Rumanček kamilkový (Matricaria recutita)

Túto jednoročnú liečivú bylinku s príjemnou a charakteristickou vôňou poznáme pod názvom harmanček či kamilka. Dorastá do výšky 15-20 cm. Stonka je priama, vetvená a málo olistená. Kvety sú zlatožlté s dutým kvetným lôžkom.

Rumanček kamilkový Zdroj foto: Shutterstock.com

Bylinka nie je náročná, darí sa jej v hlinitej pôde. Rastie ako poľná burina, zväčša na okrajoch ciest, na úhoroch a na obilninových poliach. Dnes sa častejšie pestuje, najmä na využitie vo farmaceutickom a kozmetickom priemysle.

Kvitne od júna do septembra.

V ľudovom liečiteľstve sa používa sušený kvet, ktorý zbierame bez stopky.

Účinné látky a použitie

Z účinných látok je to najmä silica – éterický olej, sliz – viskózna, lepkavá látka so schopnosťou upokojovať sliznice, flavonoidy - s atioxidačnými účinkami a triesloviny alebo tanín - pomáhajú pri podráždenej pokožke a tiež pri hnačke.


Prečítajte si aj:

Bedrovník anízový (Pimpinella anisum)

Vplyv na zdravie a využitie v ľudovom liečiteľstve

Rumanček kamilkový je jednou z najstarších bylín a vynikajúci domáci prostriedok na vnútorné i vonkajšie použitie.

Vnútorné použitie – vhodný ako jemný upokojujúci čaj s príjemnou jablkovou vôňou a chuťou. Účinný je pri žalúdočných a črevných kŕčoch a tiež pri pomalom trávení. Upokojí myseľ, uvoľní organizmus, zmierňuje úzkosť, telo pripraví na odpočinok a navodzuje ľahšie zaspávanie.

Vonkajšie použitie - upokojuje kožné zápaly, účinný je aj pri ľahších popáleninách - je liekom na popáleniny od slnka, hojí opary, zápal ďasien a upokojuje kožné vyrážky.

Kedy sa mu vyhýbať?

Rumanček kamilkový by mal byť súčasťou každej domácnosti. Ibaže, ako s každou bylinkou aj s rumančekom treba pracovať opatrne.

Vyhýbať by sa mu mali:

  • tehotné ženy
  • ľudia s poruchami zrážanlivosti krvi 
  • alergickí ľudia 

Rumanček kamilkový je vhodný i pre pleť a vlasy

Odvar alebo zriedený olej môžeme použiť na oplachovanie vlasov. Získajú lesk a dokážu ich zosvetliť. Vhodný je pre blondínky. Odvar môžeme použiť na zosvetlenie pleti, dokáže odstrániť tmavé kruhy pod očami. Na unavené oči pomôžu vylúhované a vychladené vrecká čaju. Výborná je tiež kozmetika s obsahom rumančeka kamilkového.


Túto rastlinku využijete v liečiteľstve i v kuchyni. Pozrite si článok:

Bedrovník anízový (Pimpinella anisum)