Biel čaj pravidelne pijávam, je svelý, nemá takú horkú chuť ako zelený čaj,vôbec ho nemusím dochuťovať.
3 druhy čajov, ktoré možno nepoznáte
Zdroj foto: Shutterstock.com
Biely čaj
Biely čaj má najjemnejšiu chuť a to práve kvôli spôsobu jeho spracovania. Neprechádza žiadnou oxidáciou, vyrába sa len z pupeňov a horných lístkov, ktoré sa ihneď sušia. Nachádzajú sa v ňom veľmi prospešné látky, takisto ako zelený čaj, obsahuje antioxidanty, ktoré zbavujú škodlivín a pomáhajú pri chudnutí. K jeho pozitívam patrí i prečisťovanie ľadvín, prevencia proti paradentóze a zubnému kameňu.
Príprava:
Nesmie sa zalievať horúcou vodou, aby neprišiel o svoju lahodnú chuť, ani o prospešné látky. Maximálna teplota by mala byť 80°C. Najlepšie je lúhovať ho 8-10 minút.
Prečítajte si tiež:
Tieto čaje vás v zime najviac zahrejú
Nimba čaj
Ak máte problémy s akné, skúste vyčistiť telo najmä zvnútra. V tomto prípade pomôže čaj Nimba, ktorý je známy aj ako čistič krvi. Odstraňuje z tela toxíny, čím detoxikuje pečeň a posilňuje imunitný systém, čo sa následne odzrkadlí aj na krajšej pokožke. Tieto účinky spôsobuje rastlinka Rubia Cordifolia alebo inak Manjishtha, používaná aj v ajurvédskej medicíne.
Okrem liečby rôznych kožných ochorení udržiava optimálny krvný tlak, pravidelnú menštruáciu, zdravé ďasná a močové cesty.
Príprava:
Jednu čajovú lyžičku bylinnej zmesi zalejte 250 ml vriacej vody a nechajte minimálne 10 minút vylúhovať. Pre zosilnenie účinku povarte rovnaké množstvo zmesi 2-3 minúty bez potreby ďalšieho lúhovania.
Zelený čaj s kokosovým olejom
Spravte si trocha netradičnejší zelený čaj a zosilnite jeho účinky kokosovým olejom, medom a čerstvou citrónovou šťavou.
Zdroj foto: Shutterstock.com
Príprava:
- 1-3 lyžičky kokosového oleja
- 1/2 citróna
- 1 porcia zeleného čaju, vrecúško alebo sypaný čaj
- voda ohriata takmer na bod varu
- 1 čajová lyžička medu
Precízne zmiešajte med a kokosový olej spolu v hrnčeku. Pridajte čaj, vodu a citrónovú šťavu a lúhujte asi 2-3 minúty.
Prečítajte si aj tento článok: