Horúce tipy, ak na vás niečo lezie

Kýchanie, tečúci nos, bolesť a škriabanie v hrdle, vyčerpanosť, stúpajúca teplota – to sú prvé príznaky začínajúcej infekcie. Inkubačná doba bežnej infekcie, napr. prechladnutia, je 36-72 hodín.

Horúčka Zdroj foto: Shutterstock.com

V tejto fáze sa začínajú budovať obranné mechanizmy organizmu a kladú zvýšené nároky na aktiváciu, tvorbu a delenie buniek imunitného systému.

Dospelí štandardne prechladnú 2-4-krát ročne, deti 6-10-krát. Ženy, predovšetkým vo veku 20-30 rokov, prechladnú častejšie ako deti z dôvodu užšieho kontaktu s deťmi. Existuje až 200 druhov vírusov, ktoré prechladnutie spôsobujú. Najčastejším je rinovírus, ktorý spôsobuje až 30-50 % všetkých prechladnutí u dospelých.

Otravné príznaky

Pre ľudí so zdravou imunitou virózy nebývajú nebezpečné. Ich príznaky sú však otravné, obťažujúce a, samozrejme, vždy ich môže skomplikovať aj pridružená bakteriálna infekcia (zápal priedušiek, pľúc, prinosových dutín či stredného ucha). Aj preto je dobré ,,podchytiť“ už začínajúce príznaky ochorenia v štádiu, keď na človeka ešte len „niečo lezie“. V optimálnom prípade sa takúto virózu podarí odvrátiť do 1-3 dní. Recepty na to sú rôzne a každý má individuálnu dobrú skúsenosť a odporúčania.

Čo pomôže?

Človek s prvými príznakmi ochorenia nemusí nevyhnutne siahať po chemických liečivách. Odporúča sa horúci kúpeľ alebo aspoň nohy do lavóra s teplou slanou vodou, teplý zázvorový čaj s medom (pozor, ak sa med dáva do horúceho čaju, stráca svoje hodnotné biologické látky, teplota nápoja by mala byť maximálne 40 stupňov Celzia), ľahnúť si a vypotiť sa. Spánok a dostatok tekutín zohrávajú dôležitú úlohu pri regenerácii!

Niekto má dobrú skúsenosť s roztlačeným cesnakom v lyžičke medu, niekto s užitím vyšších dávok vitamínu C plus zinku. Pomáha aj preplachovanie nosa slanou vodou a kloktanie – ústa a nos sú vstupnými bránami vírusov do organizmu. Odporúča sa silný kurací vývar. Pri stúpajúcej teplote (ak nejde o horúčku) určite neužívajte lieky na jej znižovanie. Aktivizujú sa totiž obranné mechanizmy tela. Medzi odporúčané prírodné prostriedky okrem cesnaku a medu patrí aj cibuľa, resp. sirup z nej, prípadne propolis. Dospelým môže pomôcť ,,uvoľniť dutiny a vyštípať bacily“ čili (v čaji alebo v jedle) alebo dávka čierneho korenia v už spomínanej kuracej polievke.

Prírodné lieky a homeopatia

K dispozícii sú aj rôzne prírodné lieky, ktoré sa dajú zakúpiť v lekárni. Homeopatické lieky proti chrípkovým stavom sú obľúbené najmä kvôli tomu, že nemajú nežiaduce účinky a kontraindikácie a môžu ich užívať aj deti, či tehotné ženy. Odporúča sa ich užiť už hneď pri prvých príznakoch choroby. Dajú sa úživať aj preventívne, ak chceme svoj organizmus posilniť počas zvýšeného výskytu chrípkových stavov. V takomto prípade sa dávkujú v menej intenzívnejších intervaloch.