Riziko infekcie močových ciest po sexe

Ak ste už niekedy chytili infekciu močových ciest, viete, že tú bolesť znova zažiť nechcete. A práve sex je patrí medzi časté spôsoby ako môžete dostať toto nepríjemné ochorenie.

Pár na posteli Zdroj foto: Shutterstock.com

Aké sú príznaky infekcie močových ciest?

Zápal močových ciest predstavuje ochorenie, ktoré spozorujete veľmi jednoducho. Najčastejšie je sprevádzané častým močením, počas ktorého pociťujete silné pálenie až rezanie. Moč býva veľakrát zakalený a môže sa v ňom vyskytnúť aj krv.

Infekcia močových ciest je zvyčajne liečiteľná, no ženy, ktoré ju už raz prekonajú, sa jej snažia radšej oblúkom vyhýbať. Prečo je to tak? Nielen, že ju sprevádzajú nepríjemné bolesti, ak sa včas nelieči, môže viesť až k poškodeniu obličiek alebo močového mechúra.

Čo je príčinou tohto ochorenia?

Vo väčšine prípadov je za infekciu močových ciest zodpovedná baktéria Escherichia coli, ktorá prirodzene žije v tráviacom trakte – v hrubom čreve. Odtiaľ sa môže ľahko dostať až ku konečníku, preniknúť k samotnej močovej rúre, dráždiť steny mechúra a tým vyvolať zápal sliznice.

Faktory, ktoré podporujú vznik infekcie:

  • prechladnutie dolných častí tela
  • nesprávna hygiena
  • nedostatočná frekvencia močenia alebo zadržiavanie moču
  • znížená obranyschopnosť organizmu
  • zvýšená pohlavná aktivita

Prečítajte si aj:

Žena na záchode Zdroj foto: Shutterstock.com

Prečo môže sex zvýšiť riziko vzniku infekcie?

Dôvodom je to, že počas sexu a vzájomného maznania sa, sa môžu baktérie E. coli ľahko premiestniť na miesta, na ktorých by nemali byť. Práve preto, by ženy mali po milovaní navštíviť toaletu, aby tým vytlačili akékoľvek nechcené baktérie z močového ústrojenstva.

Ako sa jej vyhnúť?

Existuje hneď niekoľko dobrých rád, ktoré môžu byť dobrou prevenciou:

  • pred dotýkaním sa intímnych partií si nezabudnite poriadne umyť ruky
  • po toalete sa utierajte tam dole smerom spredu dozadu, nie naopak
  • dajte si počas zimy pozor na holé kríže
  • dodržiavajte pitný režim (dostatok tekutín)

Čo robiť, ak ste dostali infekciu?

Ak sú príznaky iba mierneho charakteru, postačí domáca liečba v podobe urologických čajov, no predovšetkým je nutné zvýšiť príjem akýchkoľvek tekutín (voda, čaje, ...). V prípade, že príznaky neustúpia ani po 3-4 dňoch a sú čoraz horšie, treba navštíviť lekára, ktorý zvyčajne predpíše antibiotiká.