6 dôvodov, prečo si dopriať tvaroh

Tvaroh je už dávno veľkým obľúbencom medzi športovcami či ľuďmi, ktorí sa snažia sledovať svoju váhu. Vďaka obsahu bielkovín, vápnika, vitamínov B a relatívne nízkemu obsahu tuku je skutočne potravinou, ktorá by nemala chýbať v našom jedálničku.

tvaroh_miska_jedlo

Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Najlepšia potravina pre tehotné ženy

Vedie sa mnoho diskusií o tom, či je tvaroh vhodný aj pre ženy, ktoré čakajú dieťa. A aká je odpoveď? Áno, je! Táto plodina je výborným zdrojom vápnika, ktorý je potrebný pre svalové kontrakcie, vrátane svalov v srdci, a pre správne fungovanie nervov. Z jednej šálke tvarohu môžete získať až 18% odporúčanej dennej dávky vápnika. Na druhej strane obsahuje aj fosfor, ktorý je dôležitý pri stavbe kostí aj v priebehu tehotenstva. Jedna šálka tvarohu zahŕňa až 48% odporúčanej dennej dávky fosforu.


Prečítajte si aj:

Tvarohové knedle s ovocnou polevou

2. S trávením nebudete mať problémy

Tvaroh obsahuje kazeín a srvátkové bielkoviny. Kým srvátkové bielkoviny sú v ľudskom tele ľahko stráviteľné (za menej ako hodinu), trávenie kazeínu trvá dlhšie (viac ako sedím hodín). Tak či tak táto potravina nezaťažuje váš žalúdok až do takej veľkej miery, preto je obľúbená aj medzi športovcami, ktorí vyhľadávajú „ľahšie“ jedlá. Vďaka vysokému obsahu vápnika tiež prispieva k zníženiu pálenia záhy a bolesti žalúdka.

3. Pridajte do svojej stravy viac bielkovín

Je všeobecne známe, že vaša strava by mala byť bohatá aj na bielkoviny. Ako ich získať? Tvaroh obsahuje značné množstvo proteínov, ktoré sú ideálne pre vegetariánov. Tí musia chýbajúce bielkoviny z mäsových výrobkov nahradiť aspoň takýmto spôsobom a zabezpečiť si požadované denné množstvo proteínu. Jedna šálka krémového tvarohu obsahuje 23 g bielkovín, čo je 41% odporúčanej dennej dávky pre mužov a 50% pre ženy.

Tvaroh Zdroj foto: Shutterstock.com

4. Vhodný pre srdce i krv

Tvaroh je výborným zdrojom horčíka, z ktorého sa väčšia časť sústreďuje do ľudských kostí. Táto látka pôsobí tiež ako katalyzátor, podporuje biochemické reakcie, aktivuje rôzne enzýmy v tele a zabezpečuje správne fungovanie svalov i nervov. Významnú úlohu hrá aj pri udržiavaní hladiny cukru v krvi a zabraňuje zápche, srdcovému infarktu, no i psychickým poruchám či migréne.

5. Kontroluje úzkosť

Na rozdiel od väčšiny iných živín, tvaroh obsahuje aj draslík. Ten zabezpečuje rovnováhu tekutín v tele, zmierňuje svalové kŕče či pomáha pri správnom fungovaní mozgu. Príjem draslíka v pravidelných intervaloch zabraňuje riziku vzniku mozgovej mŕtvice tým, že znižuje krvný tlak. To je tiež užitočné pri poklese hladiny stresu a úzkosti. Cítite sa v práci vystresovaní? Kúpte si tvaroh a dajte si ho ako chutný olovrant, ktorý vám náladu už viac určite nepokazí.

6. Aj zinok je dôležitý

Množstvo zinku obsiahnutého v tvarohu predstavuje asi 4% odporúčanej dennej dávky. V ľudskom tele sa nachádza v mozgu, svaloch, kostiach, obličkách, pečeni a v očiach. Zinok je tak jedným zo stopových prvkov, ktorých prítomnosť v našom tele napomáha k zlepšeniu imunitného systému či trávenia, no bojuje aj proti stresu a úzkosti. V prípade očí lieči šeroslepotu a celkovo zlepšuje ich zdravie.


Nezabudnite si prečítať aj:

Tvarohové knedle s ovocnou polevou

Michal_1409584

hlupost hlupost hlupost. Pardon zabudol som ze ludia chcu byt chory bez zdravych kosti s osteoporozou arterosklerozou a pod. Takze beriem spat papajte papajte papajte tento uzasny anoranickym vapnikom telu skodlivy produkt ako vsetky mliecne vyrobky.

Takze dobru chut na vase chore kosti a klby.

dobreuz

A ešte si ochutiť ten tvaroh kakaom a dať si do neho ovsené vločky, chia semienka a BCAA (aminokyseliny) a komplexné jedlo zo všetkými živinami je na svete. Poprípade zajedať ešte s pečivom ktoré obsahuje semienka (slnečnicové alebo tekvicové) alebo s tmavým pečivom.