Potraviny s nízkym obsahom kalórií

Hľadáte niekoľko jednoduchých návrhov na občerstvenie, ktoré je chutné a zároveň i nízkokalorické? Prinášame vám niekoľko jedinečných tipov.

Pokrmy Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Čučoriedky

Patria medzi lesné plody s najvyšším prísunom živín. Jedná šálka týchto plodov obsahuje až 4 gramy vlákniny, 24% dennej odporúčanej dávky vitamínu C, 36% dávky vitamínu K a 15 gramov sacharidov.
Na druhej strane sú čučoriedky výborným antioxidantom chrániacim naše telo pred voľnými radikálmi, ktoré môžu poškodiť bunkové štruktúry a prispieť k starnutiu.

2. Hrozno

Je výborným zdrojom mikroživín ako sú meď, železo a mangán, ktoré sú dôležité pri tvorbe a zabezpečení pevnosti kostí. Pridanie hrozna do svojho jedálnička môže zabrániť niektorým príznakom starnutia, ako je napr. osteoporóza. Mangán je veľmi dôležitým prvkom v tele, ktorý pomáha pri tvorbe kolagénu a zabezpečuje správne fungovanie nervového systému.

Hroznová šťava dopĺňa do tela železo a vďaka tomu zabraňuje únave. Anémia je veľmi častým problémom mnohých ľudí, a preto dokáže konzumácia hrozna udržať stabilnú hladinu minerálov vo vašom tele.

3. Mandle

Sú výborným zdrojom antioxidantov, ktoré pomáhajú chrániť telo pred škodlivým oxidačným stresom. Tieto účinné látky sú do značnej miery umiestnené v hnedej vrstve na povrchu plodov, a preto sa veľmi neodporúča ich lúpanie. Okrem toho obsahujú mandle aj značné množstvo vitamínu E, ktoré chráni bunkové membrány pred poškodením. Len 28 gramov týchto plodov predstavuje až 37% dennej odporúčanej dávky vitamínu E. Niekoľko štúdií uviedlo, že potraviny s vyšším obsahom tohto vitamínu znižujú riziko výskytu srdcových ochorení a Alzheimerovej choroby.

4. Olivy

Sú taktiež dobrým zdrojom vlákniny, vitamínu E a minerálnych látok ako sú draslík, horčík, sodík a železo. Dokážu účinne kontrolovať krvný tlak, pomáhajú pri prevencií vzniku krvných zrazenín, ktoré môžu viesť k infarktu myokarda alebo k žilovej trombóze. Redukujú účinky degeneratívnych ochorení ako je napr. Alzheimerova choroba. Hrajú dôležitú úlohu pri udržiavaní zdravého imunitného systému, najmä v boji proti chronickým vírusovým ochoreniam.


Prečítajte si aj:

Olivy Zdroj foto: Shutterstock.com

5. Omeleta so špenátom

Ak uvažujete nad tým, či špenát ponechať v surovej podobe alebo ho uveriť, jednoznačne vám hovoríme: uvarte ho! Len polovica šálky vareného špenátu vám dokáže dať trikrát toľko výživných látok ako jedna šálka surového špenátu. Mnohé výskumné štúdie preukazujú, že špenátová šťava je taktiež výbornou zdravou voľbou pre konzumáciu.