať ktokoľvek. Základnou definíciou je prežívanie vyčerpania a nezáujmu o veci dlhšiu dobu, čo samozrejme vedie k zhoršeniu výkonu v práci.

Techniky ako zvládnuť stres

Aké sú príznaky vyhorenia?

  • Problémy s koncentráciou pozornosti, kognitívny výkon: vyhorenie a s ním spojený chronický stres môže narušovať vašu schopnosť koncentrácie. V strese sa zužuje naša pozornosť na to negatívne a vnímame to ako ohrozenie.  Normálne sme nastavení na kratšie dávky stresu, ktoré sme schopní zvládnuť. V prípade chronického stresu po dlhú dobu sa zníži naša schopnosť pozornosti a náš výkon klesá. Môžete zaznamenať, že ste viac zábudliví, ťažšie si pamätáte veci a máte problém riešiť problémy a robiť rozhodnutia.

Definícia stresu a jeho príčiny

  • Zníženie pracovného výkonu: môžete si to overiť tým, že sa pozriete do minulých rokov v práci a porovnáte si svoj výkon vtedy a teraz.  Vyhorenie sa deje pod vplyvom dlhodobého stresu a treba naň aj takto nahliadať. Tento prierez dlhšej doby môže ukázať, či ide aktuálne o dočasný stav únavy alebo o chronickú záležitosť.
  • Vzťahové problémy v práci a doma: prichádza v tejto súvislosti k dvom skutočnostiam: máte viac konfliktov s ľuďmi a častejšie sa dostávate do hádky, alebo sa stiahnete a hovoríte s kolegami či členmi domácnosti menej.  Fyzicky ste prítomní, ale psychicky nie.

Hádky vo vzťahu

  • Nestarostlivosť o seba: ak prichádza k slovu vyhorenie, ľudia  sa uchyľujú často k nevhodným či nezdravým formám správania: prílišné pitie alkoholu, silné fajčenie, prílišný sedavý spôsob života, prejedanie sa nezdravými jedlami alebo na druhej strane príliš malý príjem jedla, nedostatok spánku. Môže prísť do úvahy aj spoliehanie sa na sebou naordinovanú liečbu – ako lieky na spanie, prílišné pitie alkoholu na konci dňa na zníženie stresu alebo pitie viac kávy na nabudenie energie hne ráno.
  • Posadnutosť prácou aj keď v práci nie ste: hoci nie ste v danom momente v práci, stále o práci uvažujete, premieľate si ju v hlave, investujete do nej  v mysli kvantum energie a nedovolíte tak oddýchnuť si od pracovného stresu. Pre obnovu energie potrebujete zastaviť – zastaviť v práci a zastaviť v mysli o práci.
  • Zdravotné problémy: neuvedomovane, ale reálne môžeme začať zažívať reálne zdravotné ťažkosti: problémy so zažívaním, a srdcovo cievne ťažkosti, depresiu, obezitu a podobne.
  • Všeobecná nespokojnosť: je to sklon cítiť sa menej šťastný v práci aj doma. Neschopnosť uvoľniť sa a užívať si čokoľvek doma či medzi priateľmi.

Psychická pohoda vďaka autogénnemu tréningu

Ako bojovať proti vyhoreniu?

  • Dôležitou radou preto je: VYPNITE. Vypnite svoju psychiku a telo relaxáciou. Vypnite sa aj z moderných technológií. Technológie umožňujú zvyšovať produktivitu, ale sú tiež súčasťou stresu – a preto by mali byť mimo dosahu v čase rodinnej pohody, prázdnin a sociálnych aktivít. Treba sebe samým dať limity a dokázať vypnúť mobily, a to napr.aj pri večeri a sledovať maily a sociálne siete vo vyhradenom čase.
  • Pochopiteľne významnou súčasťou vášho života sa stane RELAXÁCIA. Môže to byť fyzické cvičenie, meditácia, počúvanie hudby, čítanie knihy, prechádzka vonku, návšteva priateľov či rodiny – relaxácia je doslova „povinná“ pre zachovanie zdravia a je dôležité pre relaxáciu si vyhradiť čas. S týmto je spojené aj obohatene svojho života viac ako o pracovný rozmer. Tým je nájdenie si niečoho, čo nás bude napĺňať a obohacovať, či šport, hobby, členstvo v nejakých spolkoch  a pod.
  • Nájdite si POMOC a PODPORU: ak ste vyčerpaní, vyhorení, snažíte sa šetriť energiu a izolovať sa. Ale práve priatelia sú veľmi nápomocní v tomto čase. Obráťte sa na svojich blízkych a hľadajte podporu – vyjadrite im, ako sa cítite, povedzte im o svojom strese – uľaví sa vám. V prípade potreby môžete vyhľadať aj psychológa.
  • Prehodnoťte svoje CIELE a PRIORITY: vyhorenie je znak, že niečo vo vašom živote nefunguje, ako má. Dajte si čas na prehodnotenie svojich snov, cieľov a nádejí. Vyhorenie vám môže pomôcť objaviť, čo vás robí šťastným človekom a zariadiť si život podľa toho.

Použitá literatúra:

  1. Depression: What is burnout syndrome? In ncbi [online]. Dostupné na internete: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0072470/
  2. Signs, Symptoms, Causes, and Coping Strategies. In helpguide  [online]. Dostupné na internete:  http://www.helpguide.org/articles/stress/preventing-burnout.htm
ada777

Vďaka za článok :)
tiež som sa pred časom ocitla v stave v ktorom som nevedela, čo ďalej, nič ma nebavilo a hlavne čo s načatým životom, práca ma nenaplnala a všetky vzťahy sa nejako rúcali. Tak som sa postupne začala zaoberať svojimi pocitmi a prianiami, a nie len stale naplnať očakávania šéfa, rodiny a všetkých ostatných a seba nechávať na poslednom mieste. Veľa vecí som si musela uvedomiť a spracovať, ale nakoniec som všetko zvládla na výbornú a dnes mi je lepšie ako kedykoľvek predtým. Hlavne mi pomohla úprava stravy - jem zdravšie, vyberám si kvalitné potraviny. Upravila pitný režim pravidelne som začala piť Gemerku.
Magnézium a vápnik sú mimoriadne dôležité pre tvorbu serotonínu, známeho aj pod názvom „hormón šťastia“. Magnézium navyše pomáha vyrovnať sa s každodennou únavou.
Táto minerálna voda obsahuje oba tieto minerály súčasne, čo
uľahčuje ich vstrebávanie. Vďaka pomeru 3:1 vám tak Gemerka
pomôže zvládať každodenný stres, únavu a vráti vám rovnováhu do života. Taktiež chodim na pravidelné prechádzky a turistiku, čo mi pomáha sa zrelaxovať. A asi najdôležitejšie mala som velkú podporu od rodiny a priateľov, ktorí mali pre mna dostatok podpory, pochopenia, trpezlivosti,lasky v ťažkých chvíľach. Som šťastná, že som si naštartovala život novým smerom, mam novú prácu po ktorej som túžila a pocit, že dokážem všetko, čo len chcem, len treba nazbierať odvahu spraviť prvý krok a vykročiť :)

Severka

Chcela by som sa vydať a mať deti a viesť normálny život.
Keď myslím na budúcnosť tak mi je do plaču a nič ma potom nebaví.
Kam povedie môj vzťah?