3 druhy čajov, ktoré možno nepoznáte

Chceli by ste vyskúšať aj netradičnejšie druhy čajov? Či už tie exotickejšie alebo nezvyklé kombinácie ingrediencií? Inšpirujte sa nasledujúcim výberom.

biely_caj_6-12-2015_hlavny

Zdroj foto: Shutterstock.com

Biely čaj

Biely čaj má najjemnejšiu chuť a to práve kvôli spôsobu jeho spracovania. Neprechádza žiadnou oxidáciou, vyrába sa len z pupeňov a horných lístkov, ktoré sa ihneď sušia. Nachádzajú sa v ňom veľmi prospešné látky, takisto ako zelený čaj, obsahuje antioxidanty, ktoré zbavujú škodlivín a pomáhajú pri chudnutí. K jeho pozitívam patrí i prečisťovanie ľadvín, prevencia proti paradentóze a zubnému kameňu.

Príprava:

Nesmie sa zalievať horúcou vodou, aby neprišiel o svoju lahodnú chuť, ani o prospešné látky. Maximálna teplota by mala byť 80°C. Najlepšie je lúhovať ho 8-10 minút.


Prečítajte si tiež:

Tieto čaje vás v zime najviac zahrejú


Nimba čaj

Ak máte problémy s akné, skúste vyčistiť telo najmä zvnútra. V tomto prípade pomôže čaj Nimba, ktorý je známy aj ako čistič krvi. Odstraňuje z tela toxíny, čím detoxikuje pečeň a posilňuje imunitný systém, čo sa následne odzrkadlí aj na krajšej pokožke. Tieto účinky spôsobuje rastlinka Rubia Cordifolia alebo inak Manjishtha, používaná aj v ajurvédskej medicíne.

Okrem liečby rôznych kožných ochorení udržiava optimálny krvný tlak, pravidelnú menštruáciu, zdravé ďasná a močové cesty.

Príprava:

Jednu čajovú lyžičku bylinnej zmesi zalejte 250 ml vriacej vody a nechajte minimálne 10 minút vylúhovať. Pre zosilnenie účinku povarte rovnaké množstvo zmesi 2-3 minúty bez potreby ďalšieho lúhovania.

Zelený čaj s kokosovým olejom

Spravte si trocha netradičnejší zelený čaj a zosilnite jeho účinky kokosovým olejom, medom a čerstvou citrónovou šťavou. kokosovy_olej_6-12-2015

Zdroj foto: Shutterstock.com

Príprava:

  • 1-3 lyžičky kokosového oleja
  • 1/2 citróna
  • 1 porcia zeleného čaju, vrecúško alebo sypaný čaj
  • voda ohriata takmer na bod varu
  • 1 čajová lyžička medu

Precízne zmiešajte med a kokosový olej spolu v hrnčeku. Pridajte čaj, vodu a citrónovú šťavu a lúhujte asi 2-3 minúty.


Prečítajte si aj tento článok:

Tieto čaje vás v zime najviac zahrejú