Signály, kedy už vášmu vzťahu definitívne odzvonilo

Máte podozrenie, že to, čo vo vašom vzťahu vidíte či cítite sú varovné znaky konca a rozchodu? Premýšľa vaša polovička o ukončení vzťahu alebo rozmýšľate o tom vy? Ak máte pocity, že váš partner/partnerka chce odísť, mali by ste si byť plne vedomí určitých varovných signálov rozpadu vzťahu.

koniec_vztahu_signaly Zdroj foto: Shutterstock.com

Samozrejme je ťažké úplne presne poznať, kedy nášmu vzťahu definitívne odzvonilo, ale niekedy je táto odpoveď priamo pred nami a stačí na ňu len ukázať. Ako všetko ostatné, aj rozpad vzťahu sa deje v postupne, v určitých štádiách. Dôležité je všímať si varovné signály:

Vaša komunikácia zlyháva

Nehovoríte už takmer vôbec o osobných veciach medzi sebou. Neviete, čo sa deje v živote vašej polovičky. Zlyhanie komunikácie medzi partnermi zanecháva veľkú dieru a prázdnotu vo vzťahu. Tiež prispieva intenzívne k podpore špirály rozpadu vzťahu, na konci ktorej je rozchod.


Pozrite sa tiež na:

Fázy partnerského vzťahu

Zlé pocity

Vo vzťahu sa cítite pravidelne nerešpektovaní, podceňovaní, frustrovaní, dotknutí, bezvýznamní, osamelí, zneschopnení, zahanbení alebo dokonca vinní.

Absencia sexuálneho/intímneho života

Zdravý sexuálny život a spĺňanie sexuálnych potrieb sú dôležité pre vzťah. Sexuálny život sa buď úplne vytratil alebo sa stal nudným opakovaním bez vzrušenia a experimentovania. Ak jeden z vás stratil úplne sexuálnu túžbu po druhom bez patričného zdravotného dôvodu, je čas ukončiť to.

Ste unudení

Perióda medových týždňov a romantických giest je za vami, vo vzťahu nie je nič, žiadne vzrušenie a sedíte len pred TV.

Začínate bojovať medzi sebou

Boj s partnerom/kou je znakom podráždenia a začiatkom konca. Ženy často začnú bojovať, keď cítia, že vzťah je na konci. Pokúšajú sa tak dotlačiť partnera k „špinavej práci“ a ukončiť vzťah.

Vyhýbate sa budúcim plánom

Znakom konca je vaša predstava ohrozenia až hrôzy, ak si predstavujete spoločnú budúcnosť.

Prestávate byť pozorní a milujúci

Vytratili sa pocity a prejavy lásky (slová, dotyky...).

Začínate snívať o vzťahu s niekým iným

Predstavujete si svoj život napr. ako slobodný/á, alebo si predstavujete nadviazanie vzťahu s novým človekom. Vzťah je v troskách, začali ste sa emocionálne odpútavať.

Neustály boj, hádky

Možno dokonca hovoríte a riešite toho druhého s opovrhnutím. Menšie roztržky, hádky patria k vzťahu. Ventilujú napätie, podporujú psychické zdravie. Ak sa však dostanete do bodu, keď sa neustále hádate, je čas uvažovať, ako bude váš vzťah pokračovať. hadka_partneri_17-12-2015

Zdroj foto: Shutterstock.com

Stratili ste o seba navzájom záujem

Na začiatku vzťahu sú partneri neoddeliteľní. Telefonáty, správy a pod. Ak** komunikácia a záujem o druhého nie je prítomná,** je čas uvažovať, či nie je potrebné hľadať niekoho iného.

Ďalšie signály:

  • Sťažujete sa dookola na rovnaké veci.

  • Nemôžete sa dopracovať k porozumeniu alebo súhlasu v dôležitých veciach.

  • Končíte úplne frustrovaní, nahnevaní a dotknutí, ak začnete alebo sa pokúsite vôbec hovoriť o týchto dôležitých veciach.

  • Cítite sa doslova stále viac a viac „depresívni“ - ak obaja cítite, že tento stav nastal kvôli vášmu vzťahu, potom sú vaše pocity znakom definitívneho konca.

  • Ste neustále čoraz viac podráždení alebo vnútorne vzdialení.

  • Cítite sa byť nešťastní a občas z vás vykĺzne poznámka alebo hrozenie sa rozchodom.

  • Chodíte častejšie von mimo domu alebo ostávate dlhšie v práci a stále viac vediete oddelené životy.

  • Minimálne jeden z vás má mimo-vzťahovú aférku – podvádza. Pre niekoho to nemusí byť nemožné prekonať tento problém. Dokonca to môže posilniť vzťah. Avšak pre iných to nie je možné preskočiť a je to koniec.

  • Ste zablokovaní voči tomu druhému: ignorujete partnera/ku, ak ste naštvaní, predstierate, že vaša polovička „neexistuje."

  • V prítomnosti partnera/ky ste iným človekom, nie ste sebou samým/ou.

  • Partner/ka nemá žiadny záujem stretnúť sa s vašimi priateľmi či rodinou.

Ak niektorý z týchto signálov vo vás zarezonoval, dôležité je ďalej pátrať a sledovať svoje myšlienky a pocity. Pre lepšie porozumenie sebe využite pomoc priateľov alebo psychológa.


Pozrite sa na vývoj vzťahu:

Fázy partnerského vzťahu

Literatúra:

  1. BRUNEAU, M.: 9 signs it's time to end your relationship. ?BG, mindbodygreen. Dostupné na internete: http://www.mindbodygreen.com/0-16695/9-signs-its-time-to-end-your-relationship.html

  2. MARTINEZ, M.: 7 signs a long term relationship is ending. Allwomenstalk. Dostupné na internete: http://love.allwomenstalk.com/signs-a-long-term-relationship-is-ending