Chcete dobre spať? Vyvarujte sa týmto 8 jedlám.

Isto, niekedy si ešte radi pred spaním niečo „zobnete.“ Dajte si však pozor, čo si vyberiete, pretože niektoré jedlá by vám mohli spánok prekaziť.

pizza_dzus_spanok_13-2-2016_hlavny

Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Pizza

Toto jedlo nie je vhodné kvôli paradajkovej omáčke, ktorú pizza obsahuje. Počas spánku môže totižto spôsobiť bolesti brucha. A okrem toho, pizza je dosť kalorické jedlo pred spaním, toľko energie z nej už určite nespotrebujete.

2. Káva

Kofeín obsiahnutý v káve vás udrží bdelých, čiže ku kvalitnému spánku popíjanie kávy určite nevedie. Ak chcete dobre spať, dajte si kávu najneskôr 6 hodín pred tým, ako sa uložíte do postele.


Prečítajte si tiež:

Ktoré potraviny nám pomôžu lepšie zaspať a čomu sa určite vyhnúť?

3. Sladké cereálie

Radi si dávate ako neskorú večeru misku cereálii? Dávajte si pozor, aký druh zvolíte. Stavte radšej na tie s nízkym obsahom cukru a vyšším obsahom vlákniny, pretože sladké cereálie spôsobia rýchly nárast a následný pokles cukru v krvi a to vedie i k narušeniu spánkových hormónov.

4. Korenené jedlá

Takéto jedlá podráždia váš žalúdok, čo je viac problematické, ak ste náchylní k páleniu záhy, a potom zaspať určite nebude ľahké.

5. Sóda

Bublinky, kofeín a cukor v nej obsiahnuté spôsobujú plytký a menej pokojný spánok.

6. Víno

Alkohol celkovo narušuje spánok, jeho pravidelná konzumácia môže zhoršiť kvalitu spánku a spôsobiť časté prebúdzanie. vino_spanok_13-2-2016

Zdroj foto: Shutterstock.com

7. Pomarančový džús

Citrusové plody sú veľmi kyslé a to je problematické, ak máte reflux alebo citlivý močový mechúr. Tak ak chcete pred spaním ovocie, zvoľte radšej jablko a vyhnete sa takýmto nepríjemnostiam pri zaspávaní.

8. Hamburgery

Ťažké mastné jedlá dajú vášmu tráviacemu systému zabrať a táto činnosť pôsobí rušivo, pokiaľ chcete zaspať. Konzumácia takýchto jedál je spojená s väčšou bdelosťou počas noci.


Prečítajte si aj tento článok:

Ktoré potraviny nám pomôžu lepšie zaspať a čomu sa určite vyhnúť?