Tieto 2 recepty vám ukážu, ako využiť pšeno vo svojej kuchyni

Pšeno je výbornou plodinou, ktorá by nemala chýbať v žiadnej domácej kuchyni. Poskytuje nášmu telu množstvo výživných látok a zároveň ulahodí aj našim chuťovým bunkám.

Pšeno placky Zdroj foto: Shutterstock.com

Aké benefity prináša pšeno pre naše zdravie?

Táto plodina je výbornou voľbou pre vegetariánov, ktorí si vďaka nej môžu doplniť potrebný denný príjem bielkovín. Keďže neobsahuje všetky potrebné aminokyseliny, odporúča sa ju kombinovať s fazuľou. V pšene možno nájsť mnoho antioxidantov, ktoré dokážu účinne vyčistiť telo od škodlivých toxínov (najmä v pečeni a obličkách). Vďaka vysokému obsahu vlákniny podporuje správne fungovanie tráviaceho traktu a znižuje tak riziko výskytu žalúdočných alebo črevných ťažkostí. Konzumácia tohto zrna znižuje riziko diabetu 2. typu vďaka obsahu minerálnej látky – horčík, ktorý zvyšuje účinnosť inzulínu.


Prečítajte si aj:

Aké benefity prináša pre naše zdravie pšeno?

Ovsená kaša zo pšena

Ingrediencie:

  • 3 lyžice pšena
  • ¾ šálky vody
  • ¾ šálky akéhokoľvek mlieka (dobré je kokosové)
  • nasekané ďatle
  • škorica podľa chuti
  • vanilkový prášok
  • štipka soli (podľa chuti)

Postup: Na miernom plameni vo veľkej panvici pripravíme pšenové zrná, pričom si dávame pozor, aby sa nepripálili. Ich príprava môže trvať 5 – 10 minút v závislosti od množstva – je dobré, aby ste cítili ich vôňu, vtedy sú hotové. Následné zrná pomelieme v mlynčeku (môžete použiť aj mlynček na kávu) a zmiešame ich s vodou, mliekom, ďatľami, a soľou. Celú zmes dáme do hrnca a privedieme do varu na miernom ohni. Necháme zmes dusiť po dobu približne 5 minút, aby sme dodali kaši sladkú chuť. K dosiahnutiu požadovanej konzistencie môžeme pridať ešte mlieko alebo vodu. Nakoniec pridávame aj vanilkový prášok – ak chceme.

Pšeno kaša Zdroj foto: Shutterstock.com

Pokrm „Pilaf“ zo pšena

Ingrediencie: *1 a ½ šálky pšena *1 a ½ polievkovej lyžice olivového oleja

  • 1 veľká cibuľa (nakrájaná)
  • 1 strúčik cesnaku (nasekaný)
  • 1 šálka hríbov
  • 3 šálky vody alebo domáceho vývaru
  • 1 lyžica morskej soli
  • trochu nasekanej petržlenovej vňate alebo nastrúhaný parmezán na ozdobu

Postup: Vo veľkom hrnci na miernom ohni zohrejte olivový olej, orestujte cibuľu, cesnak a huby, kým nezmäknú. Do tej doby si dajte pšeno na veľkú panvicu na mierny oheň a opečieme do sucha, kým nezacítime lahodnú vôňu. Po urobení pšena ho preneste do hrnca s cibuľovou zmesou a nezabúdajte pravidelne miešať. Následne pridajte vodu, soľ a privedieme do varu. Znížime plameň na najnižší a dusíme po dobu 25 minút alebo kým sa všetka voda nevyparí. Potom odstráňte hrniec zo sporáka a nechajte jedlo „oddýchnuť“ po dobu 10 minút.

Pšeno šalát Zdroj foto: Shutterstock.com


Prečítajte si aj:

Pšeno ako plodina s detoxikačnými účinkami, ktorá podporí vaše trávenie