Bedrovník lomikameňový (Pimpinella saxifraga)

Poznáme ho aj pod ľudovým názvom bedrovník obecný, babník, bedernica, bederníček, bedrník, lomikameň, či sladká zelina. Rastie na suchších pastvinách a lúkach. Darí sa mu vo vápenitej pôde na skalnatých svetlých a suchých svahoch, dorastá do výšky 20 – 80 cm.
Ide o trvalú bylinu s vretenovým koreňom, jemne ryhovanou byľou v hornej časti takmer bez listov. Prízemné listy sú perovito rozložené. Kvety majú bielu až ružovú farbu, skladajú sa zo 6 – 20 okolíkov. **Kvitne od júla až do októbra.** Dá sa pestovať v záhrade a tiež v kvetináči, za predpokladu, že dodržíme zloženie pôdy a umiestnime ho na suchom a svetlom mieste.

Zber a sušenie

Mladé listy sa používajú v kuchyni ako korenie. Koreň, má využitie vo farmakológii a ľudovom liečiteľstve. Koreň sa zbiera v marci a apríli (starší koreň) a potom v septembri a októbri (koreň mladšej byliny). Sušíme ho v tieni, prípadné umelé sušenie by nemalo presiahnuť teplotu 35 - 40°C.


Poznáte túto bylinku? Prečítajte si článok:

Bedrovník anízový

Účinné látky

Bedrovník lomikameňový obsahuje eterické oleje - silice (laktony, kumaríny), triesloviny, saponíny, vitamíny, soli vápnika a draslíka. Vo farmakológii sa používa koreň na prípravu galenika – liečivo pripravené jednoduchými postupmi z drogy - odvary, liečivé čaje, tinktúry a na získanie éterického oleja. Koreň sa používa aj v ľudovom liečiteľstve.

Vplyv na zdravie - využitie v ľudovom liečiteľstve i kuchyni

Koreň obsahuje látky, ktoré majú detoxikačné a dezinfekčné účinky. Zvyšuje sekréciu slizníc, najmä horných dýchacích ciest. Vhodný je pri chorobách ústnej dutiny a hltana (tinktúra, nálev) i pri nadúvaní, rovnako vo forme tinktúry alebo nálevu.

Pomáha na podporu trávenia (pri hnačkách) a pri chorobách močovej sústavy. Užívať sa môže aj vo forme prášku 2 až 3 razy denne na špičku noža.

V kuchyni sa využívajú najmä mladé listy – korenie. Pridáva sa do omáčok, šalátov i polievok. Vhodný je na prípravu rýb i na prípravu syrový i vaječných jedál. Vonia slabo a chuťou pripomína uhorky (chutí najskôr sladkasto a neskôr až výrazne korenisto). Jeho chuť zjemníme pridaním niekoľko kvapiek citrónovej šťavy.

Pozor na zámenu s podobnými mrkvovými rastlinami!

Tinktúra

25 g koreňa bedrovníka lomikameňového rozdrveného na drobné kúsky necháme macerovať 7 dní v 250 ml liehu, ktorý zriedime rovnakým množstvom vody. Po siedmych dňoch precedíme a užívame 3x denne 15 kvapiek (do vody alebo na kocku cukru).

Nálev

Necháme zovrieť 250 ml vody a pridáme 1 ČL bylinky (vňate) odstavíme a po vychladnutí scedíme. Pijeme 2 razy denne. Pozor na predávkovanie!


Pozrite si aj tento článok o príbuznej bylinke:

Bedrovník anízový