Krv v stolici

Krv v stolici môže byť príznakom vážnych ochorení a preto ju netreba podceňovať. V stolici sa môže nachádzať krv natrávená tráviacimi šťavami, vtedy je zafarbenie stolice čierne a ide o takzvanú melénu. Takáto stolica nepríjemne až hnilobne zapácha. Príčin však môže byť oveľa viac.

wc_zena_16-12-2015_hlavny Zdroj foto: Shutterstock.com

Typy a príčiny krvácaní

Enterorágia je odchod čerstvej nenatrávenej krvi z dolnej časti tráviacej trubice. Enterorágiu môže spôsobovať aj krvácanie z hornej časti tráviacej trubice, ak je urýchlená črevná pasáž, napríklad pri hnačkách. Okultné krvácanie je skryté krvácanie, kedy nie je krv v stolici voľným okom viditeľná.

Najčastejšími príčinami krvácania do tráviacej trubice sú peptický vred, nádory, poruchy zrážania krvi, hemoroidy, polypy, predávkovanie antikoagulanciami a iné. Krvácanie môže byť prvým a jediným symptómom spomenutých ochorení. Niekedy sú prítomné aj iné symptómy ako bolesť pri vredoch, pri dlhotrvajúcich stratách krvi slabosť, malátnosť, bledosť.

Diagnostika

Zameriava sa najmä na endoskopické vyšetrenie kde je možné vyzualizovať príčinu, odobrať vzorky na histologické vyšetrenie, prípadne zdroj krvácania aj okamžite odstrániť. Ďalej sa vyšetruje stolica, krvný obraz, hemokoagulačné parametre. Doplnkovými vyšetreniami sú röntgen brucha a ultrasonografia brucha.

Krvácanie aj malého rozsahu je vždy závažná situácia, lebo nikdy nevieme, či sa nezmení na masívne krvácanie. Nutná je hospitalizácia pacienta a pri veľkých stratách krvi je nutná náhrada transfúznymi roztokmi.

Peptický vred

Vred je porušenie sliznice žalúdka alebo dvanástnika. Vzniká na základe nerovnováhy medzi ochrannými faktormi (sliny, potrava, žalúdočný hlien, dobré prekrvenie sliznice) a agresívnymi faktormi (žalúdočná kyselina, tráviace enzýmy, prítomnosť baktérie Helicobacter pylori, niektoré lieky, nikotín, alkohol a iné) pôsobiacimi na žalúdočnú sliznicu.

Príznakmi žalúdočného vredu sú nechutenstvo, plnosť v žalúdku, pocit zlého trávenia, pacienti často hladujú. Pri dvanástnikovom vrede miznú príznaky s najedením, a preto títo pacienti priberajú.

Cieľom liečby je zníženie vylučovania žalúdočnej kyseliny, spomalenie žalúdočného vyprázdňovania a zvýšenie odolnosti žalúdočnej sliznice. V niektorých prípadoch je nutná chirurgická liečba.


Prečítajte si tiež:

bolest_brucha_16-12-2015 Zdroj foto: Shutterstock.com

Polypy

Polypy sú nezhubné nádory tráviacej trubice, môžu krvácať, alebo spôsobujú poruchy črevnej pasáže. Liečba spočíva v odstránení polypov endoskopicky.

Hemoroidy

Hemoroidy sú rozšírené cievne pletence koncovej časti konečníka a análnej oblasti. Vyvolávajúcimi príčinami sú zápcha, hnačky, sedavé zamestnanie, dlhé státie a častý je i rodinný výskyt.

Príznakmi sú krvácanie, ktoré môže spôsobovať chudokrvnosť. Liečba spočíva v redukcii hmotnosti, úprave jedálnička (ľahké jedlá, obmedzenie alkoholu), análnej hygiene a kúpeľoch, je možné ju doplniť o masti a čapíky. Chirurgická liečba je nutná pri komplikáciách alebo neúspešnosti konzervatívnej terapie.