Sprchovať sa každý deň alebo radšej nie?

Intenzita sprchovania závisí predovšetkým od vášho životného štýlu. Ak máte náročnú a stresujúcu prácu alebo žijete v horúcom prostredí, je jasné, že sa musíte často sprchovať. Čo o sprchovaní hovoria lekári?

Muž v sprche Zdroj foto: Shutterstock.com

Výhody každodenného sprchovania

Mnoho dermatológov sa zhoduje na tom, že prebytočný olej na pokožke môže upchávať póry, čo vedie ku tvorbe akné, vzniku rôznych červených vyrážok alebo ku samotnej folikulitíde – kožnému ochoreniu, ktoré spôsobuje zápal vlasových folikulov.

Okrem zdravotných pozitív prináša pravidelné sprchovanie aj peknú vôňu pokožky, vďaka odstraňovaniu zápachu vyprodukovaného v dôsledku nahromadeného oleja a baktérií. Mnoho ľudí si nevie predstaviť ísť večer spať bez toho, aby sa osviežili príjemnou sprchou, ktorá z nich zmyje „všetky starosti“.


Prečítajte si aj:

Teplá alebo studená voda? Aká voda je na sprchovanie lepšia?

Čo môže spôsobiť aj príliš častá sprcha?

Vo všeobecnosti platí, že ak sa príliš nepotíte – najmä počas zimného obdobia – vôbec nič sa nestane, ak ostanete bez sprchovania 2 či 3 dni. Nadmerné sprchovanie môže oslabiť ochrannú funkciu vašej pokožky, vplyvom čoho bude vaša koža viac náchylnejšia na rôzne nepríjemné typy látok či farbív a to môže spôsobiť jej začervenanie a svrbenie.

Sprchovanie Zdroj foto: Shutterstock.com

Sprchujte sa s rozumom

Hoci časté sprchovanie nemôže vyvolať závažné ochorenie, môže spôsobiť zdravotné problémy, ktoré budete musieť taktiež riešiť. Aby ste im predišli, nikdy nepoužívajte drsné mydlá odstraňujúce prírodný olej z povrchu vašej pokožky a umývajte sa vždy vo vlažnej vode.

Po osprchovaní ošetrite svoju pokožku hydratačným mliekom, aby ste ju zregenerovali a obnovili. Pri umývaní sa zamerajte najmä na hrudník, podpazušie a genitálie – sú to miesta s najväčšou produkciou mazu, ktorý najčastejšie vyvoláva telesný zápach a spôsobuje tvorbu nepríjemných baktérií.


Prečítajte si aj:

Teplá alebo studená voda? Aká voda je na sprchovanie lepšia?