6 zásad ako sa správne starať o svoju vagínu

Mnoho žien v súčasnosti vie len veľmi málo o svojej vagíne a už vôbec nevedia to, ako sa o ňu správne starať, aby sa vyhli rôznym zdravotným nepríjemnostiam.

Ženské telo Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Vyhnite sa prehnanému umývaniu

Pošva prirodzene vylučuje husté oleje, ktoré chránia citlivú pokožku od sekrétov a každodenného trenia. Prílišným drhnutím „tam dole“ rôznymi kozmetickými prípravkami môžete odstrániť aj povrchový olej, čím sa vaša pošva stane viac náchylnejšou na podráždenie v podobe začervenania alebo vyrážok. Prehnaným umývaním môžete odstrániť dobré baktérie pomáhajúce udržiavať zdravé pH v danom prostredí a tým sa zvyšuje riziko vzniku nepríjemných infekcií.


Prečítajte si aj:

Čo sa deje u vás "tam dole" počas sexu?

2. Pozor na výrobky určené pre vašu vagínu

V obchodoch je dostupných množstvo produktov určených špeciálne na starostlivosť o intímnu hygienu. Aj pri nich však treba byť opatrný.Obsahujú rôzne farbivá, chemické látky, konzervačné látky a antisvrbiace anestetiká, ktoré môžu spôsobovať alergické reakcie. Koža pošvy je veľmi tenká, a preto citlivo reaguje na akékoľvek hormonálne tkanivá – citlivosť sa zvyšuje v období menopauzy.

3. Vazelína si dokáže poradiť s podráždením

Aj pošva vagíny môže byť raz za čas podráždená a suchá. V takom prípade si vyžaduje okamžitú hydratáciu. Nepoužívajte však klasické telové mlieko s obsahom sušeného alkoholu na dodanie príjemnej vône, ale siahnite radšej po obyčajnej vazelíne.

Ženské telo Zdroj foto: Shutterstock.com

4. Pozor na zvýšenú suchosť pri menopauze

Takmer každá žena prechádzajúca do menopauzy musí riešiť problém so suchou pošvou. Post-menopauzálna koža na tomto mieste je tenšia, suchšia a náchylnejšia na podráždenie. V dôsledku toho môže byť sex bolestivejší, zároveň sa zvyšuje aj riziko vzniku infekcií močových ciest alebo podráždenia močového mechúra.

V lekárni nájdete špeciálne vaginálne zvlhčovače, ktoré pomáhajú udržiavať vlhkosť bez toho, aby dráždili citlivú sliznicu pošvy. Predtým ako použijete prípravok, spravte si test – natrite si ním malé miesto na vnútri stehna, aby ste sa presvedčili, že vaša koža nebude na to negatívne reagovať.

5. Používajte správnu ochranu pri sexe

Mnohé ženy sú alergické na latex alebo spermicídy, ktoré sú jednou zo zložiek väčšiny kondómov. Ak si váš partner nasadil kondóm a vy pri milovaní pociťujete pálenie, jedná sa o alergickú reakciu na daný materiál, ktorá môže vyústiť až do vzniku žihľavky alebo nepríjemných vyrážok.

6. Vyberajte si vhodnú spodnú bielizeň

Ak vás trápia v okolí vagíny nepekné vyrážky, pozrite sa na spodné prádlo, ktoré nosíte. Ak nosíte nohavičky z umelého materiálu, ľahko sa môže stať, že pri trení bude dochádzať k podráždeniu a vyrážkam (najmä ak obľubujete tangá). Najlepšou voľbou ako sa vyhnúť týmto nepríjemnostiam je nosiť spodné prádlo zo 100% bavlny, ktoré je príjemne vzdušné a nedráždi vašu pokožku.


Prečítajte si aj:

Čo sa deje u vás "tam dole" počas sexu?

Romina483

Je možné predísť alebo sa zbaviť podráždeniu pomocou intímiek gentle? Dosť by ma to zaujímalo lebo hľadám niečo príjemné a hojivé :(

Saw

super prípravky pre vagínu a ozaj kvalitné - žiadne ďadky - si kupujem cez superlove a sú príjemné konzistenciu, majú jemnú vonu a chutia :D