S úsmevom na tvári vďaka čeľustnej ortopédii

V známej slovenskej pesničke sa spieva: „Úsmev nie je žiadna šifra, je to malá výhra líc...“ Úsmev nie je naozaj nič komplikované a vďaka nemu dokážeme rozpoznať spokojnosť človeka a jeho radosť zo života. Keď vidíme niekoho sa usmievať sami máme tendenciu urobiť to isté - šíri sa rýchlosťou blesku a blahodarne vplýva na naše zdravie.
Zdroj foto: Shutterstock.com
Usmievanie nebolí a preto by sme to mali robiť každý deň a hneď niekoľkokrát. Odhliadnuc od situácií kedy jednoducho nemáme náladu ani dôvod na úsmev, sa mnohí obávajú odhaliť svoje krivé zuby. Našťastie sa tento problém dá riešiť v ambulanciách čeľustných ortopédov.

Čo je čeľustná ortopédia?

Čeľustná ortopédia alebo ortodoncia je medicínsky odbor, ktorý sa zaoberá úpravou postavenia zubov a čeľustí navzájom ako u detí, tak aj u dospelých. Na liečbu nepravidelností chrupu, medzi ktoré môžeme zaradiť krivé zuby alebo nesprávne vzájomne postavené zuby a čeľusť, sa využívajú snímateľné aj fixné zubné strojčeky.

V prípade fixných zubných strojčekov sa na zuby nalepia špeciálne ortodontické zámky, cez ktoré prechádza drôt, ktorý vyvíja na zuby stály tlak. Existuje aj tzv. lingválny typ strojčeka, ktorý sa na zuby pripevňuje z vnútornej strany.

Snímateľné zubné strojčeky sa dajú z úst vybrať. Sú vyrobené zo špeciálnych živíc, do ktorých sú špeciálne zakomponované ortodontické skrutky, drôty a iné časti, ktoré upravujú nedokonalosti chrupu. Takéto strojčeky sa nosia hlavne v noci počas spánku a sú častou voľbou u detí.

Prečo mať rovné zuby?

Vyriešenie zubných nepravidelností prináša viaceré výhody v podobe zníženého rizika vzniku zubných kazov a zápalov ďasien, absencie problémov s čeľustným kĺbom, bolesťami hlavy a svalov tváre a krku a samozrejme netreba zabudnúť na estetický prínos v podobe krásneho úsmevu.

V internetovej klinike www.klik-klinik.sk sa môžete poradiť s ozajstnými odborníkmi o všetkých otázkach, ktoré súvisia s čeľustnou ortopédiou . Ak váhate, či by ste vy alebo vaše deti mali začať nosiť zubný strojček, prípadne sa chcete informovať o všetkých prínosoch a rizikách súvisiacich s liečbou, objednajte si konzultáciu u našej čeľustnej ortopedičky .


Prečítajte si tiež:

Týchto 5 potravín vám vyčarí krásny biely úsmev!