Joga na tráviace ťažkosti

Prehnali ste to s jedlom a máte problémy s trávením, nadúvaním či s nafúknutým bruchom? Stačí 15 minút cvičenia jogy a máte po probléme. Pozrite sa, ktoré pozície pomôžu najviac.

Paschimothanasana - žena sediaca v predklone Zdroj foto: Shutterstock.com

Paschimottanasana - Sed v predklone

Tento jednoduchý cvik vám pomôže zmierniť niektoré zo stresových príčin bolestí žalúdka. Posaďte sa na podlahu s nohami pred sebou, udržiavajte rovný chrbát a pomaly sa predkláňajte dopredu, pričom ruky sú vystreté a smerujú k členkom až špičkám. Snažte sa ísť len do takej pozície, pokiaľ to pre vás nie je nepríjemné, vydržte tak 5- 10 nádychov a výdychov.

Apanasana - kolená k hrudi

Tento cvik vám pomôže pri nadúvaní a plynoch. Ľahnite si, uvoľnite telo, zhlboka sa nadýchnite a rukami sa chyťte za kolená. S výdychom kolená pomocou rúk pritiahnite k hrudníku. Hýbte kolenami zo strany na stranu v čo najväčšom rozsahu. Spravte tak 5-10-krát a potom sa vráťte späť na zem. Opakujte ešte niekoľkokrát celý cvik.

Cvik sa dá robiť aj inak, skúste napríklad dvihnúť len jedno koleno k hrudníku a jednu nohu nechajte vystretú na zemi. Pokrčenú nohu viackrát po sebe ťahajte do strany.

joga_travenie_15-12-2015_hlavny Zdroj foto: Shutterstock.com


Prečítajte si tiež:

Krútenie

Táto pozícia vám upokojí podráždený žalúdok. Ľahnite si, objímte rukami kolená a zhlboka sa nadýchnite. S výdychom položte obe kolená aj s ľavou rukou na ľavú stranu, potom otočte hlavu napravo a rovnako tak aj pravú ruku položte na rovnakú stranu. Vydržte takto približne 5-10 nádychov a výdychov. Následne sa vráťte do východzej pozície a opakujte na druhú stranu.

Trikonasana – otvorený trojuholník

Táto pozícia vám pretiahne svaly brucha a pomôže tak pri ťažkostiach. Postavte sa na zem a spravte veľký krok pravou nohou do strany. Potom rozpažte ruky, vystrite chrbát a natiahnite ľavú ruku až k podlahe. Pravú ruku zase ťahajte smerom ku stropu a hlavu natočte smerom k nej. Potom hlavu obráťte smerom k ľavej ruke a pomaly sa vráťte do východzej pozície, pričom cvik zopakujte na druhú stranu.

trikonasana_joga_15-12-2015 Zdroj foto: Shutterstock.com