Kedy musia mandle von?

Aj vy si kladiete otázku, na čo sú nám mandle vlastne dobré, keď spôsobujú len problémy s dýchaním, angíny a ďalšie komplikácie? Samozrejme, ako všetko v organizme, dokonca aj slepé črevo, aj mandle majú svoj význam.

Kedy musia mandle von? Zdroj foto: Shutterstock.com

Sú súčasťou tzv. lymfoepitelového okruhu, zhlukov lymfatického tkaniva, ktoré obkolesuje ústnu a nosovú dutinu. Ich funkcia je predovšetkým imunologická. Najväčšiu úlohu zohrávajú v ranom detskom veku, keď sú mandle najaktívnejšie, ale zároveň sa rýchlo zväčšuje aj ich objem. Opakované infekcie môžu viesť ku prílišnému zväčšeniu mandlí. Dobrá obranyschopnosť organizmu je jeden z predpokladov na to, aby ste problémy s mandľami nemali. Zdravý imunitný systém je totiž hlavný strojca úspešného víťazstva nad ochorením. Prevenciou v tomto smere môže byť prírodný liek, ktorý vás pripraví na chrípkové obdobie a nemá nežiaduce účinky.

Hoci mandlí máme viacero, väčšina z nás pozná najmä nosovú a krčné mandle. V skutočnosti ide o tzv. nosohltanovú mandľu a podnebné mandle. Zväčšená nosohltanová mandľa sa obyčajne stáva mechanickou prekážkou pri dýchaní nosom. Priveľká nosová mandľa spôsobuje, že dieťa zle dýcha cez nos, v noci chrápe, dokonca sa môžu objavovať aj prestávky v dýchaní. Veľká mandľa je aj ložiskom infekcie, ktorá nemá ďaleko do stredného ucha, do hrtana či priedušiek.

U podnebných mandlí je to podobné. Zdravotné problémy môže spôsobovať ich veľkosť, ale predovšetkým ložisková infekcia, ktorá vedie ku opakovaným angínam a ďalším zdravotným komplikáciám.

Vyberanie mandlí

Výber nosovej i krčných mandlí treba vždy dôkladne zvážiť. Do piatich rokov veku by sa podnebné mandle nemali odstrániť úplne, ak na to nie je závažný dôvod, majú totiž svoju imunologickú funkciu. V prípade potreby sa v tomto ranom veku odstránia len dve ich tretiny a zvyšok sa ponecháva. Nosovohltanová mandľa sa vyberá celá. Indikáciou na výber mandlí je chrápanie, apnoické pauzy, diagnóza bakteriálnej angíny častejšie ako štyri-, päťkrát do roka podporená laboratórnymi výsledkami, niekedy dokonca nádor. Odstránenie krčných mandlí je v porovnaní s vyberaním nosovej mandle závažnejším výkonom a nasleduje po ňom aj väčšia bolestivosť, problémy pri prehĺtaní – pití, jedení. Aj pooperačné komplikácie sú častejšie. Vo všeobecnosti však oba druhy zákrokov lepšie znášajú deti. Dnes sa mandle vyberajú v rámci jednodňovej chirurgie a v krátkodobej anestézii. Po vybratí nosohltanovej mandle pacient po niekoľkých hodinách odchádza domov. Po odstránení podnebných mandlí ostáva v nemocničnom zariadení 24 hodín na pozorovanie.

Prečítajte si viac o tom:

Kedy je nutné vyberanie mandlí?