Raz dva tri...uvarené! Rýchlo a zdravo s MioMatom.

Test
Hovoríte si, zase ďalšia haraburda do kuchyne, ktorá bude iba zaberať miesto? Pre niekoho možno áno, ale ak vám nie je jedno, čo jete, tento pomocník vás prekvapí svojimi funkciami.

Čo je vlastne MioMat?

Je to šikovná vecička, ktorá vám spraví smoothie či iné rastlinné nápoje, kaše aj polievky. A to v „raw“ kvalite, teda zohriate na max. 42 °C, čím sa zachovávajú v potravinách prírodné enzýmy. Objem MioMatu je okolo 1 litra. Všetko to vyzerá veľmi jednoducho, stačí vložiť suroviny dnu, vybrať program a už len čakať, kým sa to celé pripraví. Ste zvedaví?

Ako dopadlo testovanie v redakcii?

Prístroj si pod svoje prísne oko zobrala naša externá posila – Kika. Čítajte ďalej, čo sa jej páčilo a čo nie.

Prečo MioMat?

Po MioMate som poškuľovala už dlhšiu dobu. Nedávno sa mi totiž pokazil starší mixér, v ktorom som si pravidelne pripravovala smoothie. Začala som si tak postupne všímať ponuku na našom trhu, pričom bezkonkurenčne viedol MioMat. A to z toho dôvodu, že umožňuje prípravu 4 druhov rôznych pokrmov od smoothie, cez teplé polievky a kaše až po rastlinné mlieka. Okrem klasického smoothie makeru mi tak dáva možnosť vyskúšať aj niečo iné. Tieto funkcie navyše sa mi páčia aj napriek tomu, že nie som vyslovený zástanca raw food stravovania, rada si však doma pripravím zdravé pokrmy. A o to radšej, keď sú pripravené rýchlo a chutne.

Priznám sa tiež, že nepatrím zrovna k ľuďom, ktorí radi varia, o to viac oceňujem prácu s MioMatom. Suroviny len očistíte, pridáte vodu, zavriete MioMat a stlačíte jedno tlačidlo. O pár minút máte pokrm hotový. Nemusíte stáť pri sporáku a dávať pozor, aby vám polievka nevykypela. Či stáť pri mixéri a sledovať, či už bude smoothie dostatočne rozmixované. MioMat má na základe jednotlivých režimov nastavené automatické vypnutie, pri ktorom vás zvukový signál vás upozorní na to, že je jedlo hotové. Je to ideálny pomocník najmä pre mužov, ktorí nie sú zrovna majstri v kuchyni. Jednoduchosť a chytrosť MioMatu ocenil aj moj priateľ so slovami „zajtra ťa vystriedam v kuchyni“. Miomat je z môjho uhla pohľadu najužitočnejší darček pre tých, ktorí ako sa hovorí, pripália aj čaj. J

Ako začať s MioMatom?

Pri recenzií som postupovala ako väčšina nových spotrebiteľov, ktorí nemajú žiadne skúsenosti s používaním produktu. Navštívila som web stránku miomat.sk a ich sekciu s receptami. Ponuka je veľmi pestrá, mala som preto problémy rozhodnúť sa, čo vyskúšať skôr. Rozhodla som sa, že vyskúšam z každého rožku trošku. Pre tých, ktorí radšej varia z tradičných tlačených knižiek, je tu možnosť doobjednania receptáru v tlačenej podobe, ktorý obsahuje 39 vybraných receptov. Ponuka receptáru je veľmi pestrá, preto budete mať určite rovnaký problém ako ja - čo skôr vyskúšať?

Polievky: šampiňónová a hrášková

Hneď mi učarovala možnosť uvariť si v MioMate polievku. Nemala som zatiaľ skúsenosti so žiadnym mixérom, ktorý by mi pripravil teplú polievku. Ako prvú som vyskúšala šampiňónovú. Raw nadšencov určite poteší možnosť „uvarenia“ polievky pri ohreve do 42 stupňov (tlačidlo Raw Milk). Keďže ja mám rada teplé polievky, tú svoju som uvarila pri verzií zohrievania na 100 stupňov (tlačidlo Mash/ Soup).

Postupovala som podľa receptu: očistila som 8 šampiónov, 2 malé zemiaky, 2 malé biele cibule, 4 strúčiky cesnaku a ochutila soľou a korením. Zeleninu som nakrájala, vložila do Miomatu, zaliala medzi stanovenými ryskami Min a Max, zavrela a stlačila tlačidlo Mash/Soup. Zhruba o 25 minút som mala pripravenú polievku pre 4 osoby. Chutila fantasticky!

[[
](images/recenzie/2015/54125/hraskova-polievka_big.jpg "Hrášková polievka") [[
](images/recenzie/2015/54125/sampinonova-polievka_big.jpg "Šampiňónová polievka")
_Vzhľadom k tomu, že mi už dlhšiu dobu zavadzal v mrazničke **mrazený domáci hrášok**, rozhodla som sa uvariť z neho ďalšiu polievku. Chcela som otestovať, ako dokáže MioMat pracovať s mrazenými potravinami. Nesklamal. Polievka opäť chutila ako od babičky. Na prípravu hráškovej polievky som použila zhruba 350 g hrachu, 3 malé zemiaky, 1 stredne veľkú cibuľu a dochutila soľou a korením. Ak máte radi hustejšiu a krémovejšiu polievku, odporúčam pridať viac hrášku alebo si pri dochucovaní už mimo MioMatu zahustiť polievku smotanou na varenie._
[[IMAGE id=14958]
**Mandľové mlieko**

Ďalším testovacím receptom bola príprava mandľového mlieka. Často si robím ovsenú kašu, do ktorej pridávam aj rastlinné mlieko. Osobne mi však kupované rastlinné mlieka (sójové, mandľové, ryžové a pod.) príliš nechutia, nehovoriac o tom, že obsahujú minimálne množstvo spomínaných surovín. Rozhodla som sa preto vyrobiť si vlastné. Na začiatok ma potešilo, že som nemusela nechať cez noc mandle zmäknúť, ale mohla som ihneď pracovať aj so „surovými“.

Do MioMatu som vložila misku mandlí, zaliala ich vodou medzi riskami Min a Max, stroj som zavrela a stlačila tlačidlo RawMilk (ohrev dosiahne max. 42 stupňov). Zhruba po 15 minútach bolo mandľové mlieko hotové. Opäť raz chutilo fantasticky. Odvtedy konzumujem len „domáce“.

[[
](images/recenzie/2015/54125/mandlove-mlieko1_big.jpg "Mandľové mlieko") [[
](images/recenzie/2015/54125/mandlove-mlieko2_big.jpg "Mandľové mlieko")
**Smoothie**

Keďže patrím medzi smoothie fanúšikov, nemohla som neodskúšať aj prípravu smoothie. Doteraz som si ho pripravovala v klasickom všestrannom mixéri, pri ktorom musím stáť a sledovať približne čas, za ktorý má byť smoothie hotové. Pripravila som si svoje najobľúbenejšie, banánovo- jahodové.

Môj recept pozostáva z 2 ks banánov, 1 misky jahôd, hrste špenátu a 1 poháru pred tým vyrobeného mandľového mlieka. Všetky potrebné suroviny som vložila do MioMatu a zapla tlačidlo Smoothie. Zhruba za 2 minúty som mala hotový vynikajúci a zdravý nápoj.

[[
](images/recenzie/2015/54125/smoothie1_big.jpg "Smoothie") [[
](images/recenzie/2015/54125/smoothie2_big.jpg "Smoothie")
_Posledným receptom bol opäť **smoothie nápoj (ovocný)**, teraz však o niečo náročnejší._

Na jeho prípravu som potrebovala 3 pomaranče, 2 banány a 2 jablká. Ovocie som olúpala, nakrájala na mesiačiky a vložila do MioMatu. Ten som zavrela a nastavila program Smoothie. Recept bol náročnejší z toho dôvodu, že po dokončení programu bolo potrebné smoothie ešte prepasírovať a zbaviť ho šupky z pomaranču. Inak bol ako vždy vynikajúci.

[[
](images/recenzie/2015/54125/smoothie3_big.jpg "Smoothie")
##### Čistenie prístroja

Stroj sa čistí veľmi jednoducho, ak ho umyjete hneď po použití. Neodporúčam jeho umývanie odkladať na neskôr, pretože sa ako každý iný spotrebič/ riad čistí po prischnutí jedla o niečo náročnejšie. A to najmä v oblasti ostrých nožov.

Naše hodnotenie a odporúčanie

MioMat obstál v skúške a zvládol všetky požiadavky. Rozhodne ho odporúčame všetkým, ktorí sa chcú stravovať zdravo a chutne a nemajú veľa času na prípravu takéhoto jedla. Ak neradi varíte, tiež je to pre vás vhodná voľba, pretože používanie MioMatu je naozaj rýchle a jednoduché. Veľmi tiež oceňujeme jeho dizajnérske prevedenie. Nie je to žiada robotická opacha, naopak, veľmi vzhľadný kúsok, ktorý isto zapadne do každej kuchyne.

##### Pre toto sa ho oplatí podľa nás kúpiť:
  • Jednoduchosť používania: vložíte suroviny, zavriete, nastavíte program a už len konzumujete
  • Ušetrený čas pri varení: a to bez úkoru na chuti, kvalite a zdravom stravovaní
  • Pomer cena – funkcie – výkon: dokáže pripraviť až 4 rozdielne pokrmy bez toho, aby vás jeho kúpa stála celú výplatu

Čo povedala Kika, keď sme sa jej spýtali, či by si prístroj kúpila (odporúčaná cena 139Eur)?

„Určite áno, keďže táto mašinka dokáže pripraviť až 4 druhy rôznych fantastických pokrmov. Na trhu je množstvo konkurenčných výrobkov, ale každý mixér sa špecializuje na prípravu max. 2 druhov pokrmov. Nepríde mi logické kupovať si 3 druhy mixérov, pričom jeden bude na prípravu smoothie, ďalší na prípravu polievok a ďalší na výrobu domáceho rastlinného mlieka. Jednak by som ich nemala kde uskladniť a na druhej strane, by som na to minula 300 eur a viac, keďže v priemere 1 stredne kvalitný mixér stojí okolo 100 eur. MioMat mi poskytuje 4 v 1 za cenu 139 eur. Pre mňa je to ideálna voľba.“