Štítna žľaza a jej poruchy u detí

Štítna žľaza má vplyv na tvorbu bielkovín, ovplyvňuje rast, metabolizmus, psychiku a nervovú činnosť. Hormóny štítnej žľazy sú potrebné na správny vývoj tkanív a zrenie centrálneho nervového systému počas vývoja organizmu.

dieťa_stitna_zlaza Zdroj foto: Shutterstock.com

Hypotyreóza

Spôsobuje ju nedostatok hormónov štítnej žľazy. Výskyt nie je zriedkavý a stúpa. Vrodená porucha (kongenitálna hypotyreóza) je častou príčinou mentálnej retardácie, preto sa u novorodencov robí skríning. U novorodencov je typická bezvýrazná tvár s hrubšími črtami,veľký jazyk, širší koreň nosa, suchá koža, hrubé vlasy, nevládze piť, dieťa má zápchu, dlšie trvajúcu novorodeneckú žltačku, môže mať pruh.

V 4. až 5. deň od narodenia sa odoberá kvapka krvi z päty novorodenca a stanovuje sa hladina TSH (tyreostimulačného hormónu, stimuluje funkciu štítnej žľazy). V prípade znížených hladín tohto hormónu sa dieťa odosiela na odber krvi a dovyšetrenie hladiny hormónov štítnej žľazy.

Napriek normálnej hladine hormónov štítnej žľazy pri novorodeneckom skríningu sa porucha funkcie štítnej žľazy môže objaviť v ktoromkoľvek veku. Dieťa je unavené, spavé, zimomravé, má zápchu, zníženú chuť do jedenia, suchú kožu, niekedy dochádza k zhoršeniu prospechu v škole. Môže byť spomalený rast, poruchy sexuálneho dospievania, oneskorená puberta.

Liečba je zameraná na náhradu hormónov štítnej žľazy.

Hypertyreóza

Znížená funkcia štítnej žľazy je najčastejšie autoimunitného pôvodu. Typickými príznakmi sú zrýchlený pulz, struma (chorobné zväčšenie štítnej žľazy) a exoftalmus (vystúpenie očí z očníc). Koža je jemná, vlhká, vlasy sú riedke, nechty sa lámu, obočie po stranách vypadáva. Ďalšími príznakmi sú unavenosť, chudnutie a hnačky. V krvi sú zvýšené hladiny hormónov štítnej žľazy.

Na liečbu sa používajú tyreostatiká, lieky blokujúce syntézu hormónov štítnej žľazy.


Prečítajte si viac o poruchách tejto žľazy:

Štítna žľaza a jej ochorenia