Ako pripraviť patizón trocha netradičnejšie?

Čo sa dá spraviť z patizónu okrem toho, že ho vypražíte, obalíte alebo pridáte do šalátu? Ak vám došli nápady, inšpirujte sa nasledujúcimi tipmi.

patizon_kuchyna_19-1-2016_hlavny

Zdroj foto: Shutterstock.com

Patizónové placky

Ingrediencie:

  • 1 ks patizónu

  • 1/2 kg hladkej múky

  • 1 vajce

  • 5 strúčikov cesnaku

  • soľ

  • mleté čierne korenie

  • majoránka

Postup:

Patizón očistite od šupky a potom ho nakrájajte na kúsky a vydlabte jadierka. Následne ho najemno nastrúhajte. Potom pridajte vajce, soľ, korenie a premiešajte. Nakoniec pretlačte cesnak, zasypte majoránkou a pomiešajte.


Prečítajte si tiež:

Patizón pomáha pri chudnutí i nadúvaní a je vhodný aj pre cukrovkárov

Dusený patizón na smotane s kôprom a cesnakom

Ingrediencie:

  • 1 malý patizón

  • 1 alebo 2 strúčiky cesnaku

  • strik citrónovej šťavy a vínneho octu

  • soľ

  • biele korenie

  • čerstvý alebo mrazený kôpor

  • zakysaná smotana

Postup:

Patizón očistite, nakrájajte na kocky, v hrnci podlejte troškou vody a mierne poduste. Polejte citrónovou šťavou a vínnym octom, osoľte, okoreňte mletým bielym korením, pridajte prelisovaný alebo nastrúhaný cesnak, trochu zakysanej smotany, ale len toľko, aby sa kocky patizónu rovnomerne obalili. Chvíľočku povarte, potom odstavte a pridajte kôpor. Pred podávaním nechajte chvíľu odležať.

Patizónová polievka

Ingrediencie:

  • 1 menší patizón

  • 2-3 zemiaky

  • 1 cibuľa

  • soľ

  • olej

  • mleté čierne korenie

  • mletá paprika

  • rasca

  • petržlenová vňať

Postup:

Patizón spolu s cibuľou a zemiakmi očistite, patizón so zemiakmi pokrájajte na menšie kocky a cibuľu nadrobno. V hrnci na oleji osmažte cibuľu, potom pridajte patizón, krátko poduste, pridajte soľ, korenie, papriku a zalejte vodou. Nakoniec pridajte pokrájané zemiaky a varte do mäkka. Polievku môžete dochutiť zeleninovým bujónom alebo minútu-dve pred dovarením petržlenovou vňaťou. polievka_tekvicova_19-1-2016

Zdroj foto: Shutterstock.com

Zavárané patizóny

Ingrediencie:

  • malé patizóny

  • ocot

  • voda

  • cukor

  • nakladač na zaváranie

  • kôpor

Postup:

Zavárajú sa len malé patizóny, ktoré nesmú byť väčšie ako je priemer pohára. Vybrané patizóny očistite, umyte a poukladajte do pohárov. Nakoniec pridajte kôpor a zalejte nálevom. Pohár uzavrite a dajte sterilizovať na 10-15 minút.


Prečítajte si tiež:

Patizón pomáha pri chudnutí i nadúvaní a je vhodný aj pre cukrovkárov

Najčítanejšie články