Chren sa už od nepamäti používa v mnohých domácnostiach a kuchyniach vďaka svojim pozitívnym a mnohostranným účinkom. V čom dokáže pomôcť a ako ho pripraviť?
Zdroj foto: Shutterstock.com
Čo je to chren?
Je to mohutná trváca liečivá bylina s valcovitým koreňom a veľkými listami, rastajúca do výšky približne jedného metra, s drobnými bielymi kvetmi. Jej koreň sa často používa ako korenina. Sú známe dva druhy : jeden s bielou a hladkou šupkou so sladkastou chuťou a druhý s modrastou drsnou šupkou, ktorý má pálivú chuť. Konzumovať ho môžeme buď strúhaný ako prílohu k mäsu či pečivu, alebo si z jeho listov spravíme šaláty. A keďže je liečivý, pripravujú sa z neho sirupy, obklady i masti.
Prečítajte si aj:
Tieto potraviny spália tuky za vás
Kedy a ako ho zbierať?
Najlepšie je ho zbierať vtedy, keď začínajú vonkajšie listy hnednúť. Pri zbere na jeseň korene vykopte, silné spotrebujte a odrezky z tenších koreňov dlhé asi 20 - 30 cm na jar opäť vysaďte. Na jednom mieste ponechajte rastliny 1 - 3 roky. Kvety odstraňujte, aby kvalita koreňov bola čo najlepšia. Nazberané korene skladujte v pivnici, najlepšie v piesku.
Čo všetko obsahuje?
Hlavnou účinnou látkou chrenu je silica s horčičným glykozidom sinigrinom. Ďalej obsahuje veľa vody, bielkovín, tukov, glycidov, z minerálnych látok najmä horčík, draslík, sodík, vápnik a železo. Vitamínu C obsahuje dvakrát viac než citróny, tiež má dostatočné množstvo vitamínu B.
Prečo je liečivý
- povzbudzuje žalúdočnú a črevnú činnosť, čim pomáha pri chorobách tráviacej sústav a kŕčoch
- účinný pri zápaloch obličiek a močového mechúra.
-
zvyšuje krvný tlak, čistí krv
- prevencia proti infekčným chorobám
- pôsobí pri nádche, zápale hrdla, podporuje vylučovanie hlienu
- pomôže pri reumatických ťažkostiach, vonkajších zápaloch, nervových bolestiach a opuchoch
- zmierňuje bolesť, má dezinfekčné a čistiace účinky
-
posilňuje organizmus
Domáce recepty s chrenom
- Prevarte lyžičku strúhaného chrenu, pary vdychujte asi 10 minút a zbavte sa nádchy a prečistite si pleť
- S cibuľou a medom je zas účinný proti kašľu
- Pri bolestiach chrbtice si z neho spravte obklad (postrúhaný chren s múkou a maslom zabalený v tenkom plátne)
Vhodný aj do kuchyne
Môžete ním ochutiť mäso, šunku či omáčky alebo majonézy. Tiež je dobrý k zelenine a k pečivu. Dobrým tipom je aj šalát z chrenových listov. Skúste k mladým listom pridať reďkovky, mladú cibuľku šunku a vajíčka, posoľte, pridajte trocha octu a pochuťte si na sviežom jarnom šaláte. Pri konzumácii však treba byť opatrní, pretože vo vyšších dávkach pôsobí dráždivo na sliznicu.
Zdroj foto: Shutterstock.com
Recept na chrenovú nátierku
Potrebujete:
- 3 polievkové lyžice postrúhaného chrenu,
- 3 natvrdo uvarené vajcia,
- 1 smotanu alebo jogurt,
- 1 čajová lyžička vegety,
- 1 čajová lyžička horčice,
- soľ.
Postup:
Do postrúhaného chrenu pridáme prelisované natvrdo uvarené vajcia, smotanu alebo jogurt, horčicu, vegetu, soľ a všetko spolu pomiešame.
Ako si chrenom povzbudiť trávenie?
Postrúhajte si koreň chrenu a pridajte ho do jedla alebo konzumujte samotný. Dráždením žalúdka a čriev povzbudí ich činnosť a tým aj vaše trávenie.
Účinný aj pri chudnutí
Vďaka tomu, že podporuje trávenie a metabolizmus, je skvelým doplnkom pri chudnutí. Ak ho zaradíte do svojho pravidelného jedálnička, pomôže vám spaľovať podkožný tuk. Podmienkou je však vyvážená strava bez nežiaducich extrémov.
Prečítajte si aj:
Tieto potraviny spália tuky za vás