Joga proti nespavosti

Nemôžete v noci spávať a často sa budíte? Pomôcť v boji proti nespavosti, zbaviť sa stresu či bolesti, ktoré vám bránia zaspať dokážu niektoré jogové pozície. Zatváranie očí a pomalé dýchanie má na organizmus sedatívny účinok a naučí organizmus takpovediac na povel oddychovať.

joga_spanok_3-2-2016

Zdroj foto: Health.com

Pre najlepší účinok precvičujte nasledujúce polohy tesne predtým, ako sa vyberiete do postele.

Poloha č. 1

Táto pozícia vám pomôže upokojiť hlavu a zrovnať myšlienky. Postavte sa s rukami vbok a päty majte asi meter od seba, prsty položte na určený vyvýšený blok (mäkká kocka, kniha) na podlahe pred vami. Potom sa zhlboka nadýchnite a s výdychom sa natiahnite dopredu, položte ruky na zem na šírku ramien a prsty roztiahnite. Natiahnite chrbticu dopredu a položte vrch hlavy na blok. Odtiahnite ramená od uší a tlačte lakte dozadu. Napokon zatvorte oči a pomaly dýchajte nosom. Vydržte až päť minút, potom sa pomaly vracajte späť.


Prečítajte si tiež:

Nemôžete zaspať? Pomôže vám joga!

Poloha č. 2

Búšenie v hlave často zabraňuje v spánku, môžu za to niektoré svaly krku. Táto pozícia vám pomôže tomuto stavu predísť. Sadnite si na jednom konci podložky a oprite pravé stehno o stenu. Uvoľnite sa, ľahnite si na podložku a natiahnite obe nohy hore na stenu. Zadok by sa mal takmer dotýkať steny a nohy by mali byť spolu. Potom si položte ruky na brucho, zatvorte oči, uvoľnite čeľusť a bradu mierne spustite. Zhlboka dýchajte a zotrvajte v tejto polohe 3 až 10 minút.

Poloha č. 3

Ak vás pri zaspávaní trápi bolesť chrbta, pomôže táto jogová pozícia, ktorá pretiahne a posilní svaly a väzy v blízkosti chrbtice. Ľahnite si na chrbát na podložku, pokrčte nohy a pritiahnite kolená k hrudníku. Udržte nohy ohnuté a kolená majte spolu, potom spustite obe kolená na ľavú stranu. Držte kolená na svojom mieste pomocou ľavej ruky a opatrne sa otočte doprava. Natiahnite pravú ruku a vydržte takto po dobu 5 až 15 dychov. Napokon preneste kolená a ruky späť do centra a opakujte na pravej strane. Môžete opakovať trikrát na každej strane.

Poloha č. 4

Upokojte svoju myseľ a svaly pomocou tejto jogovej pozície. Posaďte sa na päty, tak, aby sa vám nohy zvnútra dotýkali. Natiahnite trup dopredu cez stehná a spúšťajte sa čelom k podložke. Natiahnite ramená dopredu, dlane smerujú nadol. V tejto výslednej pozícii môžete rozšíriť kolená a ohnúť lakte. Zamerajte sa na dýchanie, pričom počítajte do 4 až 8 na každý nádych a výdych, a s každým nádychom sa v tejto pozícii viac uvoľnite. joga_relax_3-2-3016

Zdroj foto: Shutterstock.com


Prečítajte si aj tento článok:

Nemôžete zaspať? Pomôže vám joga!