Ayurvéda

Ayurvéda je považovaná za najstarší ucelený liečebný systém na svete a v doslovnom preklade znamená „náuka o živote“. Bola základom rôznych liečebných škôl prírodného lekárstva.
Liečebná procedúra v ayurvéde

Liečebná procedúra v ayurvéde. | Zdroj: Shutterstock.com

Zdroj: Shutterstock.com

Už v starovekej Indii, približne 3000 rokov pred n. l.  vznikla perfektná staroveká veda o živote. Liečebný systém, ktorý pomocou poznania životných cyklov v prídode a harmónií so sebou a okolím pomáha dosiahnúť dlhovekosť. Ayurvéda je považovaná za najstarší ucelený liečebný systém na svete a v doslovnom preklade znamená „náuka o živote“. Ayurvéda bola základom rôznych liečebných škôl prírodného lekárstva, a preto ju označujeme za „matku všetkých liečebných systémov“. Pri liečbe využíva očistu, inhaláciu, masáže aj meditáciu.****.

Stravovanie v ayurvéde

Základ ayurvédy

Ayurvéda vychádza z filozofického systému sánkhja a náboženských tradícií. Je založená na rokmi overených princípoch, ktoré sú v súlade s prírodnými zákonmi a bola neustále doplňovaná lekármi a školami po celej Indii. Je vedou aj životným štýlom. Zdôrazňuje, že všetky živé aj neživé bytosti v celom vesmíre sú kombináciou piatich nekonečných elementov – zeme, vody, ohňa, vzduchu a éteru. Pokúša sa o nastolenie harmonického vzťahu medzi jednotlivcom a prostredím pomocou základných foriem energie, a tým aj o dosiahnutie vyrovnanosti tela a duše. Nezameriava sa iba na samotné zdravotné problémy, dôraz kladie hlavne na človeka. Podľa nej má každý z nás vlastnú zmes bioenergií, tzv. dosha – váta, pitta a kapha, ktoré určujú charakter a osobnosť, zároveň aj fyzické vlastnosti a choroby jednotlivca. Dominancia jednej dosha ovplyvňuje naše zdravie. Zdravé telo má všetky dosha v rovnováhe. Na rozdiel od zložitých systémov, ako sú jóga alebo tantra, ayurvédou môže túto rovnováhu dosiahnúť takmer každý.

Ayurvédske lekárstvo

Pre ayurvédu je človek nedeliteľný a zároveň prepojený komplex tela, ducha, mysle a životného štýlu. Preto sa snaží preniknúť k jadru problému a lepšie mu porozumieť, odhaliť jeho príčinu.

Moderná ayurvéda je zmesou starých učení mudrcov a odkazu z „božského zdroja“. Používa mnohé terapeutické prostriedky na dostiahnutie zdravia. Hlavným terapeutickým prostriedkom je meditácia a pravidelné praktikovanie jógy pod dohľadom špecialistu na jogu. Práve joga je cestou k dosiahnutiu harmónie tela a orgánov, mysle a ducha prostredníctvom relaxácie. Okrem toho odporúča taktiež dychové cvičenia, procedúry a rôzne bylinné prípravky.

Ayurvéda stojí na troch hlavných princípoch. Najdôležitejším aspektom je správne stravovanie. Podľa životných podmienok, či dokonca ročného obdobia odporúča individuálne založenú stravu a životosprávu. Tá pomáha pri vylučovaní nahromadených toxínov z tela. Okrem výživy sem patrí aj výdatný spánok, ktorý dopomáha organizmu k správnemu fungovaniu zmyslov, a zdravý sex.
Podľa odborníkov, najvhodnejším časom na ayurvédu je obdobie monzúnov, teda október, kedy teplota dostahuje okolo 28°C.

Kolíska ayurvédy

Za kolísku ayurvédskych procedúr sa považuje Kerala v južnej časti Indie. Okrem čajových plantáži alebo jedných z najkrajších pláži na svete, ponúka Kerala špičkových lekárov, školy zamerané na ayurvédu, ale aj rezorty, kde sa tieto ayurvédske procedúry oplatí absolvovať. V porovnaní s ayurvédou na Slovensku, ide o neporovnateľný zážitok plný odpočinku, pestrej indickej stravy a úniku od starostí. Ayurvédske pobyty  ponúkajú nielen oddych na pláži s bielym pieskom, ale aj aktívny pohyb a možnosť fakultatívnych výletov za dobrodružstvom a históriou.


Prečítajte si aj: Stravovanie v ayurvéde