3 recepty v stredomorskom štýle, ktoré musíte vyskúšať

Stredomorská strava predstavuje spôsob stravovania sa, ktorý kladie dôraz najmä na zeleninu, ovocie, ryby a celozrnné produkty. Je to novinka prinášajúca mnoho zdravotných benefitov, a preto by ju mal každý vyskúšať.

Aké sú hlavné znaky stredomorskej stravy?

  • využívanie zdravých olejov (olivový, orechový,..) namiesto masla a margarínu

  • uprednostňovanie kurčaťa, rýb, morky pred červeným mäsom

  • dôraz na zeleninu a ovocie

  • konzumácia celozrnného chleba a celozrnných cestovín

  • povolené jeden či dva poháre alkoholu pri jedle


Prečítajte si aj:

Ako prejsť na stredomorskú stravu?


1. Stredomorský Quinoa šalát

Ingrediencie:

  • 2 šálky vody

  • 2 kocky kuracieho vývaru

  • 1 strúčik cesnaku

  • 1 šálka nevarenej quinoy

  • 2 veľké uvarené kuracie prsia (nakrájané na kúsky)

  • 1 veľká červená cibuľa (nakrájaná na kocky)

  • 1 veľká zelená paprika (nakrájaná na kocky)

  • ½ šálky nasekaných olív

  • ½ šálky syru

  • ¼ šálky nasekanej čerstvej petržlenovej vňate

  • ¼ šálky nasekanej pažítky

  • polovica čajovej lyžičky soli

  • 2/3 šálky citrónovej šťavy

  • 1 lyžica balsamico

  • 1/4 šálky olivového oleja

Postup:

Do hrnca dajte vodu, kocky kuracieho vývaru, cesnak a prineste do varu. Následne vmiešajte quinou, varte už len na miernom ohni 15-20 minút, kým quinoa nezmäkne a voda sa nevyparí. Po odstavení zo sporáka vyberte strúčik cesnaku a quinou presypte do veľkej misy. Zmiešajte s kúskami kuracieho mäsa, cibuľou, paprikou, olivami, syrom, petržlenom, pažítkou a soľou. Do zmesi pridajte citrónovú šťavu, ocot balsamico a olivový olej. Môžete podávať v teplom alebo studenom stave.

2. Zemiaky na grécky spôsob

Ingrediencie:

  • 1/3 šálky olivového oleja

  • 1 a ½ šálky vody

  • 2 strúčiky cesnaku nasekané na jemno

  • ¼ šálky citrónovej šťavy

  • 1 čajová lyžička sušeného tymianu

  • 1 čajová lyžička sušeného rozmarínu

  • 2 kocky kuracieho vývaru

  • mleté čierne korenie

  • zemiaky ošúpané a nakrájané na štvrtiny

Postup:

Predhrejte rúru na 175 °C. V malej miske zmiešajte olivový olej, vodu, cesnak, citrónovú šťavu, tymian, rozmarín, kurací vývar a korenie. Následne na pekáč poukladajte kúsky zemiakov a polejte ich pripravenou zmesou. Pečiete približne 1 a pol až 2 hodiny.

3. Krémová talianska fazuľová polievka

Ingrediencie:

  • 1 polievková lyžica rastlinného oleja

  • 1 cibuľa (nasekaná)

  • 1 nasekaná stonka zeleru

  • 1 strúčik cesnaku (mletý)

  • 2 plechovky bielej fazule

  • 1 plechovka kuracieho vývaru

  • mleté čierne korenie

  • trochu sušeného tymianu

  • 2 šálky vody

Postup:

Vo veľkej panvici zohrejte olej a 5-8 minút na nej opražte cibuľu a zeler. Pridajte cesnak, miešajte asi 30 sekúnd a následne pridajte aj fazuľu, kurací vývar, korenie, tymian a 2 šálky vody. Priveďte do varu, stíšte a nechajte dusiť približne 15 minút. Zo zmesi vyberte lyžicou (alebo aj sitkom) väčšie množstvo fazule a zeleninu, ktorá tam bola pridaná spolu s kuracím vývarom, dajte to do mixéra a poriadne, na hladko, rozmixujte. Hotovú zmes vráťte naspäť do panvice a za občasného miešania priveďte opäť do varu. Nakoniec už len vmiešajte citrónovú šťavu, odstráňte panvicu zo sporáka a podávajte s nastrúhaným parmezánom navrchu.


Nezabudnite si prečítať aj:

Vyskúšajte stredomorskú stravu a vaše telo sa vám poďakuje!