Partneri
ZDRAVIE.sk Šport7.sk Rodinka.sk Klik-Klinik - online doktori
Internet.sk
Internet.sk ĽudiaĽuďom.sk Fony.sk ephoto.sk Dnes24.sk

Kuskus – zdravá potravina

Jemnozrnná, zdravá cestovina v podobe žltých guľôčok je pomerne známa v našej kuchyni, no aj napriek tomu by si zaslúžila väčšiu propagáciu.

Kuskus Zdroj foto: Shutterstock.com

Z čoho sa vyrába kuskus?

Kuskus sa vyrába z tvrdej bielej pšenice - malé guľôčky sú naparované a následne sušené.

Prečo zaradiť kuskus medzi potraviny našej kuchyne?

Je výživný, ľahko stráviteľný, obsahuje bielkoviny, tuky, omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, sacharidy, vlákninu a ďalšie cenné látky. Užitočný je aj pre obsah vitamínov skupiny B, vitamín E, K, luteín, kyslinu listovú a kyselinu pantoténovú. Zastúpenie majú i minerálne látky: železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, sodík, mangán, meď, zinok a selén. Na rozdiel od cestovín sa nevarí, stačí ho spariť variacou vodou. Kuskus si môžeme kúpiť v potravinových obchodných reťazcoch alebo v obchodoch so zdravou výživou. K dispozícii je kuskus biely a celozrnný. Najlepší je celozrnný (z celých pšeničných zŕn aj so šupkou).


Prečítajte si aj:

Potrebujete sa rýchlo a zdravo najesť? Vieme, čo si pripraviť!

Ako pôsobí kuskus na zdravie?

  • Podporuje trávenie a urýchľuje metabolizmus
  • Prečisťuje črevá
  • Udržiava optimálnu hladinu cukru v krvi
  • Vzhľadom k energetickej hodnote je vhodný pri redukčných diétach.

Základný recept na prípravu kuskusu

250 g jemnozrnnej cestoviny zalejem 250 ml vriacou vodou, prikryjeme a necháme asi 10 minút spariť. Upraviť si ho môžeme podľa chuti a fantázie, na sladko (ovocie, oriešky, hrozienka) i na slano (zelenina, mäso, šampiňóny), alebo ako prílohu k mäsu, ochutený nasekanými bylinkami.

Kuskus so zeleninou

Suroviny:

  • 2 ks väčšia cibuľa,
  • 2 - 4 strúčiky cesnaku,
  • 4 PL maslo,
  • 300 g zeleniny (paradajky, paprika, cuketa, reďkovky),
  • 1 hrnček (250 ml) kuskusu
  • podľa chuti soľ, mleté čierne korenie, sójová omáčka, kurkuma, prípadne kari korenie.

Postup: Na masle opražíme cibuľu a prelisovaný cesnak, postupne podľa tvrdosti pridáme zeleninu, osolíme, okoreníme. Podľa potreby podlejeme vriacou vodou a dusíme do mäkka. Na záver pridáme sparený kuskus pripravený podľa základného receptu a dochutíme sójovou omáčkou. Získame zaujímavé, rýchle a zdravé jedlo, ktoré môžeme ozvláštnime výberom zeleniny.


Prečítajte si aj:

Potrebujete sa rýchlo a zdravo najesť? Vieme, čo si pripraviť!