Aktivovaný faktor VII účinne pomáha pri ťažších prípadoch vrodenej hemofílie

Napriek tomu, že hemofíliu nie je možné vyliečiť, pravidelnou starostlivosťou a preventívnym podávaním faktorov zrážania krvi, sa život hemofilikov kvalitou približuje zdravým ľuďom. Niektorým pacientom však takáto liečba nestačí. Ide najmä o komplikovanejšie prípady vrodenej hemofílie. Tu sa osvedčila liečba aktivovaným faktorom VII.

aktivovany_faktor_30-10-2015_hlavny

Zdroj foto: Shutterstock

Liečba vrodenej hemofílie

K prejavom ochorenia patria najmä zvýšené krvácania pri chirurgických a invazívnych výkonoch, takisto sa môže objavovať krvácanie z nosa do slizníc a kĺbov. Diagnostikuje sa prostredníctvom laboratórnych vyšetrení, ktoré stanovia hladinu faktora VIII alebo IX v krvi a určia tak, o ktorý typ hemofílie ide.

Hemofília typu A je nedostatok faktora VIII a hemofília typu B sa prejavuje nedostatkom faktora IX. Takýto pacienti sú odkázaní na substitučnú liečbu spomínanými faktormi, ktoré sú izolované z plazmy zdravých jedincov.


Prečítajte si tiež:

Hemofília môže postihnúť aj ženy. Vedeli ste o tom?

Čo s ťažšími prípadmi?

Existuje aj malá, problematickejšia skupina hemofilikov, ktorí v prípade ťažších krvácaní nemôžu byť liečení substitúciou (náhradou chýbajúceho faktora). Títo pacienti potrebujú liečbu faktorom, ktorý je schopný v ich tele aktivovať náhradnú cestu zástavy krvácania.

Takúto schopnosť má práve aktivovaný faktor VII. Je určený pre pacientov s diagnostikovanou hemofíliou typu A a B, najmä pri ťažšom priebehu. Liečba rekombinantným (náhradným) faktorom je aj bezpečnejšia, pretože riziko prenosu ochorení krvou je minimálne až nulové. hemofilia-pacient_30-10-2015

Zdroj foto: Shutterstock

Ako funguje aktivovaný faktor VII?

Aktivovaný faktor VII bol vyvinutý s cieľom liečiť pacientov s rizikom závažného, život ohrozujúceho krvácania. Aktivuje systém zrážania krvi v mieste krvácania u ťažších pacientov, u ktorých vznikli inhibítory (bloky) proti koagulačnému (krvotvornému) faktoru VIII alebo IX.

Jeho výhodou je, že sa môže podávať i doma, no ak ide o ťažšie krvácanie, ktoré sa nemôže udržať pod kontrolou viac ako 24 hodín, podáva sa v nemocnici. V každom prípade je ale potrebný dozor lekára.

Účinnosť a výsledky

Výskyt krvácavých príhod u pacientov s preventívnym podávaním rekombinantného faktora je oveľa nižší. Aktivovaný faktor VII aspoň čiastočne lieči tie ťažšie prípady hemofílie. Zlepšuje sa tak celková kvalita života ľudí trpiacich touto chorobou a najmä už nie sú vystavení riziku straty veľkého množstva krvi. Krvácanie sa týmto spôsobom dá udržať pod kontrolou.


Prečítajte si aj tento článok:

Hemofília môže postihnúť aj ženy. Vedeli ste o tom?