Potraviny pre silný imunitný systém

Počas zimných mesiacov dávame nášmu imunitnému systému zabrať, a preto je nutné ho svojpomocne podporovať. Čo konzumovať, aby ste mali silnú imunitu?

Citróny Zdroj foto: Shutterstock.com

Silný imunitný systém – prirodzená forma podpora zdravia

Imunitný systém môžeme definovať ako komplex mechanizmov vo vnútri organizmus. Chráni nás pred chorobami a zápalmi spôsobenými baktériami, vírusmi, hubami a nádorovými bunkami. Jeho úlohou je rozpoznať vlastné bunky, cudzie bunky, tkanivá alebo chemické látky.

Narodíme sa s vrodenou imunitou, ale získanú imunitu si musíme vytvoriť a najmä si ju chrániť a podporovať. Zdravý životný štýl je v tomto prípade alfou a omegou – racionálna strava, dobrý spánok, šport a otužovanie. Nesprávne stravovacie návyky môžu vážne narušiť imunitný systém.


Prečítajte si aj:

Jednoduchý návod ako postaviť svoju imunitu na nohy

Silný imunitný systém podporujú:

Celozrnných chlieb: celozrnný znamená, že je upečený z múky, ktorá obsahuje celé zrna obilia, vrátane vrchnej šupky. Bohatý je na vlákniny, minerálne látky a vitamíny, najmä zo skupiny B. Vláknina chránia telo pred cudzími látkami.

Cibuľa: má dezinfekčné účinky, tlmí zápaly, zabíja baktérie, podporuje činnosť žalúdka, čriev, pečene, žlčníka. Dobre pôsobí proti prechladnutiu a kašľu. Obsahuje vitamín B1, B2, provitamín A, minerálne látky a stopové prvky: draslík, fosfor, vápnik, železo, selén, síra a zinok. Cibuľu spotrebujem bezprostredne po očistení a tiež sa jej nesmie konzumovať priveľa, mohla by podráždiť tráviacu sústavu.

Citróny: bohaté sú na vitamín C, dokážu výrazne znížiť riziko infekcie. Kyselina askorbová rovnako ako vitamín C má protizápalové účinky. Citróny obsahujú saponíny, ktoré majú antimikrobiálne účinky. Kyselina askorbová podporuje vstrebávanie železa v krvi. Citróny zohrávajú v podpore zdravia dôležitú úlohu, bránia vzniku a šíreniu rakoviny.

Kefír: baktérie mliečnych kyselín tvoria ochranné látky a tak robia telo odolnejšie.

Kyslá kapusta: absolútna bomba pre zdravie, je zdrojom vitamínu C, skupiny vitamínov B, vitamínu E i vitamínu K. Navyše je jedným z prírodných probiotík, pretože obsahuje laktobacily a zároveň aj účinným požieračom tukov. Najlepšie je pripraviť si ju doma. Jej účinky nás dokážu chrániť počas celej zimy až do jari.

Kyslá kapusta Zdroj foto: Shutterstock.com

Potraviny, ktoré pre nás znamenajú prirodzenú formu podpory zdravia je ďaleko viac. Toto je iba pár potravín, ktoré dokážu podporovať imunitný systém, preto je dôležité je vedieť čo jeme. Tiež je pravda, že každému chutí, či vyhovuje niečo iné. Venovať pozornosť racionálnemu stravovaniu sa určite oplatí. Telo si to zapamätá a odvďačí sa nám.


Prečítajte si aj:

Jednoduchý návod ako postaviť svoju imunitu na nohy