7 výhod chôdze pre zdravie

Nie je tajomstvom, že chôdza je prospešná pre celé telo, a preto by sme jej mali venovať nejaký čas. Aké benefity vám môže priniesť?

Chôdza Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Chôdza ako podpora pre mozog

Len 2 hodiny chôdze do týždňa dokážu znížiť riziko mŕtvice či iných problémov súvisiacich s ľudským mozgom. Americkí vedci zistili, že akékoľvek cvičenie (a najmä chôdza) vedie mozog k vytváraniu nových mozgových buniek. Pre relaxáciu a oddych vášho mozgu nie je nič lepšie ako niekoľkominútová chôdza. Jeden z výskumov ukázal, že krátke prestávky majú omladzujúci účinok na mozog – posilňujú mieru pozornosti.


Prečítajte si aj:

Aký je rozdiel medzi mužským a ženským mozgom?


2. Chôdza pre lepšiu pamäť

Chôdza aplikovaná 40 minút trikrát do týždňa môže pozitívne vplývať na tú časť mozgu, ktorá sa zaoberá plánovaním a pamäťou. Ako je to možné? Kardiovaskulárne cvičenie vedie k lepšiemu prietoku krvi do mozgu spolu s kyslíkom a živinami. Jedna nedávna štúdia ukázala, že u starších ľudí, ktorí chodili 40 minút denne trikrát týždenne, sa zvýšil objem časti mozgu „hipokampus“. Táto časť je dôležitou súčasťou mozgu človeka a hrá významnú úlohu pri konsolidácií informácií z krátkodobej pamäti do dlhodobej pamäti a priestorovej orientácie.

3. Chôdza môže zlepšiť náladu

30-minútová chôdza každý deň môže pomôcť zredukovať symptómy depresie o viac ako 36%. Jedna štúdia z Californskej univerzity ukázala, že čím viac krokov človek spraví počas dňa, tým lepšia môže byť jeho nálada. Prečo? Chôdza uvoľňuje prírodné protibolestivé endorfíny do tela, čo je jednou z emocionálnych výhod chodenia.

Chôdza Zdroj foto: Shutterstock.com

4. Chôdza pre dlhší život

45 minút svižnej chôdze raz do týždňa vám môže pridať až 2 roky života. Nedávny výskum z Michiganskej univerzity ukázal, že u tých, ktorí pravidelne cvičia vo svojich 50. a 60. rokoch, je o 35% menšia pravdepodobnosť úmrtia v priebehu nasledujúcich ôsmich rokov.

5. Chôdza a chudnutie

Každodenná hodinová chôdza môže znížiť riziko obezity až o polovicu, pričom svižná 30-minútová chôdza dokáže spáliť až 200 kalórií. Na druhej strane, chôdza posilňuje svaly na vašich nohách a brušné svaly.

6. Chôdza ako podpora pre srdce

30 až 60-minútová chôdza vykonaná čo najviackrát do týždňa môže drasticky znížiť riziko srdcových ochorení. Chodenie účinne zlepšuje krvný obeh, vďaka čomu sa znižuje krvný tlak a posilňuje srdce. Jedna štúdia z Colorada zistila, že u žien po menopauze, ktoré chodili jednu až dve míle denne, sa znížil krvný tlak až o 11 bodov do 24 hodín. Taktiež u žien, ktoré chodili 30 minút denne, sa znížilo riziko mozgovej príhody až o 20%.

7. Chôdza pre lepšie kosti

4 hodiny chôdze do týždňa môžu zredukovať riziko zlomenín bedier až o 43%. Chodenie zastavuje úbytok kostnej hmoty u tých, ktorí majú problémy s osteoporózou.


Prečítajte si aj tento článok:

Zistite, ako funguje ľudský mozog